5. května 2016 • 13:18

Na boj o Rio v plné síle! Účast slíbili i Welsch, Satoranský či Veselý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg zařadil do širší nominace na červencovou kvalifikaci o olympijské hry všechny opory. Mezi 24 jmény chybí z úspěšného týmu z loňského mistrovství Evropy jen Luboš Bartoň, který již ukončil reprezentační kariéru. V přípravě se tým utká s Itálií, Tureckem, Chorvatskem či Mexikem.



Ginzburgovi předběžně účast potvrdily všechny opory v čele s rozehrávačem Tomášem Satoranským a pivotem Janem Veselým, kteří patří mezi hvězdy Evropské ligy. Znovu reprezentovat Česko je připraven také Američan Blake Schilb, který loni získal české občanství.

Do širšího kádru zařadil Ginzburg i překvapení v podobě zkušeného pivota Jiřího Hubálka, který se do reprezentace může vrátit poprvé od roku 2009. Třiatřicetiletý hráč, který má za sebou i působení v letní lize NBA v dresu Phoenixu či exotická angažmá v Iránu, Libanonu a Argentině, nyní hraje v druhé italské lize za Materu.

Šanci zabojovat o konečnou nominaci chce dát i mladíkům Adamovi Pecháčkovi, který se chystá na draft do NBA, Tomášovi Kyzlinkovi či dvojici z USK Jan Křivánek a Petr Šafarčík.

Češi zahájí přípravu 31. května dvěma soustředěními v Nymburce. V polovině června odjedou na turnaj do Itálie, kde se střetnou kromě domácího výběru také s Čínou a Tureckem. Následovat bude přípravný zápas v Chorvatsku a vše zakončí třemi zápasy v Praze na konci června s Mexikem a dvakrát s Tuniskem.

Na kvalifikaci do Bělehradu tým odcestuje 2. července. Z šestičlenného turnaje postoupí na olympijské hry do Ria de Janeira jen vítěz. Češi tak potřebují postoupit ze základní skupiny, kde se utkají s Japonskem a Lotyšskem. Následně musí zvládnout semifinále proti jednomu z trojice Srbsko, Angola, Portoriko a také finále.

Širší nominace basketbalové reprezentace na olympijskou kvalifikaci:
Rozehrávači: Tomáš Satoranský (Barcelona/Šp.), Jakub Šiřina (Opava), Tomáš Vyoral (Děčín), Jiří Welsch (Nymburk).

Křídla: Jaromír Bohačík, Jan Křivánek, Petr Šafarčík (všichni USK Praha), Vojtěch Hruban, Martin Kříž (oba Nymburk), David Jelínek (Wloclawek/Pl.), Tomáš Kyzlink (Treviglio/It.), Lukáš Palyza (Prostějov), Tomáš Pomikálek (Děčín), Pavel Pumprla (Estudiantes Madrid/Šp.), Blake Schilb (Galatasaray/Tur.).

Pivoti: Patrik Auda (Manresa/Šp.), Ondřej Balvín (Sevilla/Šp.), Petr Benda, Pavel Houška, Martin Peterka (všichni Nymburk), Jiří Hubálek (Matera/It.), Adam Pecháček (Koszalin/Pol.), Kamil Švrdlík (Pardubice), Jan Veselý (Fenerbahce/Tur.).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud