9. května 2016 • 07:28

Zbláznil se?! Wade rozzuřil Kanadu, střílel na koš během její hymny

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak tohle se tedy vážně nepovedlo. Hvězdný basketbalista Dwyane Wade se postaral o kontroverzi před sobotním zápasem play off v NBA, když nepřestal se střeleckou přípravou na utkání Miami-Toronto ani během kanadské státní hymny a dál posílal na koš jeden míč za druhým. Klukovinu omlouvá špatným nastavením hodin, odpočítávajících čas do začátku duelu, namíchnuté Kanaďany ale moc neuklidnil. „Potrestejte ho!“ dožadují se na vedení soutěže.



Dwyane Wade platí za jednoho z nejpověrčivějších hráčů NBA. Všechno během jeho přípravy na zápas se řídí číslovkou tři, kterou nosí na dresu, a tak prý musí vyžvýkat tři žvýkačky, vypít tři láhve pití, udělat tři kliky a mimo jiné taky vystřelit tři poslední zkušební střely před tím, než se týmy proti sobě seřadí k vzdávání holdu hymně.

Naplněním posledního rituálu si však pořádně zavařil u kanadských fanoušků během série 2. kola play off Miami-Toronto. Jeho střelecké pokusy během kanadské hymny vzbudily poprask.

„Zkuste si tu situaci otočit a Amerika vyhlásí Kanadě válku,“ napsal jeden z fanoušků na Twitteru.

„Neumí na minutu přestat, zklidnit se a vyslechnout si hymnu? Pěkný prales,“ přisadil si jiný.

Řada kanadských fanoušků se domnívá, že by Wade měl vyfasovat od vedení soutěže pořádný trest. V pravidlech NBA se mluví o tom, že při hymnách musí všichni stát v klidu na místě.

VIDEO: Wade hází na koš během hymny

„Hráči, trenéři a realizační týmy se seřadí do řady na autové čáře nebo na čáře pro trestné hody a stojí důstojně během přednesu státní hymny,“ píše se.

To Wade nenaplnil, naopak si nechával podávat míč a zkoušel se trefit. Na americkou hymnu už byl ale v řadě s ostatními a s rukou hrdě na srdci.

„Je to něco, co dělám během přípravy na každý zápas, k němuž nastoupím. Dělám to celou kariéru,“ vysvětloval po nedělním tréninku, když věnoval rozhovory napřed početné skupině žurnalistů a pak se speciálně věnoval ještě zástupcům kanadských médií. Opravdu bylo co žehlit. „Chápu cokoliv z toho, co bylo kolem řečeno a napsáno. Ale já nejsem někdo, kdo by neprokazoval respekt. Jestli si někdo myslí, že nedávám respekt směrem k nějaké zemi, pak nemá tušení, kdo Dwyane Wade je,“ prohlásil.

V roce 1996 musel vynechat jeden zápas muslim Mahmoud Abdul-Raul (hrál za Denver) za to, že si odmítl stoupnout během americké hymny.

Opora Miami se odkazuje na potřebu dodržet zaběhnutý rituál. Rozcvičku s míčem údajně startuje zhruba 12 minut před začátkem utkání. V sobotu prý ale bylo načasování zmatečné. „V sobotu všechno začalo o něco později než když se hrálo v Kanadě. Byl jsem informován, že na čtvrtý zápas (v noci z pondělka na úterý českého času) nastanou úpravy,“ řekl 34letý veterán.

Copak v pondělí, to se nejspíš odehraje ještě v relativním klidu. Ale zápas číslo pět je naplánován zase do Toronta. A tam si Wade užije večer se vším všudy…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud