11. května 2016 • 07:14

Ani hlas nazmar! Curry se stal v NBA jednoznačně nejužitečnějším mužem

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Unikátní výkony rozehrávače Stephena Curryho v basketbalové NBA se dočkaly výjimečné odměny. Curry se stal prvním v historii soutěže, který byl jednohlasně zvolen nejužitečnějším hráčem (MVP) ligy. Cenu obdržel hráč Golden State podruhé v řadě.



Michael Jordan , Magic Johnson, Larry Bird, Kareem Abdul-Jabbar, LeBron James , Wilt Chamberlain… Dělejte, co chcete, ale druhého takového v dějinách NBA nenajdete. Až Stephen Curry byl zvolen MVP zámořské ligy NBA bez jediného hlasu nazmar. Všech 131 novinářů dalo na první místo jeho.

„Díval jsem se na seznam všech, kteří vyhráli cenu pro MVP, seznam legend… Být první, kdo získal cenu MVP jednohlasně, je něco, co ani neumím popsat,“ komentoval situaci Curry.

Curry získal svou první cenu pro MVP před rokem, kdy dovedl Golden State Warriors k prvnímu titulu v dějinách. Letos svou dominanci v lize ještě navýšil. Svůj průměr bodů na zápas v základní části zvýšil o 6,3 bodu na cifru 30,1. 402 trojkami pokořil rekord NBA. Zároveň se stal členem prestižního klubu 90-50-45. Jeho procentuální úspěšnost šestek se blížila 91 procentům, měl víc než poloviční úspěšnost střel z pole a proměnil pětačtyřicet procent trojek.

„Loňská cena MVP nebyla dost,“ blahopřál Currymu trenér Warriors, Steve Kerr. „Letos ses vrátil a dramaticky ses zlepšil. Viděl jsem jen pár hráčů s tvým sebevědomím. Měl by sis věřit, pokud si jeden z jedenácti.“

Curry se stal teprve jedenáctým hráčem historie, který získal cenu pro nejužitečnějšího hráče ligy ve dvou sezonách po sobě.

„Na začátku roku máte své cíle, které chcete dosáhnout, ale nevíte, jak ten příběh skončí. Být na pódiu s dvěma cenami pro MVP je něco, co jsem si nikdy nedokázal představit,“ prohlásil Curry. „Stále mám co dokazovat. Ale fakt, že je to něco, co se ještě nikomu nepovedlo, je bláznivý.“

Curry letos pomohl Golden State k rekordu 73 vítězství v základní části soutěže. V play off se však Curry musel vyrovnávat se zdravotními problémy. Vyřazovací část pro něj začala zraněním kotníku v prvním zápase série prvního kola proti Houston Rockets. Vrátil se ve čtvrtém zápase, ale hned si natáhl vaz v koleni. Po čtyřzápasové absenci se nicméně v pondělí vrátil čtyřicetibodovou show ve čtvrtém zápase semifinále Západní konference proti Portland Trailblazers.

„Když jsem se konečně vrátil na hřiště, uvědomil jsem si, jak moc vlastně tuhle hru miluju. Je požehnání, že můžu být zpět,“ pochvaloval si Curry.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud