Ivo Pospíšil
16. května 2016 • 07:30

Veselý odmítl po finále rozhovor. Ty šestky musí vymazat z hlavy, ví Zídek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BERLÍNA | Prošel kolem novinářů a zklamaně zakroutil hlavou. Rozhovory Jan Veselý odmítl. Finále Euroligy nedopadlo podle jeho představ. Ač Fenerbahce Istanbul smazal za poločas dvacetibodovou ztrátu, v prodloužení padl s CSKA Moskva 96:101 a český basketbalista doplatil na špatnou bilanci trestných hodů (1/10). „Bude se muset přes to dostat,“ tuší Jiří Zídek.



Trochu to připomínalo ME 2013 a zápas základní skupiny s Chorvatskem. Taktika soupeře ve stylu raději faulovat Jana Veselého, nechat ho jít na trestné hody, kde má menší úspěšnost, než ho nechat skórovat.

Takhle včera zošklivili finále Euroligy basketbalisté CSKA Moskva Janu Veselému, který proměnil jen jeden pokus z deseti a takřka celou druhou půlku ani prodloužení pak už nehrál.

Fenerbahce Istanbul sice ještě smazal dvacetibodové manko v poločase (30:50) a v závěru dokonce ještě vedl o dva body, vyrovnání Viktora Chryapy 1,9 vteřin před koncem ale poslalo duel do prodloužení, kde nakonec ruský velkoklub dovedl zápas do konce.

„Bylo to strhující. Je to příklad toho, že je to nejdynamičtější hra na světě. V první půli to vypadalo, že Fenerbahce nemá šanci, ale ve druhé jeho hráči ukázali obrovský charakter a v určitých chvílích začalo CSKA bránit své vedení. A to vedlo k tomu, že Fenerbahce byl velmi blízko tomu, aby to otočil,“ přiznal bývalý basketbalista a vítěz Euroligy z roku 1999 Jiří Zídek.

Nicméně i on si všiml špatné bilance trestných hodů českého hráče. Veselý totiž vedle finálové bilance 1/10 proměnil celkem za Final Four jednu šestku ze čtrnácti (7,1%)

„Je to těžké. Honza byl velice platným hráčem, ale byla tam ta složitá věc, že nedal devět šestek. To nejde vymazat. Bude se muset přes to dostat. Nikdo mu neodpáře, že byl v první pětce Euroligy, ale bude se muset přes tohle dostat, ukázat sílu charakteru a na tohle zapomenout,“ přiznal.

V pozici mistra Euroligy ho tak Veselý nedoplnil. Zůstává zde jen on a Luboš Bartoň (2010). „Bylo pak i vidět, že ta strategie CSKA byla jasná. Kdykoli se Honza dostal k míči, tak CSKA faulovalo,“ přiznal Zídek.

Ruský tým nakonec díky lépe zvládnutému prodloužení i dvaadvaceti body MVP Nanda de Cola získal svůj sedmý titul v historii. „Zasloužili si ho za celou sezonu. Měli problém na pivotech, kde měli zranění, ale ukázalo se, že současný basketbal rozhodují rozehrávači. Vyhráli tak zaslouženě. Setkaly se dva nejlepší týmy a rozhodovalo štěstí a malinkaté detaily. Musím ale ocenit Fenerbahce. Dostat se z mínus dvaadvaceti bodů zpět, je hrozně těžké a stojí to hrozné úsilí,“ dodal Zídek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud