26. června 2016 • 21:52

Češi stále bez hvězd padli v Chorvatsku, mladík Kyzlink si řekl o nominaci

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští basketbalisté v přípravném utkání před olympijskou kvalifikací prohráli v Chorvatsku 69:90. V oslabené sestavě se jim nedařilo zastavit hvězdy soupeře. Příjemným překvapením byl výkon reprezentačního novice Tomáše Kyzlinka, který dal 18 bodů a byl nejlepším střelcem utkání. Výrazně tak zabojoval o konečnou nominaci.



Češi přijeli do Chorvatska stále bez svých dvou největších hvězd Jana Veselého a Tomáše Satoranského. Trenérovi Ronenu Ginzburgovi navíc stále chybí další opora David Jelínek, který byl v týdnu bojovat o angažmá v NBA, nedorazili ani Pavel Houška či Lukáš Palyza, který měl naplánovanou svatbu.

Naopak Chorvatsko mělo k dispozici všechny opory včetně tří hráčů NBA. Přesto začali Češi velmi dobře a v první čtvrtině drželi se soupeřem krok, a to především díky střelbě z dálky. Dařilo se zejména Vojtěchu Hrubanovi, který dal do poločasu 15 bodů.

Jenže ve druhé části se Chorvaté zlepšili v obraně a Češi se museli spoléhat na individuální akce, které se nedařily. Domácí hráli rychlé kombinace až do koše a šňůrou 13:0 získali vedení až o 17 bodů.

"Chorvati na nás možná trošíčku přitlačili, ale nám nepadlo několik střel a vypadli jsme z útočného rytmu. V tu chvíli už jsme neměli dost síly a útočných zbraní se vrátit a zkusit hrát něco jiného. V tu chvíli pro nás bylo hrozně těžké stahovat náskok, protože každý koš nás stál hodně úsilí," popisoval Hruban.

Navíc už do poločasu nasbíral čtyři fauly kapitán Jiří Welsch a bez něj se Čechům nevydařil ani vstup do druhé půle, takže Chorvaté vedli už o 27 bodů. Pak však přišel do hry Kyzlink a velmi dobrým výkonem pomohl rozhýbat český tým. Podařilo se snížit na 17 bodů, víc ale dobře hrající Chorvaté nedovolili.

"Dávali z dálky a měli vysoké a silné pivoty. Nemohli jsme se tak soustředit na jedno. Když jsme se zatáhli, dostali jsme trojku. Pokud jsme se snažili hrát vytaženě, dostali hned míč pod koš. Mají velice kvalitní tým a dneska to ukázali. Myslím, že jejich výkon byl o několik stupňů lepší, než co předváděli na loňském Eurobasketu," připomněl Hruban loňskou senzační výhru Čechů nad Chorvatskem 80:59. Tehdy ale byli v plné síle.

Chorvatsko - ČR 90:69 (25:23, 48:34, 72:51)
Nejvíce bodů:
Planinič 15, Simon 13, Šarič 12 - Kyzlink 18, Hruban 15, Šiřina 9, Schilb 7. Fauly: 15:24. Trestné hody: 21/19 - 10/5. Trojky: 5:10. Doskoky: 34:31.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud