Ondřej Němec
2. června 2015 • 14:54

Je tu ranař Joshua, soupeře srazil smrští direktů a háků. Svrhne Klička?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bylo to překvapení pro celý svět boxu. Angličan Anthony Joshua během sobotního večera razantně smetl z ringu v Londýně zkušeného amerického bojovníka Kevina Johnsona. Působivým výkonem dal najevo, že míří nekompromisně k trůnu, který v současné době patří Vladimíru Kličkovi. Nyní jde jen o to, zda bude mít možnost vyzvat krále těžké váhy na souboj. Nebo jej vystřídá bez boje.



Sázkové kanceláře sice předpovídaly výhru domácího bijce, nicméně všichni očekávali, že pětatřicetiletý Kevin „Kingpin“ Johnson dá o deset let mladšímu Joshuovi zabrat. Vždyť z dosavadních 36 zápasů prohrál pouze šest a to vždy jen na body.

Dokázal dokonce odboxovat všech dvanáct kol s „doktorem Železná pěst“ Vitalijem Kličkem, bývalým mistrem světa a starším bratrem Vladimíra Klička.

Sám Johnson si hodně věřil. „On je jen dílem mediálního humbuku,“ prohlásil o Joshuovi na tiskové konferenci několik dnů před zápasem. „Vím, jak na něj. Ukážu vám, co je skutečná budoucnost v těžké váze. Jsem profesionál od roku 2003 a teď jsem v nejlepší kondici za celou svou kariéru.“

Joshua byl v komentáři mnohem střídmější: „Kevin Johnson je velmi zkušený a velmi defenzivní. Chci na něm odvést dobrou práci. Budu ho rozebírat kousek po kousku.“

Zápas ale netrval dlouho. Poprvé se Johnson přibližoval zemi pod nátlakem třívteřinové kombinace, kdy inkasoval čtyři pravé direkty a tři levé háky. Na lopatky dopadl při odzvonění konce prvního kola. Rozhodčí zápas ukončil v polovině kola druhého, kdy už bylo jasné, že Američan není schopen odolávat dalším útokům.

Johnson po utkání ohlásil konec kariéry. Joshuův promotér Eddie Hearn naopak oznámil, že po hladkém triumfu hodlá svému svěřenci na září vyjednat souboj s nějakým „velkým jménem“.

Kličko ho už chválil

Joshuovy statistiky mluví jasně: 13 utkání, 13 výher knokautováním, dva zápasy skončily ve třetím kole, sedm v druhém a čtyři už v kole prvním. Má-li někdo šanci porazit současnou jedničku v těžké váze Vladimíra Klička, je to bezpochyby právě dosud suverénní Angličan. A uvědomuje si to prý i sám Kličko.

„Když jsem naposledy mluvil s Kličkem, nešetřil na Joshuovi chválou, a to jak pro jeho statečnost mezi provazy, tak i pro jeho zralost mimo ring,“ uvedl novinář Donald McRae na internetových stránkách deníku The Guardian. „Řekl mi, že nepochybuje o tom, že ho Joshua nahradí na hlavní pozici v těžké váze,“ dodal McRae.

Nejisté však je, zda Kličko zůstane v boxu až do doby, co se Joshua bude ucházet o trůn. Ukrajinskému rohovníkovi je už 39 let. Zůstává tedy otázkou, zda vydrží v ringu ještě rok a půl, kdy by se s ním mohl Joshua střetnout. Angličan ale o velkém souboji nepochybuje.

„Podle mě je to velmi pravděpodobné. Znáte box. Velký mistr světa a nová naděje, to by byl obrovský souboj. Moje intuice říká, že k tomu dojde,“ uvedl v rozhovoru pro The Guardian. „Co dělá velkého šampiona mistrem, je to, jak svrhne z trůnu chlapa, který tam byl před ním. Musí mu vytrhnout titul z ruky. To je důvod, proč se chci utkat s Kličkem.“

S boxem přitom začal Joshua relativně pozdě, až v 18 letech. Do té doby byl nadějným fotbalistou a běžcem. 100 metrů uběhl za 11 vteřin. V amatérském boxu začal brzy sklízet úspěchy. Tím největším pro něj byla zlatá medaile na olympiádě v Londýně v roce 2012. Poté se ale rozhodl pro kariéru v profesionálním boxu.

Má mimořádnou muskulaturu, ale i rychlost a přesnost

Je zřejmé, že má pro box v těžké váze skvělé tělesné parametry: výška 199 cm, rozpětí paží 211 cm, aktuální váha 108 kg, mimořádná muskulatura. Jeho hlavními přednostmi jsou ale rychlost a přesnost. Prakticky nikdy neboxuje ledabyle. Údery zjevně promýšlí. Najde si nekryté místo a tam zasáhne.

Možná mu k tomu napomohl úspěšný předchůdce Lennox Lewis, když mu poradil, aby hrál často šachy, že se tím naučí předvídat chování soupeře. Učenlivý Joshua má za to, že boxerské schopnosti zlepšuje i čtení, což je jeden z jeho koníčků, stejně jako jízda na motokrosové motorce a paintball.

Další věcí, která dělá z Joshuy velikou boxerskou hvězdu, je vstřícný přístup k fanouškům. Rád s nimi komunikuje a nikdy neodmítne prosbu o autogram nebo selfie. Navíc se vždy, když vstoupí do ringu, pokloní divákům na všechny čtyři strany. To samé udělá, když utkání skončí. Má publikum rád a publikum má rádo jeho.

Nepotrpí si na velké řeči. Když se ho časopis Men’s Health zeptal, kdo je jeho hrdinou, odpověděl: „To je snadné. Moje máma. Je mojí největší podporovatelkou a já jí vděčím za to, jaký jsem.“

Největším boxerem všech dob byl, je a navždy bude Muhammad Ali. Ať už o sobě Floyd Mayweather Jr. říká cokoliv. Pokud by ale někdo mohl být Aliho důstojným následovníkem, je to právě Anthony Joshua.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud