27. října 2015 • 12:10

Americký boxer Jones si plácl s Putinem. Zavázal se k lásce k Rusku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruská federální migrační služba dnes v Moskvě předala ruský pas americkému boxerovi Royi Jonesovi, jehož za novopečeného ruského občana pasoval svým dekretem z poloviny září prezident Vladimir Putin. Jones se podle agentury Interfax zavázal k lásce k Rusku a k trvalému pobytu v Ruské federaci. Už brzy tam prý přesídlí i jeho rodina.



Jones získal v roce 1988 stříbro na olympiádě v jihokorejském Soulu a v roce 2003 se stal profesionálním mistrem světa v těžké váze organizace WBA. Vedle toho má ještě pásy pro mistra světa ve střední váze organizací WBA, WBC a IBF. Zkusil prorazit i v hudbě a ve filmu, před deseti lety vydal vlastní rapovou desku a zahrál si menší roli v trilogii Matrix.

Náklonností k Rusku a jeho prezidentovi se boxer netají. S přáním stát se ruským občanem se šestačtyřicetiletý Jones svěřil přímo Putinovi, když se s ním v srpnu setkal na Krymském poloostrově, okupovaném a anektovaném loni Ruskem.

Putin tehdy americkému boxerovi slíbil, že ruské úřady vyjdou s potěšením jeho přání vstříc. Jako podmínku Putin stanovil, že Jones musí "značnou část svého života" strávit v Rusku.

Ruský vůdce tak zřejmě chtěl předejít tomu, aby se opakovala historie s jinou mezinárodní celebritou - francouzským hercem Gérardem Depardieuem. Ten rovněž Putinovou zásluhou získal ruský pas a opatřil si dokonce byty v Moskvě a v mordvinském městě Saransku. V Rusku se ale objevuje jen zřídka a přestěhovat se tam, jak původně slíbil, prý nehodlá. Nedávno naznačil, že přesídlí do Běloruska.

Zda se Jones kvůli ruskému pasu vzdal amerického občanství, ruská média neuvádějí. Zákony Ruské federace to nepožadují.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud