10. února 2016 • 14:00

Boxeři BigBoardu chtějí dárek k Valentýnu: Vyhrát zápas v bundeslize

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konečně vyhrát zápas. Nic jiného boxery pražského BC BigBoard před vstupem do jarní části nejvyšší německé ligy boxu nezajímá. V neděli 14. února od 14 hodin přivítají v hale TJ Spoje v Praze 3 německý celek SV Motor Babelsberg. V bundeslize, kde startují jako jediný český celek, letos zatím jen prohrávají. Vždy nejtěsnějším rozdílem 10:11 a jsou poslední. „Při pohledu na tabulku by si nezasvěcení fanoušci mohli myslet, že dostáváme od Němců pěkně naloženo, ale průběh zápasů tomu nenasvědčuje,“ říká šéf BC BigBoard Praha Ladislav Kutil.



Těsné porážky, vyrovnané výkony, ale to nic nemění na faktu, že výhra na kontě Pražanů schází. „Na druhou stranu se nelze stále vymlouvat, že neboxujeme špatně. Přemýšleli jsme proto o změnách v sestavě. Po poradě vedení klubu, jsme se rozhodli, že i nadále dáme šanci českým a slovenských boxerům, kteří jsou jádrem týmu. Chceme jim dát možnost získat cenné zkušenosti.“ dodává Ladislav Kutil, který sám během sbíral zkušenosti v německé nejvyšší soutěži.

Německé týmy najímají na zápasy boxerskou špičku z celé Evropy. Pražští rohovníci tak nastupují proti medailistům z kontinentálních šampionátů či boxerům se zkušenostmi z poloprofesionální elitní soutěže WSB.

„Jsem zvědavý, s čím přijedou Němci. Oni totiž staví tým na vítězství a hodně točí sestavu. Disponují úplně jinými finančními možnostmi: Asi i proto je v bundeslize tak málo celků, protože tyto tři týmy odčerpají to nejlepší z Německa, a navíc si mohou ještě dovolit zaplatit letenky a tisícieurové odměny pro jejich zahraniční posily,“ říká šéftrenér pražských boxerů Michal Soukup.

„Naši kluci budou skvěle připraveni, zimnímu soustředění nepřálo počasí, ale zapracovali jsme na síle a rychlosti, dodává s odhodláním Soukup.

Za německý celek, který dorazí o víkendu do Prahy, v minulosti nastupoval i jediný současný olympionik Zdeněk Chládek. „Němci se ozývají vždy na poslední chvíli, tak je možné, že se v Praze v ringu nakonec ukážu. A kdyby ne, tak rozhodně budu v hledišti. Tohle si nenechám ujít,“ konstatoval Chládek.

Týmy totiž nerady zveřejňují sestavy dopředu, aby soupeř neměl čas na sledování videa svých pravděpodobných oponentů.

„Také jsme zpočátku mlžili o sestavě, ale bundesliga je něco jiného než česká extraliga. V bundeslize nejsou lehcí soupeři a boxeři se neznají tak dobře, jako v české nejvyšší soutěži. Myslím, že i diváci chtějí vědět, kdo nastoupí, a proto odtajníme sestavu dříve než obvykle. Věříme, že to čeští fanoušci ocení a přijdou udělat našim boxerům pořádný kotel,“ říká manažer pražského celku Pavel Hynek.

V bantamu nastoupí Erik Huliyev. Nemá tolik zápasů vzhledem k tomu, že mu stále chybí české občanství, ale před týdnem se rozboxoval v české extralize, kde s přehledem vyhrál. „To, že Erik nemá české občanství je velká škoda a ostuda českého státu. U nás nemá konkurenci a v zahraničí nemůže boxovat,“ opakuje stále dokola Pavel Hynek.

V lehké váze nastoupí zatím v bundeslize neporažený Michal Zátorský. Bude překvapivě jedinou zahraniční posilou, i když čeští fanoušci jej již berou jako domácího boxera, a to i díky jeho dřívějším startům v extralize. „Slovenští boxeři skvěle zapadli do kádru. Parádně funguje i spolupráce s jejich trenéry. Jsme spolu v kontaktu nejen před samotným utkáním,“ pochvaluje si spolupráci se svěřenci Pavola a Tibora Hlavačkových hlavní trenér BC BigBoard Praha Michal Soukup.

V lehkém veltru, tedy do 65 kg, se „zabydlel“ Erik Aloyan, přestože jeho obvyklá váha je do 60 kg. Naopak do své váhy se vrátil Patrik Kliment. „Patrik na střední váhu nemá tolik hmoty. Do této váhy boxeři hubnou z 80kg a Patrik má běžně lehce nad 70 kg,“ pochvaluje si návrat Klimeta do veltru Pavel Hynek.

Obsazení střední váhy byl boj a to do slova a do písmene. Ne, že by se pražský celek potýkal s nedostatkem kvalitních boxerů ve váze do 76kg. Naopak trenérské dilema, koho tuto neděli proti hostům z Německa postavit, vyřešil vzájemný sparing mezi Vítem Králem a Vitalyi Bojkem v ringu oddílu Pražský rohovník na Opatově.

V prvním a druhém kole byl o trochu lepší Vít Král, který se připravuje v mateřském oddíle Kometa Brno. Výrazně přitvrzené třetí kolo od pražského odchovance Vitalije Bojka a ani velký monokl na oku jeho sparingpartnera, ale nezvrátil konsensus trenérů, že šanci na premiéru v Bundeslize dostane Vítek Král.

Mladá naděje z oddílu Pražský rohovník, Vitalij Bojko, tak dostal šanci nastoupit alespoň v extralize proti Třeboni, kde ukázal dobrou formu jasnou výhrou. „Vitalij má potenciál, sparing byl opravdu těsný. Výhra v extralize potvrzuje jeho kvality. Další zkouškou pro něj bude zápas s Patrikem Glézlem, nadějným slovenským boxerem na březnovém Heroes Gate v Praze,“ okomentoval volbu Pavel Hynek a dodal: „Vítek zapracoval na fyzičce, má velké zkušenosti a střední váha je pro něj ideální. Věřím, že překvapí a týmu zajistí potřebné body.“

V polotěžké váze dostane šanci český boxerský objev roku 2015, odchovanec Pražského rohovníku Martin Podlucký. Ten potvrdil formu před týdnem v extraligovém zápase, kde porazil kladenského tvrďáka Dušana Kabáta.

V supertíze fanoušci uvidí pražského obra Daniela Táborského, jež stále čeká na své bundesligové vítězství. Před týdnem se vrátil z mezinárodního turnaje v Debrecénu, kde mu neúprosný los přidělil evropského šampiona Filipa Hrgoviče, který má díky skvělým výsledkům v poloprofesionální lize WSB jistou účast na olympiádě v Riu. Táborský tam podle předpokladů nedokázal zvítězit, ale odboxoval s evropským šampionem plná tři kola a neodnesl si vážnější šrám.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud