19. února 2016 • 15:00

České bojovnice jdou na duel o titul: Píšou nám lidé z celé republiky

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český box má před sebou důležitý galavečer. 5. března se v plzeňské hokejové hale uskuteční hned čtyři zápasy o evropské tituly organizace WBO. A bojovat o něj budou i dvě české boxerky Fabiana Bytyqi a Lucie Sedláčková. "Mám kolikrát větší strach z lidí než ze soupeřky," přiznává Sedláčková.



Fabiana Bytyqi svou soupeřku už zná. Bude jí bulharská jednička Teodora Bachevová, se kterou česká boxerka bojovala už v listopadu a samotný duel vyhrála na body. Lucie Sedláčková se v ringu utká s Kleopatrou Tolnaiovou z Maďarska. Celý galavečer bude vysílat Nova Sport.

Chystáte se na zápas o titul na domácí půdě. Očekáváte hodně fanoušků, kteří vás dorazí podpořit?
Fabiana: Víme, že se naplnil třeba z Ústí celý autobus, spousta známých navíc pojede vlastním autem. Přijedou nás podpořit i lidi z Albánie, kde máme kořeny. Každý den mám na Facebooku plno zpráv od fanoušků. Posílají mi vyfocené lístky, nebo se ptají, kde se lístky dají sehnat a podobně.
Lucie: Je to neuvěřitelný pocit, píšou nám lidé z celé republiky, že se na nás těší a drží nám palce, že jsme pro ně motivace.

Musíte si teď před zápasem hlídat váhu?
Fabiana: Já žádnou drastickou dietu nemám, protože vždycky potřebuju shodit maximálně nějakých dvě a půl kila, takže to moc neřeším. Dva týdny před zápasem akorát trochu upravím jídelníček, abych shodila, co potřebuji.
Lucie: Já to mám trochu drastičtější než Fabča (smích). Ale dá se to, stačí to trochu upravit, dodržovat disciplínu a tak. Pak to jde dolů.

České boxerky Fabiana Bytyqi (vlevo) a Lucie Sedláčková České boxerky Fabiana Bytyqi (vlevo) a Lucie SedláčkováFoto Jaroslav Legner (Sport)

Důležitý zápas se už blíží. Začínáte být nervózní? Může vás nervozita trochu svázat?
Fabiana: Já si myslím, že to svázat trochu může, ale máme v ringu trenéra, který je prostě úžasný. Občas si z toho dělá srandu, někdy je před zápasem tak nervózní, že si z něj dělám srandu, že je nervóznější než já. Jakmile vlezete do ringu, tak ta nervozita opadne.
Lucie: Já mám kolikrát větší strach z lidí, než z toho zápasu či soupeřky. Ale nakonec cítím, že jsou lidé na mé straně a že mě podpoří, což je hnací motor dopředu.

Připravujete se speciálně na dané soupeřky, nebo zatím trénujete obecně?
Fabiana: Zatím jsme se na taktiku nijak extra nezaměřovali, to přijde až těsně před zápasem, abych si to pamatovala a vstřebala. Už teď se ale trenér snaží upravit tréninky, když třeba ví, že je soupeřka menší, tak abych boxovala na dálku, vytahovala údery dopředu a tak.
Lucie: Já o své soupeřce zatím vůbec nic nevím.

Takže o ní nemáte vůbec žádné informace?
Lucie: Vůbec nic jsem o ní nenašla právě.

Je to pro vás velký problém, když vůbec netušíte do čeho jdete?
Lucie: Já si nemyslím, že je to problém. Mám ale respekt z těch deseti kol, je to pro mě něco nového. Vůbec nevím, co mě čeká a zjistím to, až tam budu.
Fabiana: Já jsem k soupeřce také moc videí nenašla. Člověk ale stejně zjistí až v prvním kole do čeho jde, takže to není až takový problém, je to spíš o té psychice.
Lucie: Po prvním úderu se to většinou pozná.

Obě jste zatím neporažené. Nebojíte se, že usnete na vavřínech?
Fabiana: Já tohle moc neřeším, jestli prohra, nebo výhra. Já si jdu ten zápas hlavně užít, předvést, co jsem se naučila na tréninku a samozřejmě se o tu výhru snažím. Já se budu hlavně soustředit, abych se pořádně kryla a poslouchala trenéra. Na co mít nos nahoře, jdu tam bojovat za sebe.
Lucie: Já to mám stejně.

Fabiano, na stejném galavečeru bude bojovat i váš mladší bratr. Hecujete se doma?
Fabiana: S bráchou se šíleně hecujeme, pořád. Na každém tréninku, nebo když něco flákám, tak na mě začne křičet, když něco dělá špatně on, křičím zase já. Je to v tomhle od něj strašná pomoc.

Věříte, že zápas dokáže vyhrát?
Fabiana: Bude mít menšího soupeře, takže vlastně jako já. S takhle malým soupeřem to bude jeho premiéra, ale myslím si, že to zvládne. On je v ringu také takový kliďas jako já.

České boxerky Lucie Sedláčková (vlevo) a Fabiana Bytyqi České boxerky Lucie Sedláčková (vlevo) a Fabiana BytyqiFoto Jaroslav Legner (Sport)

Obě máte od září už za sebou tři zápasy. Není to pro vás náročné?
Lucie: Já myslím, že je to tak akorát. Vychází to přesně. Máme přípravu, pak zápas, pak se dáme trochu do kupy, začneme trénovat a je tu další zápas. Je tam aspoň motivace. Když trénujeme a nemáme v plánu žádný zápas, tak je to takové bez motivace.

Těšíte se, až si trochu odpočinete, nebo se teď díváte jen na ten zápas?
Fabiana: Já se teď dívám jen na ten zápas, odpočinek moc neřeším. Uvidím, co bude po zápase. My vlastně nikdy nevíme, jak dlouhý bude odpočinek, protože někdy nám dá jeden den, někdy dva. Říkal, že teď to bude delší doba, tak uvidíme.
Lucie: Tři dny (směje se)

Máte teď hodně zápasů, většinu času trávíte na tréninku. Máte vůbec čas na nějaký soukromý život?
Fabiana: Já chodím do školy na vejšku, takže mezi tím ještě zvládám přednášky a semináře. Jinak ten osobní život… Někdy o víkendu se občas nějaký ten čas najde.
Lucie: Na box (směje se)

Sledujete i jiné sporty?
Lucie: MMA.
Fabiana: Nějaké ty bojové sporty, občas se v televizi podívám na biatlon. Že bych ale byla nějaký velký fanoušek, to zase ne.

Fabiana Bytyqi pózovala s boxovacím pytlem
Fabiana Bytyqi pózovala s boxovacím pytlem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud