29. února 2016 • 15:31

Halou cloumaly emoce, boxeři BigBoardu v bundeslize opět prohráli

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pátý zápas v bundeslize a zase porážka. Jediný český zástupce v nejprestižnější evropské boxerské soutěži, pražský BigBoard, dělá, co může, ale na úspěch se mu nedaří dosáhnout. V ringu Postupimi prohrál s lídrem soutěže SV Motor Babelsberg 7:14 a v tabulce je čtvrtý. „Všichni naši kluci bojovali na maximum a žádný se nemusí stydět za to, že prohrál. Mají další zkušenosti a my máme další výzvy k dlouhodobé práci a zlepšení. Výsledky přijdou s těmito zkušenostmi,“ říká Dušan Palcr, majitel BC BigBoard Praha, který byl v hledišti zaplněné haly.



Přestože celkový výsledek vypadá nelichotivě, k vidění bylo sedm bojovných utkání, z nichž ani jedno neskončilo před limitem. V sestavě domácích boxerů se objevili medailisté z evropských šampionátů, tým vítězů byl složený z mistrů Nizozemska, Běloruska a Německa. Kromě běloruské supertíhy Yana Sudzilovského se z výhry radovali i dva současní nejlepší nizozemští boxeři Peter Mullenber a Enrico La Cruz.

Asi nejblíže k získání bodů pro BC BigBoard Praha měly slovenské posily Viliam Tanko ve váze do 57 kg a Matuš Strnisko.

Ve váze do 57 kg se do sestavy vrátil Viliam Tanko, který je bronzovým medailistou z Evropských her v Baku. Slovenský reprezentant, začal sebevědomě z dálky a chytal soupeře na přesné direkty a zvedáky. Krásnou zadní přímkou trefil obočí Omara El Haga v dresu Babelsbergu a způsobil mu tržnou ránu. V prvním kole tak německého boxera evidentně zaskočil.

Ve druhém kole, jež bylo rozkouskováno neustálým ošetřováním domácího boxera, mírně polevil, ale hned od úvodního gongu kola třetího již sebevědomě s rukama dole opět soupeře zasahoval. Kvůli silně krvácejícímu obočí domácího boxera ale ringový lékař závěrečné kolo předčasně ukončil. Pražané se tak začali radovat, neboť dle mezinárodních pravidel AIBA má v takovém případě znít výsledek TKO-I pro nezraněného boxera. Supervizor však nechal zápas dobodovat a kupodivu výsledek zněl 2:1 na body pro domácího boxera.

„Tržná rána vznikla po čistém úderu, výsledek měl podle mezinárodních pravidel znít TKO Injury pro českého boxera. Supervizor se ale odkázal na německá pravidla, která používají starý výklad,“ hněval se Pavel Hynek, manažer pražského celku a sám mezinárodní rozhodčí.

„Nicméně i s použitím tohoto pravidla měl podle mého názoru vyhrát Tanko. Bohužel jako neutrální rozhodčí byli německým svazem pozváni na tento zápas Nizozemci, přestože v celku domácích startují dva boxeři z této země. Pokusíme se sehnat videozáznam, ať si každý může udělat úsudek,“ dodal.

„Určitě náš tým ten první zápas poznamenal. Kluci si uvědomili, že tady k výhře povede jen KO. V šatně panovaly velké emoce. Naši boxeři jsou velcí bojovníci, dávají do zápasu vše a podobný výsledek mrzí proto dvojnásob,“ říkal rozhněvaně šéftrenér BC BigBoard Praha Michal Soukup.

Ve váze do 70 kg německý tým nepostavil v současnosti nejúspěšnějšího českého boxera Zdeňka Chládka, který již několikátý rok za Motor Bablesberg startuje. Proti Patrikovi Klimentovi se v ringu objevil Abbas Baraou. Zápas byl ve znamení tvrdých přestřelek u těla, ale v očích sudí byl po bodovém poměru 2:1 vítězem vyhlášen boxer domácího celku Baraou.

Polotěžká váha svedla do ringu zahraniční posily obou týmů. Za domácí nastoupil Peter Mullenberg, dvojnásobný vícemistr Evropy z roku 2014 a 2015, za hosty pak slovenský reprezentant a medailista z mistrovství EU Matuš Strnisko. Pro favorizovaného Mullenberga, který má i 5 zápasů v poloprofesionální lize WSB, to ale nebyl snadný zápas.

Zlom přišel, když Strniska ringový rozhodčí napomenul za držení. V tu chvíli věděl, že k vítězství povede jen knock down. Ten nepřišel, a tak Mullenberg odešel z ringu opět neporažen.

„Ze zápasu mám dobrý pocit. Já si myslím, že jsem vyhrál, ale zvedli ruku soupeři… Nejprve mě to mrzelo, ale pak jsem si uvědomil, že jsem boxoval s největší hvězdou domácího týmu. Je to pro mě cenná zkušenost, že dokážu s takovýmto boxerem zaboxovat minimálně vyrovnaně,“ komentoval svůj výkon Matuš Strnisko.

Vytoužený bod pro pražské rohovníky měl zachránit dvoumetrový Vasil Ducár, který je mistrem ČR v těžké váze. Kývl na nabídku BC BigBoard Praha a bez ostychu nastoupil v super těžké váze ke své bundesligové premiéře.

„Já si soupeře nevybírám a vzhledem k tomu, že bundesliga nemá mojí těžkou váhu, jediná šance, jak si zaboxovat tuto prestižní soutěž je supertíha. Proto jsem ani vteřinu neváhal a kývl na nabídku. Když stojíte v ringu a slyšíte českou hymnu, to je ta největší odměna za každodenní tréninky. A já si tyhle velké zápasy užívám naplno,“ říkal po zápase Vasil Ducár.

Poslední zápas večera se hlavně díky němu proměnil v obrovskou show. Přestože jej běloruský Yan Sudzilovský zasáhl tvrdým zvedákem na pravé žebro a poslal jej do počítání, zápas nezabalil a ukázal neskutečnou odolnost. Ducár neustále hecoval soupeře a naznačoval mu, že musí přidat, aby jej poslal na podlahu ringu, že to, co zatím předvádí, ke KO stačit nebude. Sudzilovský sice nakonec jednoznačně vyhrál, obrovský potlesk ale sklidil i Ducár.

„Ještě nemáme tolik zkušeností, ale ty nahrazujeme bojovností a nasazením. Jsme v této prestižní soutěži první rok, a ve vrcholovém sportu vede k výsledkům dlouhá cesta. Přestože jsme prohráli, nikdo z našich borců nezaboxoval vysloveně špatně. SV Motor Babelsberg má kvalitní kádr složený z nejlepších evropských boxerů a dnes byli prostě lepší. Pokud budeme chtít v této soutěži vyhrávat, musíme také získat posily minimálně z evropské špičky,“ tvrdí šéf pražského celku Ladislav Kutil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud