Ondřej Němec
10. prosince 2016 • 17:40

Dravec, ze kterého omdlévají fanynky. Joshua si jde pro další kořist

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vystoupal neuvěřitelně rychle. Během pouhých sedmnácti zápasů dokázal britský ranař Anthony Joshua získat pás světového šampiona IBF a stát se legendou. Titul, který vybojoval ještě coby úřadující olympijský vítěz, bude obhajovat 10. prosince v Manchester Areně v duelu s americkým bijcem Erikem Molinou. Vyzyvatele bude chtít srazit k zemi, aby si udržel status absolutního knokautéra.



Nezvykle tvrdá slova. „Bude vypadat jako kůzle předhozené lvům,“ zněl komentář Anthonyho Joshuy na předzápasové konferenci, když měl říci, jak naloží s protivníkem Ericem Molinou (25 výher, 3 prohry). Pravdou je, že by pro Joshuu neměl být čtyřiatřicetiletý boxer z Texasu přezdívaný „Bubeník“ velkou překážkou v cestě na vrchol těžké váhy.

Přesto se jedná v případě britského oblíbence o nezvykle expresivní výrok. Většinou si totiž nepotrpěl na silné výrazy, nejvíc se chtěl vždy předvádět mezi šestnácti provazy, což mu zatím vycházelo na sto procent. Ze sedmnácti zápasů vyhrál „AJ“ všechny knokautem. Nejdelšími zápasy byly dva sedmikolové. Většinou ale vyhrával do tří kol.

VIDEO: Podívejte se na předzápasové vážení Anthonyho Joshuy a Erica Moliny

Muž dvou tváří

Sedmadvacetiletý bojovník působí mimo ring jako někdo, s kým by se chtěl každý přátelit. Rád se naplno směje a užívá si zájmu fanoušků. Když ale vejde do ringu, stává se nemilosrdnou šelmou. V očích má agresi a soupeře neváhá provokovat například i vyplazováním jazyka. Jakoby si zkrátka veškerou zlobu střádal do ringu.

Na druhou stranu není jen nespoutanou mlátičkou. Dokáže velmi dobře analyzovat protivníka a tomu přizpůsobit techniku. Jen jednou se nechal naplno unést emocemi. Bylo to v pořadí patnáctém duelu s Dillianem Whytem, s nímž měl nevyrovnané účty ještě z dob mezi amatéry.

Právě Whyte byl totiž jedním ze tří zápasníků, kteří tehdy Joshuu dokázali porazit. Před střetem v profirignu stále opakoval, že se mu to podaří znovu, tím naboural šampionovu psychiku. „Mým nejtěžším soubojem byl ten s Dillianem,“ přiznal nedávno Joshua v rozhovoru pro magzín GQ. „Dostal se do mé hlavy. Chtěl jsem ho rychle sejmout a to se mi nevyplatilo. Ve druhém kole mě skvěle trefil a já šel málem k zemi.“

I tehdejší hlavní trenér neporaženého bojovníka Tony Sims přiznal nespokojeně, že jeho svěřenec tehdy nereagoval příliš příčetně. „Bylo to pro něj velké ponaučení, aby se do budoucna držel taktiky boje s chladnou hlavou,“ komentoval zápas Sims. Dalo by se tedy říci, že největším Joshuovým soupeřem byl zatím on sám.

Zajímavé je, že během souboje s Ericem Molinou bude mít Joshua ve svém rohu nového hlavního trenéra Roba McCrackena, který býval úspěšným boxerem ve střední váze. Tony Sims ale z „AJ týmu“ nezmizí. 

Britský hrdina boxu Anthony Joshua (světový šampion IBF) a americký bijec Eric Molina
Britský hrdina boxu Anthony Joshua (světový šampion IBF) a americký bijec Eric Molina
 

Miláček publika

Anthony Joshua dokáže přilákat k boxu tolik fanoušků jako málokdo. Jeho zápasy vyprodávají obří haly. Například do Manchester Areny, kde se odehraje souboj s Molinou, se vejde 21 tisíc diváků. Za úspěchem mladého hrdiny britského sportu lze hledat několik důvodů. V roce 2012 vybojoval olympijské zlato doma, v Londýně. Ujal se jej skvělý promotér Eddie Hearn, který je ve světě propagace ostříleným profesionálem. A v neposlední řadě je za velkou popularitou i Joshuovo charisma.

Umí si lidi získat. Navíc má vzhled spíše filmové hvězdy, než drsného bojovníka. „Myslím, že během mého posledního vážení dvě ženy omdlely. Je to šílené,“ popisuje novodobý idol zážitek z okamžiku, kdy polonahý vstupoval na váhu před skandujícím davem. Popularitu se ale snaží příliš neprožívat. „Nemám ze sebe nějak zvláštní pocit. Nemyslím si, že si zasluhuji větší pozornost nebo obdiv než kdokoliv jiný. Byl bych rád, aby si lidé uvědomili, že jsme si všichni rovni.“ 

Na řadě je Kličko

Zápas Joshua vs. Molina začne okolo půlnoci. Bezpochyby mnohem masivnější pozornosti se ale dostane válce titánů, která by se měla odehrát v první polovině příštího roku. Proti Joshuovi má totiž stanout před rokem sesazený král těžké váhy, Vladimir Kličko.

Jestli k tomu skutečně dojde, bude se jednat o jednu z největších událostí ve světě boxu. Vše bude navíc ozvláštněno tím, že se oba velikáni navzájem velmi respektují a mluví o sobě jako o přátelích. Nechme se překvapit, co na tom změní cesta k trůnu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud