10. srpna 2010 • 13:55

Zemřel Radomír Šimůnek (†48): Měl cirhózu jater!

Autor: ČTK, bke, spo, kon
Vstoupit do diskuse
41
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Legendární cyklokrosař a bývalý mistr světa Radomír Šimůnek (†48) byl v konečném stádiu cirhózy jater, jak uvedl ředitel středočeské záchranky Martin Houdek. Příčinu smrti ale definitivně potvrdí až pitva. Šimůnkovo tělo našla bez známek života o půl třetí ráno jeho manželka, která informaci o jeho smrti potvrdila. Zpráva o smrti Šimůnka zasáhla jeho syna Radomíra (26), který už se vrátil domů z Belgie, kde žije a trénuje. Stejně jako otec se totiž věnuje cyklokrosu.



Podle ředitele středočeské záchranky Martina Houdka byl Šimůnek v konečném stádiu cirhózy jater. Definitivně příčinu smrti ale určí až pitva. V minulý dnech se Šimůnek v Kolíně navíc podrobil operaci kýly. Ta mu zřejmě vzala poslední zbytky sil.

CO JE CIRHÓZA JATER
Cirhóza jater je častá nemoc, která nepostihuje pouze alkoholiky, ale i abstinenty a děti. Pokud je cirhóza včas léčena, můžeme předejít řadě závažných, život ohrožujících komplikací.

"Táta už na tom v poslední době nebyl dobře," řekl po návratu domů do Kamenice jeho syn Radomír (26).

Šimůnkova manželka Jana sdělila, že si nepřeje další šíření podrobností prostřednictvím médií.

"Ve 2.40 v noci jsme vyráželi k muži do Kamenice," popsal ředitel záchranky Martin Houdek. "Lékaři na místě konstatovali smrt.

Šimůnek byl českou cyklokrosařskou ikonou 80. a 90. let. Po titulu juniorského mistra světa v roce 1980 získal brzy i dvě seniorské zlaté medaile mezi amatéry.

Vrcholem jeho kariéry byl titul mezi profesionály z roku 1991. O rok později usmrtil při autonehodě u Cerhovic tři lidi a byl odsouzen k ne

Jedna z posledních fotek Radomíra Šimůnka, který zemřel v úterý 10. srpna, se svým synem, který se jmenuje také Radomír a stejně jako otec se profesionálně věnuje cyklokrosuFoto www.radomirsimunek.be
podmíněnému trestu. Cyklokrosu se profesionálně věnuje i Šimůnkův syn Radomír (na snímku vlevo). Ten trénuje a žije v Belgii, odkud se v současné chvíli vrací domů.

Byl to obrovský talent

Synovec dvojnásobného mistra světa Miloše Fišery vydržel u cyklokrosu aktivně do čtyřiceti let. Poté plynule přešel do role trenéra svého syna Radomíra, který v současné době jezdí za belgickou stáj BKCP-Powerplus.

"Málokterý český sportovec dokázal vybojovat tolik úspěchů jako Radek. Byl to obrovský talent, talent od přírody, ale stejně tak nesmírně poctivý závodník v tréninku," řekl předseda cyklokrosové komise svazu Čestmír Kalaš.

Radomír Šimůnek Radomír ŠimůnekFoto ČTK


I podle Petra Kloučka, jenž se Šimůnkem závodil a v závěru jeho kariéry jej vedl jako trenér, český cyklokros nikdy neměl takový talent.

"A nechci jej srovnávat ani se Štybarem, který to, co zatím dosáhl, má mnohem více vydřené," zdůraznil Klouček, který po lednovém světovém šampionátu v Táboře uvolnil místo reprezentačního kouče.

"Já jsem s ním jezdil, hodně jsme kamarádili, byl to hrozně fajn kluk. Jako trenér jsem s ním zažil závěr jeho hvězdné kariéry. Na mistrovství světa v dánském Middelfartu v roce 1998 jej jen pád v posledním kole připravil o stříbro. Byl výborný po technické stránce, měl velmi dobrou fyzickou kondici a takticky na něj nikdo neměl," dodal Klouček.


ŠIMŮNEK: Skvělý cyklista, kterého zachránila milost od Havla
Radomír Šimůnek byl před 11 lety zvolen nejlepším českým cyklistou 20. století. Čtyřnásobný mistr světa v cyklokrosu zažil během dlouhé sportovní kariéry radost i bolest, když zavinil smrtelnou dopravní nehodu a byl odsouzen k nepodmíněnému trestu. Rodinnou štafetu po sportovci, který dnes po dlouhodobé těžké nemoci zemřel, převzal jeho syn Radomír Šimůnek mladší.

Šimůnek se na mezinárodní scéně poprvé prosadil při mistrovství světa 1979 ve Španělsku, kde skončil čtvrtý mezi juniory. O rok později ve švýcarském Wetzikonu už získal titul juniorského mistra světa. Přechod z juniorské kategorie mezi muže bývá zpravidla těžký a Šimůnek nebyl výjimkou: na svém prvním seniorském MS dojel až jedenadvacátý.

Adaptoval se ale za pouhý rok. Na mistrovství světa ve francouzském Lanarvily v roce 1982 dojel druhý, porazil ho jen jeho strýc Miloš Fišera. Amatérské mistrovství světa v anglickém Birminghamu o rok později vyhrál. V nizozemském Ossu dokázal triumf zopakovat, pak ale jeho skvěle rozjetou kariéru přerušily zdravotní patálie.

Nejprve se léčil s těžce poraněnou kolenní čéškou a po necelém roce opět musel několik měsíců nuceně odpočívat po potížích se zánětem srdečního svalu. Po uzdravení vybojoval v roce 1989 amatérské stříbro a rozhodl se pro přestup k profesionálům.

První rok se mezi elitou cyklokrosu rozkoukával a na šampionátu ve španělském Getxu dojel sedmý. V nizozemském Gietenu v roce 1991 už všem soupeřům ukázal záda a stal se jediným cyklokrosařem, který vyhrál mistrovství světa mezi juniory, amatéry i profesionály. V témže roce byl vyhlášen nejlepším sportovcem Československa.

Nedlouho poté se mu zhroutil svět. Večer 19. listopadu 1992 na silnici Praha-Plzeň nedaleko Cerhovic ve velké rychlosti zavinil dopravní nehodu, při níž zemřeli tři lidé. Byl odsouzen na osmnáct měsíců nepodmíněně a v únoru 1994 nastoupil do věznice ve Všehrdech u Chomutova.

V červnu téhož roku mu však prezident Václav Havel udělil milost, byť první žádost o ni zamítl. Během necelých čtyř měsíců ve výkonu trestu směl Šimůnek téměř každý den trénovat.

Po návratu k závodění se potýkal s psychickými problémy a na mistrovstvích světa většinou obsazoval pozice v druhé desítce celkového pořadí. Nejlépe dojel sedmý ve Spišské Teplici na Slovensku v roce 1999 a pátý o rok dříve v dánském Middelfartu, kde jej o medaili připravil zaseknutý řetěz 300 metrů před cílem.

S aktivní kariérou se rozloučil v roce 2002, po 24 letech závodění. Poté trénoval syna Radomíra a podnikal s cyklistickým vybavením.

Sedminásobný mistr republiky, čtyřnásobný mistr světa a trojnásobný vítěz cyklokrosové série Superprestige Radomír Šimůnek se narodil 8. dubna 1962 ve Vrchlabí. Byl ženatý, s manželkou Janou měl syny Radomíra a Dannyho. Měl rád komedie Vlasty Buriana, písně Karla Gotta, svou zahrádku a také automobily.

Radomír Šimůnek ještě v dobách, kdy aktivně závodil
Radomír Šimůnek ještě v dobách, kdy aktivně závodil

Vstoupit do diskuse
41
Články odjinud


Články odjinud