11. srpna 2010 • 13:02

Lidé o Šimůnkovi: Gauner! Jiní: Ne, trápil se

Autor: pla
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když vyhrával pro svou zemi cyklokrosové tituly, fanoušci mu unešeně tleskali. Jenže zavinění tragické nehody v roce 1992 Radomíru Šimůnkovi úplně obrátilo život. Lidé mu to nikdy neodpustili, ani po jeho předčasné smrti ve 48 letech. V diskuzích pod články o čtyřnásobném mistrovi světa jsou teď většinou zlé vzkazy. Hodně zlé.



Co je nejčastější výraz ve článcích o předčasné smrti cyklokrosaře Radomíra Šimůnka? Drsná odpověď – cosi o božích mlýnech. Hodně lidí Šimůnkovi stále zazlívá, že při autonehodě zavinil smrt tří lidí a z následného vězení že se díky prezidentské milosti dostal až příliš brzy.

„Není vůbec důvod ho litovat,“ napsal čtenář Majkl. Další jménem Sukin se přidal: „Prý tomu sirotkovi odkázal 50 tisíc. Směšné u někoho s takovými příjmy jako měl on.“ A kolega Rezacek doplnil: „Myslel si, že je nadčlověk a pak se k tomu neuměl ani postavit jako chlap.“

Jiní lidé však Nejlepšího českého cyklistu 20. století hájí. Přísně oddělují Šimůnkovy sportovní zásluhy a jeho osobní život.

„Já na něj pohlížím jako na člověka, který nás dovedl úspěšně reprezentovat. Jsou lidé, kteří jej odsuzují a nemůžou zapomenout. A jsou lidé, kteří jeho odchod z tohoto světa nesou se smutkem v duši. Každý máme právo na svůj názor,“ napsala Jiricka 156.

Na stupních vítězů. Snímek je z roku 1990, kdy Šimůnek vyhrál závod Superprestige v Římě Na stupních vítězů. Snímek je z roku 1990, kdy Šimůnek vyhrál závod Superprestige v ŘíměFoto Internet

Nikdo ze čtenářů Šimůnka neospravedlňoval. Někteří se však pozastavovali nad honem na čarodějnice, které rozpoutalůo připomenutí jeho případu. „Chybu určitě udělal, ale takový hyenismus i po smrti? To mi prostě nesedí,“ poznamenal santakauz.

Další zastánce našel bývalý sportovec ve čtenáři ukrývajícím se pod přezdívkou Uriahheep1973. „Nechodil jsem s panem Šimůnkem na pivo, ale nemohlo to být spíš tak, že po té strašné události sám trpěl jak zvíře, než že by ji arogantně přešel? Neodseděl jen čtyři nebo osmnáct měsíců. Trápil a upíjel se 18 let, respektive doživotně!“

Nejstručněji se na stejnou stranu přidal někdo pod jménem hezkyden. „Již zemřel. Tak už jej nechte být.“

Bývalý mistr světa v cyklokrosu Radomír Šimůnek v pondělí v nemocnici podepsal revers, protože zřejmě chtěl umírat doma u své manželky Jany (na snímku vlevo).
Bývalý mistr světa v cyklokrosu Radomír Šimůnek v pondělí v nemocnici podepsal revers, protože zřejmě chtěl umírat doma u své manželky Jany (na snímku vlevo).

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud