12. srpna 2010 • 16:30

Sousedé: Šimůnek nám při povodních zachránil dům

Autor: val
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kolem zesnulého legendárního cyklokrosaře Radomíra Šimůnka se rozpoutala bouřlivá diskuze. Lidé ho považují za arogantního bezcitného “vraha”, ale stejně tak i za  skvělého sportovce a výborného člověka. Kde vězí pravda? Na to jsme se v Kamenici zeptali jeho sousedů.



Zpráva o smrti bývalého výborného cyklokrosaře Radomíra Šimůnka (†48) zasáhla nejen jeho příbuzné, ale i sousedy v Kamenici. Ti na slavného sportovce mají dobré vzpomínky a označili ho za bezproblémového člověka. "Moc nemluvil, ale když bylo potřeba, tak nám pomohl," říká jedna starší paní, která zná čtyřnásobného mistra scěta již dlouhá léta a nepřeje si být jmenována.

"Já ho považovala za velice dobrého člověka. Když byly v roce 2007 povodně, tehdy jsme tu měli špatně klopenou silnici a valila se nám voda do garáže. Stoupala nám až do domu. On jel autem okolo, pravda, jsme sousedé, zdravíme se, ale žádné extra vztahy, neřekl ani slovo, přinesl čerpadlo a zachránil nám dům. Hodně nám tenkrát pomohl," říká sousedka, která má výhled z domu přímo k Šimůnkům na zahradu.

“Překvapilo mě, že měl cirhózu. Já ho nikdy neviděla, že by se motal, nebo že by chodil po hospodách. Možná, že ta nešťastná událost (Pozn. autonehoda z roku 1992) na něj psychicky dolehla, ale tady na něj nikdo neřekl křivé slovo,” dodává žena se smutným tónem v hlase.

Podle nich nebyl Šimůnek příliš komunikativní, ale vždy pozdravil a rád pomohl. "On nebyl takový, že by si s námi povídal, ale pozdravit nikdy nezapomněl," říká žena obývající dům ve stejné ulici. "Usmáli jsme se na sebe, ale že bychom byli nějací přátelé, to ne," říká muž, který léta žil vedle Radomíra Šimůnka. "Já s ním nikdy problém neměla a nevím, že by někdo z okolí měl. Osobně se s ním moc neznám, ale vybavuji si, že tady často pomáhal lidem s opravou kol," líčí svůj vztah k cyklokrosaři jedna starší paní.

Nejvíce lidi zaskočil dotaz ohledně jeho syna Dannyho, který několik hodin po otcově smrti roztáčel automaty v nedalekém sportbaru. Navíc se u toho náramně bavil. "Tomu se mi vůbec nechce věřit. Jeho mladšího syna jsem vídávala s pejskem u našeho domu. Byl to sympatický kluk a mezi sousedy oblíbený," říká překvapeně sousedka.

Z výpovědí lidí je zřejmé, že Šimůnek byl pro místní lidi  nejen sportovní ikonou, ale především spořádaným občanem, který sice nebyl tolik družný jako ostatní, ale pokud bylo potřeba, tak vždy pomohl.

To si však nemyslí zdaleka všichni. Je tu velké množství lidí, kteří  ho po osudné autonehodě z roku 1992, kdy usmrtil tři lidi a byl odsouzen na 18 měsíců, následně omilostněn prezidentem republiky Václavem Havlem, navždy zavrhli. Radomír Šimůnek proto zůstane navždy velmi kontroverzní postavou.

Co znamená odchod české sportovní ikony Radomíra Šimůnka pro vás, čtenáře Blesk.cz? Pište své názory do diskuze pod článek.

 

 

 

 

 

 

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud