15. srpna 2010 • 05:00

Šimůnkův strýc věří: Radek si milost zasloužil

Autor: Patrik Vacek (Blesk)
Vstoupit do diskuse
19
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po smrti oblíbeného synovce Radomíra Šimůnka (†48), který má v pondělí pohřeb, je úplně na dně. Bývalý cyklokrosový šampion Miloš Fišera (60) se těžko vyrovnává s Radkovou smrtí, i když o jeho zdravotních problémech věděl a tušil, že se neúprosně blíží konec.



Měli k sobě velice blízko a zažili spolu krásné časy, ale prošli si i zlým obdobím, když se museli vyrovnat se dvěma tragickými autonehodami. Stále doufal, že se Radomír uzdraví. Bohužel, nestalo se.



„Zaskočilo mě to hodně. Byl jsem na to připravený, ale pořád jsem věřil, že se z toho dostane,“ řekl Nedělnímu Blesku smutný Fišera, kterému bylo při vzpomínce na Šimůnka do pláče.

Prožili spolu krásné a emotivní momenty. Například v roce 1982, kdy na šampionátu ve Francii Fišera vyhrál a Radomír skončil druhý. „Špatně se mi o tom mluví. To byly ty nejšťastnější chvíle. Teď prožívám ty nejsmutnější,“ povzdechl si se slzami v očích bývalý cyklokrosař.

ZNIČIL HO DÉMON ALKOHOL
Byl slavný a obdivovaný. Pak přišel tvrdý pád. Při autonehodě zavinil smrt tří lidí. Fanoušci ho zavrhli.

Radomír Šimůnek (†48) navíc už nikdy nedosáhl v cyklokrosu takových úspěchů jako před nehodou. Po konci kariéry navíc propadl pití.

„Když přestal závodit, potřeboval nějak vyplnit to vakuum, které mu po cyklokrosu zůstalo,“ prozradil syn Radomír, který o problémech otce s alkoholem dobře věděl. Šimůnek starší si nechtěl přiznat, že ho démon alkohol pohltil a převzal nad ním moc.

„On měl tu obrovskou vnitřní sílu s tím bojovat. Žádnou nemoc ani problém si nedokázal připustit. Bojoval s jakoukoli bolestí sám, jako když jezdil na kole,“ řekl Radomír.

Bohužel jeho játra v boji podlehla. Na pomoc lékařů už bylo pozdě.

Že je se Šimůnkem pojilo silné přátelství, dokládá i příběh o tom, jak Radomír kryl strýce před jeho tehdejší partnerkou, aby si mohl namlouvat svou současnou manželku.

„To s mojí nastávající ženou byl můj nápad. Možná bláznivý, ale my si natolik věřili, že jsme všechno pro sebe udělali,“ prozradil dvojnásobný mistr světa, který zase naopak svému synovci pomáhal v roce 1992, kdy Šimůnek zavinil autonehodu, při níž zemřeli tři lidé. Tenkrát ho prý skrýval v nemocnici, aby nemohl podstoupit test na alkohol v krvi.

„To, co se Radkovi stalo, poškodilo nejvíce jeho. Postiženou rodinu samozřejmě taky. Já si ale nemyslím, že by se tehdy zachoval špatně k pozůstalým, jak říkají někteří lidé,“ tvrdí Fišera a Radomíra brání i po smrti.

„Jestli mu někdo vyčítá, že dostal milost od prezidenta, tak jsou to nesmysly. Dostali to i jiní lidé. Radek udělal pro tuhle republiku strašně moc. Proslavil ji po celé Evropě. Málokdo by si to zasloužil tak jako on,“ zdůrazňuje Fišera.

Toho nedávno potkala podobná tragická událost. Při autonehodě zahynul jeho zeť. „Dokážu pochopit, jaké to je. To, co Radomír tehdy způsobil, jsou nenávratné škody. Nechci to zlehčovat, protože jsem to poznal na vlastní kůži,“ řekl zdrcený Fišera.

Ten teď každý den jezdí na kole a vzpomíná na společné tréninky se svým milovaným synovcem.

Vstoupit do diskuse
19
Články odjinud


Články odjinud