2. června 2015 • 10:54

Kreuzigrovo trápení nekončí: Připraví ho potíže opět o Tour de France?

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další nepříjemnou zprávu ohledně údajných nesrovnalostí v jeho biologickém pase musí vstřebat cyklista Roman Kreuziger. Sportovní arbitráž v Lausanne se sice v jeho případu sejde příští týden, ale verdikt nemusí padnout hned. Na jeho vynesení má měsíc, což je doba, kdy bude rozběhnutá Tour de France. Nabízí se otázka: hrozí českému jezdci, že ho kolotoč podezření, očernění a očistění připraví o slavný závod druhým rokem po sobě?



Slyšení ve sporech UCI (Mezinárodní cyklistická federace) vs. Roman Kreuziger a WADA (Antidopingová agentura) vs. Roman Kreuziger jsou do Lausanne ke sportovní arbitráži plánována na 10. června. Naděje, že tento den veškeré dohady skončí, je ale lichá.

„Novinka je taková, že se to hned 10. června nerozhodne. Oni dostali výjimku, že nemusí rozhodnout hned v daný den a mají měsíc na konečný verdikt. Ale my bychom samozřejmě byli radši, kdyby to oznámili dřív,“ uvedl Kreuziger v rozhovoru pro svoje webové stránky.

Je jasné, proč chce znát verdikt co nejdřív – 10. července už bude v plném proudu Tour de France a on se jí chce zúčastnit. Vloni ho ze startu na poslední chvíli vyřadila provizorní suspendace ze strany UCI. Letos by se nerad dočkal podobného zklamání.

A hlavně už potřebuje mít případ s čistým stolem vyřešený. Dva roky se vleče nejistota, co bude dál, Kreuziger trvá na své nevině a bojuje za očistění svého jména. V tom mu dal zapravdu Český olympijský výbor, který rozhodl, že cyklista nedopoval. WADA následně poslala spor k arbitráži v Lausanne.

Cyklista musí mít čistou hlavu

Bývalý profesionální cyklista Tomáš Konečný pro deník Sport uvedl, že nechápe, jak se Kreuziger pod takovým tlakem dokáže připravit na vrcholné akce. „Roman (Kreuziger) má v hlavě svoji arbitráž. Žije ve velké nejistotě. Je mi strašně líto, co s ním udělali. Ať se řekne, jestli dopoval nebo ne, ale nemělo by být, aby byl v současném stresu, pod nímž si nedokážu představit, jak se vůbec připravuje na vrcholný závod,“ zlobí se Konečný.

„Měl by jet Kolem Švýcarska, připravit se na Tour, ale pod takovým tlakem je to strašně těžké. Sportovec musí mít čistou hlavu, ne procházet tím, co Roman,“ zastává se cyklistického kolegy.

Kreuziger přitom prokázal, že připravit se dokáže. Na v neděli skončeném Giru sice 28. místem nezaznamenal nijak oslnivý celkový výsledek, ale byl členem vítězného týmu Tinkoff-Saxo, v jehož řadách triumfoval Alberto Contador. Jako domestik mu k vítězství pomohl.

„Z týmového pohledu dopadlo na jedničku, protože Alberto vyhrál, což byl náš cíl. Je to velký úspěch a jako tým na tom taky máme zásluhu, protože jsme se snažili být co nejvíc kolem něj.

V některých horských etapách sice zůstával ve finále osamocen, ale musíme vzít v potaz, že se sami na sebe museli spoléhat i lídři většiny jiných týmu. Až na Astanu, která na Giru byla v extrémní převaze a vyhrála několik etap. Ale ve finále mají druhého a třetího a růžový dres jsme díky Albertovi dovezli až do Milána my,“ podotkl Kreuziger na svém webu.

Sám měl svalové potíže a ve druhé polovině Gira onemocněl. Na dno sil si sáhnul v brutální horské etapě na začátku třetího týdne Gira a dokonce zvažoval odstoupení.

„Dostal jsem střevní chřipku a zvažoval jsem, že bych slezl, ale nechtěl jsem to zabalit, když jsme měli člověka v růžovém. Říkal jsem si, že musíme dojet do Milána v devíti,“ vysvětlil.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud