Ilona Kolářová
3. července 2015 • 14:26

Divoká karta pro Bártu a spol. Němcům na Tour pomohla televize

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před rokem zažili ještě coby tým NetApp skvělou premiéru na Tour de France. Ač jsou druhodivizním týmem, jejich lídr Leopold König skončil celkově sedmý a Jan Bárta vybojoval třetí místo v časovce. Letos se pod novým názvem Bora-Argon 18 na Tour vracejí, s ambicemi Bárty, ale už bez Königa. Od organizátorů obdrželi divokou kartu.



V nizozemském Utrechtu včera nanečisto začal 102. ročník Tour de France, byly představeny účastnické týmy. Mezi nimi i pět druhodivizních, které ASO, pořadatel Tour, pozval na jízdu Francií na divokou kartu. Upřednostnil domácí Francouze, to znamená Cofidis, Europcar a Bretagne Seche Environnement. A k nim se přidaly dva zahraniční týmy - jihoafrický debutant MTN Qhubeka - a německý Bora-Argon 18.

K přidělení divoké karty týmu Čecha Jana Bárty pomohlo i to, že německá veřejnoprávní společnost ARD/ZDF po sedmileté odmlce, zaviněné cyklistickými dopingovými skandály, opět začne vysílat přímé přenosy z Tour de France.

Bárta je pro německou sestavu nepostradatelný. Především proto, že je to skvělý časovkář a jezdec pro úniky. Loni po bronzu v časovce se stal prvním jezdcem v historii týmu NetApp, který vystoupal na pódium při Tour de France. Čech byl před rokem v centru pozornosti i v průběhu třetí etapy, vrcholící spurtem v Londýně. V úniku strávil 148 ze 155 kilometrů! Teprve šest kilometrů před cílem jej peloton dostihl.

Nástupcem Königa na postu lídra se u týmu Bora stal Dominik Nerz. Nejlepší etapový jezdec v Německu by chtěl v celkovém pořadí v TOP 10 odvážně nahradit právě českého jezdce, který nyní bude francouzské etapy zdolávat v barvách týmu Sky.

„Dominika Nerze máme na celkové pořadí. Uvidíme, jak se závod vyvine a jak na tom Dominik bude. Kdybych to měl odhadnout, asi tak silný jako loni Leo nebude,“ hodnotí svého lídra Jan Bárta.

Návrat na Tour byl pro německý tým smyslem veškerého konání. Teď jsou tedy spokojeni. „Poslední roky jsme neuvěřitelně tvrdě pracovali a dostali se z amatérské úrovně až sem,“ raduje se manažer Ralf Denk.

Spokojený může být i s finančním zajištěním. Před rokem týmu vypršela smlouva s titulárními sponzory. Jak v Kalifornii sídlící počítačová firma NetApp, tak skotská oděvní společnost Endura oznámily, že na konci sezony 2014 přestanou být sponzory německého týmu. Většinou to znamená velkou krizi, ale zaměstnavatel Jana Bárty ji v pohodě ustál. Denk zajistil silnou náhradu: po příštích pět let, až do roku 1919, nese stáj jméno Bora podle firmy specializující se na kuchyňské systémy. Od roku 2010 nepůsobil na vrcholné scéně silniční cyklistiky žádný německý hlavní sponzor, až teď.

Přestože velkým snem týmu je dostat se do nejvyšší cyklistické kategorie WorldTour, zatím zůstává mezi druhodivizními stájemi. „Nejdůležitější však je, že naši současní jezdci mohou jet na Tour bez obav o svoji budoucnost,“ zdůraznil Denk. Mezi nimi i Jan Bárta. Jeho den přijde hned zítra, kdy se jede 1. etapa - individuální časovka na 13,8 km.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud