František Prachař
4. července 2015 • 04:58

Fantastická čtyřka útočí! Kdo je favoritem na Tour de France?

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo ovládne letošní Tour?Kdo ovládne letošní Tour?FOTO: Michal Beránek (Sport)

    Žlutý trikot. Symbol lídra Tour de France, který už tři dekády nepatří cyklistům z Francie. Letos udělali organizátoři hornatým profilem vše pro změnu, ale hvězdy mají pevnou pozici - Alberto Contador, Chris Froome, Vincenzo Nibali, Nairo Quintana. Všichni znají pocit krále Grand Tour. V porovnání s nabídkou ostatních týmů jsou jako komiksová Fantastická čtyřka

  • Alberto Contador

    Alberto Contador bojuje za Saxo-Tinkoff.Foto profimedia.cz

    Věk: 32 let

    Výška/váha: 176 cm/62 kg

    Tým: Saxo-Tinkoff

    Největší úspěchy: vítěz Tour de France (2007, 2009), vítěz Gira dItalia (2008, 2015), vítěz Vuelty (2008, 2012, 2014)

    Letošní vítězství: Giro dItalia, Route du Sud

    Jeho loňská Tour se nesla ve znamení zkázy. Nejprve pád a velká ztráta na kostkách, poté kolize ve sjezdu 10. etapy, zlomená holeň a konec. Od té doby je však pánem Grand Tour. Opanoval loňskou Vueltu i květnové Giro a myslí na unikátní hattrick. Contador zahnal spekulace o možné únavě výhrou na čtyřdenním Route du Sud, kde předčil i Naira Quintanu. Naposledy triumfoval na Giru a Tour v roce 1998 Marco Pantani. Přišel čas, kdy se statistika může změnit.

  • Chris Froome

    Chris Froome je lídrem týmu Sky.Foto Profimedia.cz

    Věk: 30 let

    Výška/váha: 186 cm/67 kg

    Tým: Sky

    Největší úspěch: vítěz Tour de France (2013)

    Letošní vítězství: Ruta del Sol, Critérium du Dauphiné

    Letos jeho sezonu přibrzdil zánět v čelisti a pád na klasice Valonský šíp. Formu však potvrdil na vítězném Dauphiné. Coby lídr stáje Sky má velkou odpovědnost. Po výbuchu týmového kolegy Richieho Porteho na Giru se od něj čeká velký výkon. Ideálně ten, díky němuž slavil předloni. Jenže je tu problém. Poslední přímý souboj na Vueltě s Contadorem jasně prohrál. To se bude snažit změnit i s českým superdomestikem Leo Königem.¨

  • Vincenzo Nibali

    Vincezno Nibali hájí barvy Astany.Foto profimedia.cz

    Věk: 30 let

    Výška/váha: 181 cm/65 kg

    Tým: Astana

    Největší úspěchy: vítěz Tour de France (2014), vítěz Gira dItalia (2013), vítěz Vuelty (2010)

    Letošní vítězství: -

    Nápadně to připomíná loňskou sezonu. Oproti soupeřům byl nevýrazný. Nevyhrával, testoval formu na červenec. Po odstoupení Frooma a Contadora vyhrál celou Tour rozdílem třídy - o sedm a půl minuty. A teď? Jako přes kopírák. Je opět trochu vzadu. Z toho vyplývá: Nibali bude v top kondici. V kopcích zvládne cokoliv, v záludných etapách využije každé maličkosti k ataku. Vítr, sjezdy, kostky, útoky na nenápadných kopcích - oldschool cyklistika. To jsou zbraně obhájce.

  • Nairo Quintana

    Nairo Quintana jezdí za stáj Movistar.Foto profimedia.cz

    Věk: 25 let

    Výška/váha: 167 cm/58 kg

    Tým: Movistar

    Největší úspěch: vítěz Gira dItalia (2014)

    Letošní vítězství: Tirreno-Adriatico

    Nejmladší, nejlehčí a také nejnevyzpytatelnější z favoritů. Quintana může těžit z toho, že letošní závod budou rozhodovat zejména kopce v posledním brutálním týdnu. Před vrcholem sezony trénoval šest neděl v Andách, takže v Alpách a Pyrenejích se bude jeho papírové tělo vznášet. Tento vynikající vrchař umí ujet všem a nyní přichází jeho čas. V roce 2013 řekl, že Tour ovládne do dvou let. Loni na Giru uzmul růžový dres a ukázal, že na to má.

     

     

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud