9. července 2015 • 22:40

Martina dostihlo žluté prokletí. Klíční kost mu skládali jako puzzle

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nést žlutý trikot na Tour de France nese letos pořádnou smůlu. Ve 3. etapě se v něm zranil Fabio Cancellara, zlomil si dva obratle a musel odstoupit, v 6. etapě si stejný pech našel stávajícího lídra závodu Toniho Martina. Jeho pád skončil zlomenou klíční kostí a vcelku očekávaným verdiktem týmu Etixx-Quick Step: Martin na Tour končí.



Dramatický pád se odehrál už na posledním kilometru etapy do Le Havru, která přinesla tolik vítězné slávy Zdeňku Štybarovi. Neméně zajímavé jako jeho protnutí cílové pásky však bylo i dění několik set metrů před cílem.

Tam přišla další hromadná bouračka, na které je letošní závod bohatý, a jestliže Cancellarovo odstoupení bylo velkou sportovní tragédií, protože se jednalo zřejmě o poslední Švýcarovu Tour de France, pak tato kolize pořádně otřásla celým 102. ročníkem největší cyklistické akce na světě. A mohlo být ještě hůř.

Jen považte, kdo byl v epicentru.

Vincenzo Nibali.

Chris Froome.

Nairo Quintana.

Tony Martin.

Samá kapacita, první tři se řadí mezi největší uchazeče o celkový triumf.

I kdyby jen jeden z nich nemohl pokračovat, změnilo by to zcela náboj Tour de France. A podle toho taky vypadaly bleskové reakce v pelotonu. Hlavně Nibali se rozčiloval, vypadalo to, že si hned půjde pád vyříkat s Froomem. Myslel si, že to byl lídr stáje Sky, kdo karambol způsobil.

„Chtěl bych si to s Vincenzem vyjasnit, rozhodně jsem to nebyl já!“ tweetoval Froome okamžitě z cíle, aby dal najevo svoji pravdu.

„Měl jsem v úmyslu si to s Chrisem vyříkat, ale musím se mu omluvit, on to nebyl,“ reagoval taky na Twitteru o něco později Nibali.

Zlomeninu mu skládali jako puzzle

Podle videa jdou indicie k Martinovi. A zatímco ostatní velcí muži průběžného pořadí si odnesli jen lehčí šrámy, nad Martinem se okamžitě po etapě začala vznášet hrozba konce, která se nakonec stala skutečností.

Stájoví kolegové tlačí do cíle Tonyho Martina, který spadl necelý kilometr před cílem šesté etapy Tour de France
Stájoví kolegové tlačí do cíle Tonyho Martina, který spadl necelý kilometr před cílem šesté etapy Tour de France

Tři kolegové z týmu ho doslova dovlekli přes cílovou čáru, Martin se odtud vydal za vítězným Štybarem a gratuloval mu, ale on i celý tým Etixx-Quick Step zažíval smíšené pocity. Etapové vítězství a ztráta lídra, to byly úplně protichůdné emoce.

A Martin si užil své. Do cíle ho doslova dotlačili čtyři stájoví kolegové, ze zraněného ramene se nakonec vyklubala ošklivá otevřená zlomenina. "Jak vypadá několikanásobná otevřená zlomenina klíční kosti. Sory, kluci. Díky všem. Gratulace Zdeňku Štybarovi," rozloučil se Martin s Tour na svém Twitteru, kam si dal obrázek svého zranění.

Dosavadní lídr Tour hned odletěl z Le Havru do úrazové nemocnice v Hamburku. "Klíční kost je roztříštěná, při operaci to budou puzzle," popsal týmový lékař Helge Riepenhof.

„Lízl jsem si o kolo jezdec Europcaru, ale vlastně si nic moc nepamatuju. Jako obvykle když se pád stane v malé rychlosti, bývají zranění nejhorší,“ sykl.

„Měl jsem obrovskou smůlu. Je to ale Tour, štěstí a smůla jsou na tenké linii vedle sebe. Půjdu na rentgen a uvidíme, jaké bude naše další rozhodnutí,“ zadoufal, že bude schopen pokračovat. Rozsudek v podobě zlomené klíční kosti byl ale nemilosrdný.

Pády na Tour? Může za to tlak na týmy a velká motivace, tvrdí Konečný
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud