Jiří Punčochář
11. července 2015 • 04:50

Rozjetý Štybar splněno ještě nemá! Dneska může vyjet double

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítěznou etapou ve čtvrtek večer ohromil, ještě víc rozpumpoval zájem českých fanoušků o letošní Tour de France. Ale že by měl Zdeněk Štybar pro letošní ročník splněno? Ani náhodou! S jídlem roste chuť a ví to i závodník týmu Etixx-Quick Step. Znovu zaútočit může třeba už dnes, kdy etapa končí opět do kopce. Na double má, shodují se i experti.



Včera ráno vytáhl Zdeňka Štybara z postele už v osm hodin telefonát od maminky. „Jak se cítíš?“ chtěla vědět od čerstvého vítěze etapy na Tour de France. „Mami, já mám ještě půlnoc…“ zaúpěl rozespalý cyklista.

Bylo toho dost, co musel od čtvrtečního večera a euforického políbení náramku na pravé ruce, který mu na cestu přibalila manželka po narození syna Lewise pro štěstí, zvládnout. Rozhovory, povinné procedury pro vítěze etapy, starost o lídra týmu Tonyho Martina, který byl mimo jiné ještě v noci po převozu do Německa úspěšně operován a klíční kost se mu bude pár týdnů hojit, pak s celým týmem přípitek šampaňským… a hlavně velké emoce, vinoucí se hlavou jako nekonečný film.

„Noc byla krátká, ale jinak dobrý,“ usmíval se Štybar v rozhovoru s reportéry Českého rozhlasu a serveru idnes.cz před startem včerejší etapy.

Klasifikován v ní byl na 35. místě, pohodlně dojel v hlavní skupině a tedy se stejným časem jako vítězný Mark Cavendish, týmový kolega. Celkově je Štybar osmý.

Už dnes ráno bude zase připraven na ostřejší boj. Nemělo by být brané jako překvapení, pokud bude v etapě z Rennes do Mûr-de-Bretagne znovu vidět, klidně až na finálních stovkách metrů.

Proč ne? Etapa je středně těžká a znovu končí spurtem do kopce, což Štybarovi, jak předvedl ve čtvrtek, nahrává. A že je dojezd o něco těžší než ten jeho vítězný, s dvoukilometrovým stoupáním s průměrným sklonem sedm procent? Tím lépe.

VIDEO: Podívejte se na souhrn 6. etapy:

„Osobně si myslím, že šance (na další etapové vítězství) tam určitě je. Zdeněk je velmi chytrý závodník, ukazuje poměrně slušnou rychlost, a kdyby se mu povedlo dostat opět do úniku, může se mu podařit etapový double na Tour de France získat, což se mně nepodařilo. Na správný moment k úniku čich má Zdeněk čich,“ soudí bývalý skvělý spurter Ján Svorada, jemuž se na Tour povedlo vyhrát hned tři etapy, ale nikdy ne víc než jednu během jednoho ročníku. Hned triple (tři vítězství v jednom ročníku) ale dokázal zaznamenat jak na Vueltě (1996) tak na Giru (1994).

Ve Štybarově případě Svorada vyzdvihuje, že se mu povedlo etapu ovládnout ještě v prvním ze tří týdnů etapového závodu. V dalším průběhu Tour i psychika může hrát pozitivní roli: jezdec se dostatečně uklidní, uvolní a může dát do dalších pokusů novou energii.

„Určitě se o to (etapový vavřín) znovu pokusím, protože sobotní dojezd je podobný tomu čtvrtečnímu,“ netají ani Štybar.

Jeho budoucí snažení má ale ještě několik aspektů, nejen ten o vytrvalosti a výbušnosti. Vzhledem k tomu, že tým Etixx-Quick Step přišel o jasného lídra Tonyho Martina, bude záležet na rozdělení priorit před každou z etap, aby bylo jasno, co se má před cílem dít. A stáj má k dispozici ještě excelentního spurtéra Cavendishe, po včerejšku už vítěze šestadvaceti etap slavného závodu, který může chtít mluvit do pořadí. Ve formě je, což zrovna včera pokořením Andrého Greipela i Petera Sagana na cílové pásce prokázal.

A ještě jedna věc by českému jezdci mohla pomoct: ústup z osmé příčky průběžného pořadí. Přece jen, pokud je v úniku cyklista z popředí výsledkové listiny, zbystří peloton daleko rychleji a snaží se atak eliminovat dřív.

„Pokud by Zdeněk z předních pozic v celkové klasifikaci vycouval, nahrálo by to tomu, aby případný únik měl šanci na úspěch,“ souhlasí Svorada.

PROGRAM TOUR DE FRANCE 2015:

Datum Etapa Typ etapy Lokace Vzdálenost
4. července 1 Časovka Utrecht/Utrecht 13,8 km
5. července 2 Rovinatá Utrecht/Zélande 166 km
6. července 3 Rovinatá Anvers/Huy 159,5 km
7. července 4 Kopcovitá Seraing/Cambrai 223,5 km
8. července 5 Rovinatá Arras Communauté Urbaine/Amiens Métropole 189,5 km
9. července 6 Rovinatá Abbeville/La Havre 191,5 km
10. července 7 Rovinatá Livarot/Fougéres 190,5 km
11. července 8 Rovinatá Rennes/Mur-de-Bretagne 181,5 km
12. července 9 Časovka Vannes/Plumelec 28 km
13. července - Volný den Pau -
14. července 10 Horská Tarbes/La Pierre-Saint-Martin 167 km
15. července 11 Horská Pau/Cauterets-Vallée de Saint-Savin 188 km
16. července 12 Horská Lannemezan/Pleteau de Beille 195 km
17. července 13 Kopcovitá Muret/Rodez 198,5 km
18. července 14 Kopcovitá Rodez/Mende 178,5 km
19. července 15 Kopcovitá Mende/Valence 183 km
20. července 16 Kopcovitá Bourg-de-Péage/Gap 201 km
21. července - Volný den Gap -
22. července 17 Horská Digne-les-Bains/Pra Loup 161 km
23. července 18 Horská Gap/Saint-Jean-de-Maurienne 186,5 km
24. července 19 Horská Saint-Jean-de-Maurinne/La Toussuire-Les Sybelles 138 km
25. července 20 Horská Modane Valfréjus/Alpe d'Huez 110,5 km
26. července 21 Rovinatá Sévres-Grand Paris Seine Ouest/Paris Champs-Elysées 109,5 km

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud