15. července 2015 • 04:35

Seřezal nás, smutnili soupeři. Rozhodl Froome Tour na prvním kopci?

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nic nevzdávají, o titul z Tour de France hodlají ještě zabojovat. Ale zároveň si uvědomují: „Chris Froome je v ohromné formě. Seřezal nás pořádně.“ Největší soupeři smekají před Chrisem Froomem, vedoucím mužem pořadí 102. ročníku slavného závodu. Brit po vydařeném úniku ve stoupání do cíle 10. etapy vede o bezmála tři minuty a už se pomalu začíná šuškat, jestli letošní Tour není rozhodnuta.



„Chris je silnější než kdokoliv z nás. Jeho tempo do kopce bylo příliš vysoké na to, abych se ho udržel,“ řekl za všechny spolufavority Nairo Quintana, poslední z těch, kteří za Froomem vláli ve včerejší první horské etapě.

Odolat drtivému Froomovu nástupu 6 500 metrů před cílem nedokázal ani on.

„Seřezal nás opravdu těžce. Všichni jsme na něho ztratili: van Garderen, Rodriguez, dokonce i Contador. Mysleli jsme si o sobě, že jsme lepší. Teď už to pro nás bude ohromně těžké,“ přiznal obhájce titulu Vincenzo Nibali, další z pobitých uchazečů o celkové prvenství.

Jak budou britského hubeňoura chytat, když první pokus v horách pro ně dopadl takhle mizerně, to je teď na všech členech elitní společnosti. Budou se ale k tomu muset vyrovnávat i s vlastními starostmi. Nibalimu bude chybět pomocník Lars Boom, který sestavu Astany opustil kvůli chřipce a horečkám, Contador se rmoutí po nálezu rakoviny u Ivana Bassa.

Contador nemohl dýchat

„Chtěl jsem v úterý nenabrat moc velkou ztrátu, ale nemohl jsem dýchat, necítil jsem nohy. Nevím proč. Opravdu to byl špatný den,“ přiznal zkroušený Španěl, usilující o ojedinělý double, tedy vítězství na Giru i na Tour v jednom roce. „Prioritou je teď sednout si, odpočinout si, dát hlavy dohromady a zjistit, co se děje. Pak podle toho jednat,“ vytyčil cíl.

Hlavou kroutil i Nibali: „Fyzicky se cítím dobře, akorát ze sebe nedokážu nic vymačkat. Rozhodně nejsem ten Nibali z loňského roku.“

První velký kopec na Tour naprosto ovládl Christopher Froome
První velký kopec na Tour naprosto ovládl Christopher Froome

Velmi podobným útokem, jakým dobyl včera svoje páté etapové vítězství na Tour de France v životě, se Froome prezentoval už před dvěma lety při svém báječném představení na jiném těžkém kopci - na Mont Ventoux. I tam mu vzduch rozrážel Richie Porte, v nejlepší možný okamžik Froome vystřelil kupředu a nikdo další už ho nedohnal.

Tehdy tímto manévrem rozhodl o svém celkovém prvenství. Fanoušci se bojí, že letos je rozhodnuto ještě dřív – po úterní 10. etapě. Že už není čím se napínat.

Dosud porážení velikáni se ale pokusí podívanou ještě zdramatizovat.

„Musíme doufat a počkat na jeden jeho slabší den, kdy třeba nebude tak pozorný. I Chris je jen člověk, je zranitelný, jako každý. Před dvěma lety jsme mohli vidět, že ke konci už tak silný nebyl. Bude potřeba bojovat až do konce,“ nabádá Quintana.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud