20. července 2015 • 04:40

Útoky na Tour: Armstrongovi hrozili smrtí, na jiné stříleli vzduchovkou

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
  • Christopher Froome při jedné z etap Tour de FranceChristopher Froome při jedné z etap Tour de FranceFOTO: EPA

    Polévání močí lídra Chrise Frooma, nenávistné komentáře vůči týmu Sky. Nepokoje, kterými diváci komplikují letošní Tour de France, už zažili nejlepší jezdci i v předešlých sezonách. Schytávali to slavní Eddy Merckx či Lance Armstrong, Francouzi nenáviděný Američan usvědčený z dopování. Jaké incidenty slavná Tour de France pamatuje?

  • Rány pěstí a výhružky nožem

    V roce 1950 Ital Gino Bartali opustil Tour de France poté, co ho v jedné z etap napadli diváci. Dostal několik ran a jeden z výtržníků mu hrozil nožem. Napadení přišlo poté, co se Bartali dostal na trati do kontaktu s domácím jezdcem Jeanem Robicem, který poté upadl. Bartali se z napadení oklepal a etapu vyhrál, bylo to však to poslední, co se mu v tom roce na Tour podařilo.

    Gino BartaliFoto Profimedia.cz

  • Silný úder do ledvin

    Terčem útoku se stal i v roce 1975 slavný Eddy Merckx, který usiloval o šesté vítězství na Tour de France. O šanci přišel i následkem zranění, způsobeném jedním z diváků, který ho napadl na trati a udeřil ho silně do ledvin. Merckx v cíli zvracel, ještě následující den měl zdravotní potíže.

    Legendární cyklista Eddy Merckx (vepředu)Foto Profimedia.cz

  • Výhrůžky smrtí pro Armstronga

    Lance Armstrong musel mít v roce 2004 před týmovou časovkou policejní ochranu kvůli výhružkám smrtí, které mu byly doručeny. Byla to jednoznačně reakce na tehdy permanentní hlasy, že Armstrong dosahuje na svá vítězství na Tour de France pomocí zakázaných prostředků, což se později potvrdilo.

    Lance ArmstrongFoto Profimedia.cz

  • Střelba vzduchovkou

    Na jezdce Oscara Freira a Juliana Deana někdo střílel vzduchovkou. Jeden z dalších cyklistů vypověděl, že viděl dva mladíky, jak se podezřele schovávají za stromem, a jiní mluvili o „třech až pěti“ ranách, jejichž dopad byl slyšet. Freirovi ani Deanovi se nic nestalo.

    Oscar FreirFoto Profimedia.cz

  • Polévání močí

    Spršku moči si na vlastním těle vyzkoušel už předloni Mark Cavendish, trefený během časovky. Tehdy to byl právě Chris Froome, kdo nejhlasitěji takové chování odsoudil. „Neviděl jsem to, ale stačí si čichnout k jeho dresu, čím je cítit,“ prohlásil Cavendishův týmový manažer Patrick Lefevere. Až se na druhý den uklidnil, Cavendish se incidentu vysmál. Ujistil, že Tour de France miluje i s atmosférou kolem silnic.

    Vítěz etapy Tour de France Mark CavendishFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud