27. července 2015 • 04:20

Froome, krev i Štybar. 10 příběhů z Tour, na které se nezapomene

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
  • 102. ročník Tour de France skončil102. ročník Tour de France skončilFOTO: Koláž iSport.cz

    To byla jízda! 102. ročník legendárního cyklistického závodu Tour de France je u konce. Ovládl ho Chris Froome, který držel žlutý trikot už od sedmé etapy. Jak se dařilo čtyřem českým cyklistům a jaké další lahůdky si Stará dáma připravila? Podívejte se na 10 nejzajímavějších příběhů letošního ročníku.

  • 1) Historická česká účast

    Leopold König na Tour de France 2015 Leopold König na Tour de France 2015Foto Profimedia.cz

    Do poslední chvíle nebylo jasné, koho některé stáje nominují. Většina z nich seznam svých jezdců oznámila až v nejzazším možném termínu, čeští fanoušci se ale nakonec přeci jen mohli radovat. Roman Kreuziger, Leopold König, Jan Bárta a Zdeněk Štybar - tato čtyři jména znamenala historicky největší počet českých cyklistů na Tour de France.

  • 2) Pády a zranění

    Bonnet upadl a způsobil si krvavé zranění Bonnet upadl a způsobil si krvavé zraněníFoto Reuters

    Ani letošní ročník se neobešel bez nebezpečných pádů. Ten nejhorší přišel ve třetí etapě, kdy William Bonnet způsobil hromadnou srážku, sám musel odjet do nemocnice, kde se podrobil operaci zlomených obratlů. Kromě zlomenin a dalších zranění musel ze závodu odstoupit také Ivan Basso, kterému lékaři přišli na rakovinu varlat. Prodělal už operaci, která prý byla úspěšná.

  • 3) Štybarův úspěch

    Vyhraje Štybar další etapu na Tour? Vyhraje Štybar další etapu na Tour?Foto ČTK

    Letošní rok si bude určitě dokonale pamatovat. Český cyklista Zdeněk Štybar zahájil snový rok narozením svého prvního potomka Lewise, o pár dnů později byl zvolen jedním z devíti jezdců stáje Etixx-Quick Step v nominaci na Tour de France. Jenže ani to nebylo vše. Po čtrnácti letech se stal prvním Čechem, který dokázal ovládnout etapu! V Le Havru nezazmatkoval v divokém závěru a dojel si pro cenný triumf.

  • 4) Žluté prokletí

    Cancellara při 3. etapě Tour de France upadl Cancellara při 3. etapě Tour de France upadlFoto Reuters

    Dva dojeli až do cíle, dva skončili. První týden Tour de France odstavil hned dva lídry závodu. Nejdříve odstoupil Fabian Cancellara, který si v pádu zlomil bederní obratle, poté Tony Martin. Německý cyklista na Tour vedl tři etapy, když musel odstoupit po pádu necelý kilometr před cílem. Od té doby držel žlutý trikot Chris Froome a ten ho už nepustil.

  • 5) Věčně druhý Sagan

    Sagan opět prohrál ve spurtu a skončil druhý Sagan opět prohrál ve spurtu a skončil druhýFoto Reuters

    Prokletí druhých míst? Aspoň tak to vypadá pro slovenského cyklistu Petera Sagana. Ve 102. ročníku Staré dámy skončil hned pětkrát těsně pod nejvyšším stupínkem. Celkově na Tour de France skončil druhý už v šestnácti případech, etapu vyhrát ještě nedokázal, zvládl však vybojovat zelený trikot pro nejlepšího sprintera.

  • 6) Froomova nadvláda

    Lídr cyklistického Tour de France Chris Froome Lídr cyklistického Tour de France Chris FroomeFoto EPA

    Šestnáct etap držel Christopher Froome žlutý trikot ve 102. ročníku Tour de France, od sedmé už v kuse. Kromě vítězství v závodě dokázal navíc vybojovat také puntíkovaný trikot pro nejlepšího vrchaře. Žlutý trikot vybojoval už podruhé v kariéře, naposledy v roce 2013.

  • 7) Dotahující Quintana

    Nairo Quintana nastupuje do útoku před skupinkou s Chrisem Froomem Nairo Quintana nastupuje do útoku před skupinkou s Chrisem FroomemFoto EPA

    Nevzdal to do poslední chvíle. Kolumbijský jezdec Nairo Quintana bojoval ze všech sil až do 20. etapy a od vysněného žlutého trikotu byl kousek. Na lídra Chrise Frooma mu totiž scházela pouhá minuta a dvanáct vteřin. Musel se tedy spokojit pouze s druhým místem a s bílým trikotem pro nejlepšího mladého jezdce.

  • 8) Ukradená Froomova data

    Hackeři odcizili data Chrise Frooma Hackeři odcizili data Chrise FroomaFoto Reuters

    Froomova nadvláda přitáhla také nechtěnou pozornost. Podle stáje Sky se jí do počítače nabourali hackeři a ukradli složku britského jezdce. Chtěli prý dokázat, že dopuje. Froome se proti tomu okamžitě ohradil a svá data zveřejnil sám. Třicetiletý jezdec je jedním z největších bojovníků proti dopingu, angažoval se několikrát proti častějšímu a přísnějšímu testování cyklistů. Sám nebyl nikdy pozitivně testován, leč byl z dopingu už několikrát nařknut.

  • 9) Bártovy úniky a sprinterská prémie

    Jan Bárta během královské etapy Tour de France v Pyrenejích Jan Bárta během královské etapy Tour de France v PyrenejíchFoto Profimedia.cz

    Všichni počítali s jeho úspěchem v časovce jednotlivců v první etapě. Jenže Jan Bárta upadl a do cíle dojel až na 148. místě. Své zaváhání ale dokázal napravit i s úroky. Ve druhé etapě ovládl sprinterskou prémii, když se dokázal probojovat do úniku. Pelotonu ujel i ve třetí etapě a vybojoval si tak červené číslo pro nejaktivnějšího jezdce.

  • 10) Výhra Cummingse

    Brit Stephen Cummings z MTN-Qhubeka a postaral se ve 14. etapě o první vítězství africké stáje v historii Tour de France Brit Stephen Cummings z MTN-Qhubeka a postaral se ve 14. etapě o první vítězství africké stáje v historii Tour de FranceFoto ČTK

    Snový ročník zažila i stáj MTN Qhubeca. Díky divoké kartě se stala první africkou stájí, která kdy startovala na Tour de France. 18. července tak mohli na slavném závodě oslavit kromě jinéo také den Nelsona Mandely, bývalého jihoafrického prezidenta a bojovníka proti rasové segregaci. A jezdci to oslavili lépe, než se čekalo. 14. etapu totiž dokázal vyhrát jezdec Qhubeky Stephen Cummings.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud