2. července 2016 • 04:56

23 etap Tour de France. Co čekat? Andorské peklo i baštu spurterů

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
  • Obhájí Chris Froome prvenství na Tour de France?Obhájí Chris Froome prvenství na Tour de France?FOTO: Koláž iSport.cz

    23 dní ukrutné dřiny. Celkem 3519 kilometrů rozvržených do 21 etap. Včetně dvou časovek. To je Tour de France, která startuje už dnes. Podívejte se, co mohou čekat jezdci v následujících více jak třech týdnech během nejslavnějšího cyklistického závodu.

  • Trasa na Tour de France 2016

    Trasa Tour de France 2016Foto Reuters

  • 1. etapa Mont Saint-Michel / Utah Beach, Sainte-Marie-du-Mont - 188 km

    1. etapaFoto Sport

    Náročnost etapy: 1,5/5

    Nikdo nebude chtít ztratit, etapu se pokusí kontrolovat sprinterské týmy a největší rychlíci se v cíli porvou o právo jako první převzít žlutý dres. Nesmírně prestižní záležitost.

    Kudy se jede

    Pro start ohromující scenérie: ostrov sv. Michaela je s pevninou spojen náspem, kde je rozdíl ve výšce hladiny při přílivu a odlivu až patnáct metrů, takže se z něho buď dá přejet, nebo „plave“ v moři. Cíl v oblasti spojeneckého vylodění během druhé světové války v Normandii není o nic méně působivý.

  • 2. etapa Saint-Lô / Cherbourg-Cotentin - 183 km

    2. etapaFoto Sport

    Náročnost etapy: 2/5

    První drobné rozestupy na prvních příčkách průběžného pořadí. Dojezd do kopce je jako dělaný pro závěrečný úder. Už dopředu se analytici ptají: ukončí právě tady Sagan svoje dlouhé čekání na etapové vítězství na Tour?

    Kudy se jede

    Pokračuje se cestou po západním pobřeží. Během tříkilometrového závěrečného kopce se silnice zvedne až do čtrnáctistupňového sklonu.

  • 3. etapa Granville / Angers - 223,5 km

    3. etapaFoto Sport

    Náročnost etapy: 2/5

    Dlouhá etapa prověří organizaci týmů se sprinterskými esy, jak dokážou kontrolovat čelo pelotonu, případně si poradit s očekávatelným únikem.

    Kudy se jede

    Z rodiště Christiana Diora až do města, kde se v roce 1967 jel poprvé v historii Tour de France úvodní prolog. Vždy, když tam etapa končila, vrcholila spurtem. Ten dosud poslední ovládl v roce 2004 Tom Boonen.

  • 4. etapa Saumur / Limoges - 237,5 km

    4. etapaFoto Sport

    Náročnost etapy: 3,5/5

    Nejdelší etapa v letošním programu Tour de France. Za dva dny najedou cyklisté dohromady 461 kilometrů a v cíli před městskou radnicí už by tato porce měla být znát.

    Kudy se jede

    Po Diorově rodišti další exkurze do mapy světa módy – startuje se z někdejšího bydliště Coco Chanel. Krásné a povětšinou rovné cesty nabídnou pastvu pro oči diváků, jezdci si jich v „balíku“ už tolik neužijí.

  • 5. etapa Limoges / Le Lioran - 216 km

    5. etapaFoto Sport

    Náročnost etapy: 3/5

    Při prvním seznámení s výraznějšími kopci by měli zbystřit jezdci, jejichž záměrem je pohybovat se vysoko v celkovém pořadí, a raději by se měli držet v popředí.

    Kudy se jede

    Z Limoges do lyžařského resortu, kam se v létě jezdí za horskými koly. Eddy Merckx vyrazil v roce 1970 z Limoges k osmnáctidenní jízdě ve žlutém. Ten rok na Tour vyhrál osm etap.

  • 6. etapa Arpajon-sur-Cère / Montauban - 190,5 km

    6. etapaFoto Sport

    Náročnost etapy: 2,5/5

    Ve stoupání najdou šanci k seberealizaci zájemci o úniky. Peloton je nechá šlapat a vyčká na závěrečnou pasáž s hromadným dojezdem.

    Kudy se jede

    „Nikdo by neměl opouštět Montauban,“ tvrdil slavný herec Lino Ventura v jednom ze svých filmů. Jestli je opravdu tak atraktivní, to peloton pozná už brzo.

  • 7. etapa L‘Isle-Jourdain / Lac de Payolle - 162,5 km

    7. etapaFoto Sport

    Náročnost etapy: 4,5/5

    Že by první z velkých bitev letošního ročníku? Stoupání první kategorie a pak technický sjezd do cíle. Rozhodovat se ještě nebude, ale důležitý poznatek, jak na tom favorité jsou, zde čekejte.

    Kudy se jede

    Z kraje ragby do rybářské oblasti, kde se daří zejména chytání pstruhů, vede cesta přes Col d‘Aspin. Kdo ho v pořádku zdolá, tomu se otevřou pohledy na rozlehlé vodní plochy.

  • 8. etapa Pau / Bagnères-de-Luchon - 184 km

    8. etapaFoto Sport

    Náročnost etapy: 5/5

    Čtyři horští velikáni za sebou a jako první z nich bájný Col du Tourmalet. Jednoznačná prověrka nohou a taktické připravenosti těch nejlepších: na Tourmaletu ještě všechny síly vydávat nebudou, na krev se půjde až v posledním ze čtyř stoupání.

    Kudy se jede

    Pau je jednou z věrných zastávek Tour, jelo se zde bezmála sedmdesátkrát. Letos se ale pyrenejská klasika odehraje z trochu jiného úhlu. Poté, co se jezdci přehoupnou přes Tourmalet, to cestou přes Hourquette d‘Ancizan poprvé vezmou z druhé strany a napojí se na směr Col de Val-Louron-Azet Col de Peyresourde.

  • 9. etapa Vielha Val d‘Aran / Andorra-Arcalis - 184,5 km

    9. etapaFoto Sport

    Náročnost etapy: 5/5

    Andorské etapy bývají prezentovány jako ty z nejtvrdších, ať už se jedou na Tour nebo na Vueltě. Před prvním volným dnem si pořadatel dal záležet, aby z jezdců vysál všechno. Vloni se Andorra stala osudnou Chrisi Froomovi na Vueltě.

    Kudy se jede

    Peloton bude trpět v Pyrenejích v oblasti španělských hranic a jednoho z nejmenších evropských státečků, kde je za sebe nasekáno pět stoupání až po závěrečný dlouhý a namáhavý Arcalis.

  • 10. etapa Escaldes-Engordany / Revel - 197 km

    10. etapaFoto Sport

    Náročnost etapy: 2,5/5

    Stoupání na začátku může dorazit ty, jimž se v neděli v andorském pekle přitížilo a volný den jim nestačil na vzpamatování. Slabší nebo nemocní budou čelit hrozbě odstoupení ze závodu.

    Kudy se jede

    Escaldes-Engordany znají rekreanti jako lázeňské středisko s termálními koupelemi. Pro letošek tam závodníci dají sbohem Andoře a vydají se z Pyrenejí severněji.

  • 11. etapa Carcassonne / Montpellier - 162,5 km

    11. etapaFoto Sport

    Náročnost etapy: 2/5

    Montpellier se profiluje jako jedna z hlavních spurterských bašt Tour de France. Hromadný dojezd je pravděpodobný i letos, vrchaři mohou sbírat síly v balíku.

    Kudy se jede

    Na Carcassonne mohou být zvlášť zvědaví ti, kteří si oblíbili stejnojmennou deskovou hru, v níž si hráči budují opevnění, statky a sídla. Montpellier je půvabné vysokoškolské město v oblasti Provence.

  • 12. etapa Montpellier / Mont Ventoux - 184 km

    12. etapaFoto Sport

    Náročnost etapy: 4/5

    Klidně i rozhodující momenty celého 103. ročníku. Francouzi mají svůj státní svátek a touží se na Mont Ventoux ukázat, špička kolem Frooma, Contadora a Quintany bude ve stejném čase pomýšlet na nejdůležitější nástupy letošní Tour.

    Kudy se jede

    Statisíce fanoušků na Mont Ventoux dělají z dojezdu fantastickou záležitost. První část kopce je v lese, závěrečné kilometry zdolávají jezdci v otevřeném prostoru.

  • 13. etapa Bourg-Saint-Andéol / La Caverne du Pont-d‘Arc - 37,5 km

    13. etapaFoto Sport

    Náročnost etapy: 3/5

    První z obou letošních časovek je klasická délkou i profilem. Typičtí vrchaři jako  Quintana zde mohou něco ztratit, naopak Froome nebo Contador tyhle trati umí.  Otázkou je, jak na tom po Mont Ventoux budou.

    Kudy se jede

    Kolem nádherného skalního mostu Pont d‘Arc a oblastí kaňonu Gorges de l‘Ardèche. Televizní diváci se mají na co těšit.

  • 14. etapa Montélimar / Villars-les-Dombes, Parc des Oiseaux - 208,5 km

    14. etapaFoto Sport

    Náročnost etapy: 2,5/5

    Další etapa na papíře pro sprintery, jimž na dlouhé rovině před cílem nahraje očekávaný silný protivítr. Tady by se únikům dařit nemělo.

    Kudy se jede

    Villars-les-Dombes vyhledávají zejména milovníci přírody, kteří zde mají jednu z největších evropských rezervací s třemi tisíci ptáků a celkově více než třemi stovkami živočišných druhů.

  • 15. etapa Bourg-en-Bresse / Culoz - 159 km

    15. etapaFoto Sport

    Náročnost etapy: 4,5/5

    Favorité se musí snažit tady neztratit, a i pro ně to bude těžká práce. Na trati až do závěrečných okruhů není místa pro odpočinek. Na Grand Colombier se bude v závěru stoupat ze dvou různých stran.

    Kudy se jede

    Průsmyk jižním krajem pohoří Jura v masivu Grand Colombier je jedním z nejnáročnějších ve Francii. Nedaleko začínal s kariérou Christophe Lemaitre, jeden z nejrychlejších běžců bílé pleti na světě.

  • 16. etapa Moirans-en-Montagne / Bern - 209 km

    16. etapaFoto Sport

    Náročnost etapy: 2/5

    Jedna z tzv. odpočinkovějších etap. Z hlediska celkového pořadí nastane klid před bouří čili alpským závěrem letošního ročníku. Před hromadným dojezdem cíl této etapy lehce „ochraňuje“ stoupání čtvrté kategorie, kde se mohou sprinteři protřídit.

    Kudy se jede

    Po Curychu, Ženevě a Basileji hostí Tour de France další velké švýcarské město. Cesta do cílového Bernu vede kolem Neuchatelského jezera ve frankofonní části Švýcarska. Západní břehy jsou hornaté a srázné, zatímco východní jsou mírně skloněné.

  • 17. etapa Bern / Finhaut Émosson - 184,5 km

    17. etapaFoto Sport

    Náročnost etapy: 3,5/5

    Hurá do Alp! Na začátku posledního týdne Tour už největší favorité jasně musí ukázat, co dovedou. Začnou právě zde potíže obhájce prvenství Chrise Frooma, spojené s jeho slabšími třetími týdny na Grand Tour?

    Kudy se jede

    Kompletní „švýcarská“ etapa, vedoucí směrem na jih. Konec nadosah přehrady Emosson skýtá krásný výhled na Mont Blanc. Chybí vám v létě sníh? Tady se ho možná dočkáte.

  • 18. etapa Sallanches / Megève - 17 km

    18. etapaFoto Sport

     

    Náročnost etapy: 4,5/5

    Poslední typ časovky, tentokrát nelítostný individuální souboj muže proti prudkému kopci, na červnovém Critériu du Dauphiné ovládl Contador. Ani Froome si ale nevedl špatně. Sedmnáct kilometrů je dost dlouhá vzdálenost pro relativně výrazné časové rozdíly.

    Kudy se jede

    Stovky kilometrů skvěle připravených sjezdovek dělají z Megéve luxusní lyžařské středisko nejen ve Francii, ale i v rámci celého světa.

  • 19. etapa Albertville / Saint-Gervais-Mont Blanc - 146 km

    19. etapaFoto Sport

    Náročnost etapy: 5/5

    Kdo se vydal ze všech sil v časovce, toho může postihnout kolaps nebo osudová chyba z únavy, jak se to stalo na nedávném Giru do té doby neohroženě vedoucímu Kruijswijkovi. Horské výstupy budou patřit k nejtvrdším v letošním ročníku.

    Kudy se jede

    Majestátní Mont Blanc na dohled a start z olympijského Albertvillu, kde v roce 1992 naposled startoval společný tým Československa.

  • 20. etapa Megève / Morzine - 146,5 km

    20. etapaFoto Sport

    Náročnost etapy: 5/5

    Poslední šance udělat něco s celkovým pořadím. Večer v cíli už bude na jakékoliv pokusy pozdě, vítěz Tour de France bude znám právě v tento den. Kopců pro útoky je v etapě dost, všechny ale vedou k divokému finále dvanáct kilometrů dlouhém sjezdu do Morzine.

    Kudy se jede

    Ještě jedna alpská zastávka v Megéve, na konci tentokrát bez závěrečného výšlapu z centra obce až do lyžařského střediska Morzine-Avoriaz.

  • 21. etapa Chantilly / Paris - 113 km

    21. etapaFoto Sport

    Náročnost etapy: 1/5

    V centru Paříže se finišuje o nejprestižnější spurterský triumf roku, jinak je ale etapa oslavou celé Tour de France a hlavně vítěze. Přiťukává se skleničkami šampaňského, jede se ve volném tempu. A na konci přijde korunovace.

    Kudy se jede

    Cesta z Chantilly vede k světově proslulým památkám, monumentům a lokalitám Paříže typu Vítězného oblouku, Eiffelovy věže, katedrály Notre Dame nebo Champs-Élysées, kde Tour skončí.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud