3. července 2016 • 17:30

První Slovák na Tour ve žlutém! Vítězi Saganovi rozjel finiš Kreuziger

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavná Tour de France poprvé viděla slovenského cyklistu obléknout žlutý dres pro vedoucího závodníka. Po druhé etapě ho na sebe navlékl Peter Sagan, který dokázal v náročném finiši druhé etapy předstihnout všechny soupeře. Velkou zásluhu na tom měl i jeho český parťák z týmu Tinkoff Roman Kreuziger, který do stoupání před cílem táhl balík jezdců a pomohl dostihnout uprchlíka Jaspera Stuyvena.



Kreuziger nakonec dojel třiadvacátý jako nejlepší z českých cyklistů a celkově se posunul na osmé místo. Úřadující mistr světa Sagan i díky jeho pomoci porazil v cílové rovince domácího Juliana Alaphilippa a připsal si páté etapové vítězství na Tour. Třikrát vyhrál při první účasti v roce 2012 a jednou o rok později.

"Dost mě překvapilo, že jsem vyhrál, protože jsem si myslel, že před námi jsou ještě dva jezdci. Až pak mi došlo, že jsme kluky z úniku dojeli," uvedl Sagan. "Být ve žlutém je neuvěřitelné. Už teď mám pěkný trikot (mistra světa), ale tenhle je ještě hezčí," dodal čtyřnásobný vítěz bodovací soutěže na Tour.

Slovenský cyklista Peter Sagan protíná cílovou pásku druhé etapy Tour de France, což mu zajistilo žlutý dres
Slovenský cyklista Peter Sagan protíná cílovou pásku druhé etapy Tour de France, což mu zajistilo žlutý dres

Sagan vede průběžné pořadí o osm vteřin před Alaphilippem, o další dvě sekundy zpět je Španěl Alejandro Valverde. Kreuzigerovi patří se ztrátou 14 vteřin osmá příčka. Další dva čeští jezdci Petr Vakoč s Janem Bártou, kteří dnes dojeli na 114., respektive 159. pozici, jsou ve druhé stovce pořadí.

Smůla nadále provází dvojnásobného šampiona Alberta Contadora ze Španělska, který stejně jako v úvodní sobotní etapě upadl a jeho ztráta na první místo činí 62 sekund. Téměř dvouminutové manko má po defektu a výměně kola v závěru i Australan Richie Porte.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 2. etapa: Saint-Lo / Cherbourg-en-Cotentin (183 km):
1. P. Sagan (SR/Tinkoff) 4:20:51, 2. Alaphilippe (Fr./Etixx-Quick-Step), 3. Valverde (Šp./Movistar), 4. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step), 5. Matthews (Austr./Orica), 6. Kelderman (Niz./LottoNL), 7. Gallopin (Fr./Lotto), 8. Van Avermaet (Belg./BMC), 9. Mollema (Niz./Trek), 10. Froome (Brit./Sky), ...23. Kreuziger (ČR/Tinkoff) všichni stejný čas, 114. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -3:30, 159. Bárta (ČR/Bora-Argon) -6:51.

Průběžné pořadí: 1. P. Sagan 8:34:42, 2. Alaphilippe -8, 3. Valverde -10, 4. Barguil (Fr./Giant), 5. Froome (Brit./Sky), 6. Van Avermaet, 7. Quintana (Kol./Movistar), 8. Kreuziger, 9. Gerrans (Austr./Orica), 10. Martin všichni -14, ...107. Vakoč -3:44, 159. Bárta -7:05.

Vše o cyklistické Tour de France 2016 čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud