Ilona Kolářová
4. července 2016 • 04:20

Sagan děkoval za „žluťáka“ Kreuzigerovi: Roman byl neuvěřitelný

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři roky čekal Peter Sagan, než opět vyhraje etapu na Tour de France, než se mu to včera v cíli v Cherbourg-en-Cotentin podařilo opět. Páté vítězství na Tour ho po sérii druhých míst vyneslo k dalšímu životnímu triumfu: z duhového trikotu pro úřadujícího mistra světa se včera na stupních převlékal poprvé v kariéře do žlutého. A nezapomněl za to poděkovat svému parťákovi Romanu Kreuzigerovi, který mu přichystal "žluťáskový" finiš.



Čech táhl Sagana za svými zády do strmého cílového kopce za Belgičanem Jasperem Stuyvenem, posledním z uprchlíků. V cílové rovince pak Peter Sagan přespurtoval Francouze Juliana Alaphilippa z Etixx-Quick Step, pro kterého zase v koncovce pracoval Petr Vakoč.

Slovenský rychlík nezapomněl Kreuzigera ocenit. „Tým pro mě odvedl skvělou práci a na posledním kopci mě Roman stále táhl, byl až neuvěřitelný. 500 metrů jel naprosto nadoraz. Pak už to bylo na mých nohách. Začal spurtovat Alaphillipe, ale já byl stále velmi blízko a dokázal jsem si s ním poradit.“

Chybějící radostná gesta v cíli Sagan, čtyřnásobný vítěz zeleného trikoku bodovací soutěže na Tour, vzápětí vysvětloval: „Dost mě překvapilo, že jsem vyhrál, protože jsem si myslel, že před námi jsou ještě dva jezdci. Až pak mi došlo, že jsme ty kluky z úniku vlastně dojeli.“

Když pak přišel k mužům ze svého týmu, zachytily citlivé televizní mikrofony, jak známý vtipálek prohodil směrem k masérům: „Vyhrál jsem etapu, mám žluťáka a můžu jet domů.“ Oficiálně pak to, že se stal lídrem závodu, okomentoval takto: „Být ve žlutém je neuvěřitelné. Už teď mám pěkný trikot mistra světa, ale tenhle je ještě hezčí.“

Peter Sagan si obléká žlutý dres pro vedoucího muže Tour de France. Jako první Slovák v historii.
Peter Sagan si obléká žlutý dres pro vedoucího muže Tour de France. Jako první Slovák v historii.

Sagan vede průběžné pořadí o osm vteřin před Alaphilippem, o další dvě sekundy zpět je Španěl Alejandro Valverde. Nejlepšímu z Čechů Romanu Kreuzigerovi patří se ztrátou 14 vteřin osmá příčka, Vakoč a Jan Bárta patří do druhé stovky pořadí.

Přesto to pro stáj Tinkoff včerejšek rozporuplný den. Zatímco Sagan slavil, lídr Alberto Contador i ve 2. etapě upadl a nabral ztrátu 62 sekund na lídra průběžného pořadí. Jeho největší rival Chris Froome zaostává jen o 14 sekund.

„Bohužel nám v jednom pádu opět shodili Alberta, takže je teď vzatej z obou stran,“ posteskl si Roman Kreuziger. „Ale i přesto jsme se pořád drželi plánu, že se pokusíme vyhrát etapu s Peterem,“ prozradil.

Vše o cyklistické Tour de France čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud