Jiří Punčochář
14. července 2016 • 10:12

VIDEO: Takhle Saganova stáj slavila výhru. S tváří hrdiny na triku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenský rychlík Peter Sagan vrací na Tour de France čas o čtyři roky zpět. Zase je to ten navenek bezstarostný mladík, který vyhrává, baví se vlastními legráckami a ohromuje svět. Po spurtu v 11. etapě mu patří druhé etapové prvenství letos a šesté na Tour celkově. Po něm naznačil, že z končícího týmu Tinkoff nikam nepřestoupí a zůstane s jeho majitelem Olegem Tiňkovem.



Měl se stát nejbohatším cyklistou světa, mluvilo se o chystaném platu pět až šest milionů eur na sezonu. Někteří už ho viděli jako hlavní hvězdu nově bobtnajícího německého týmu Bora-Argon18, který mohutně navýší svůj rozpočet pro rok 2017 a postoupí mezi elitu.

Co na to Peter Sagan?

„Bavili jsme se s Olegem Tiňkovem a řekli jsme si, že když se projektu La Datcha (Tiňkovův další projekt) bude dařit, tak že zůstanu,“ oznámil na tiskové konferenci pro vítěze etapy Tour de France včera v Montpellieru.

Zahihňal se, odložil mikrofon a odešel.

To je celý Sagan. Bezstarostný showman, od něhož se vždycky dočkáte nějakého překvapení.

Po čtyřech letech od svého průlomu mezi absolutní špičku je rodák ze Žiliny znovu jedním z nejvýraznějších jezdců na nejslavnějším závodě světa. Je vidět na špicích unikajících skupin, spurtuje, kryje záda kolegům z týmu. Plus je ho slyšet.

VIDEO: Takhle se v týmu slavilo vítězství

„Připadám si hlídanější než prezident,“ posteskl si o víkendu, když ho peloton tvrdošíjně odmítal pustit do úniku. Věděl proč – Sagan je nebezpečný vždy, všude a všem.

Radost stihl udělat i svým kritikům, když si v úterý dojel pro další svoje druhé místo na Tour de France, sedmnácté v kariéře, ale o den později už zase triumfoval. Montpellier i díky němu viděl sprint na závěr etapy Tour, jaký už možná nikdy nepřijde.

Do cílové rovinky se vedle sebe řítili držitel zeleného dresu Sagan a vedoucí muž závodu Chris Froome ve žlutém. Vyhrál Slovák. „Bláznivá podívaná, že? Ha ha ha,“ smál se potom Sagan. A mohla to být ještě poťouchlejší zábava - Froome mu totiž shodou okolností pokazil plán nechat ve spurtu vyhrát týmového kolegu Macieje Bodnara, který s nimi byl ve skupince.

Že by byl slovenský mistr světa zase druhý? Podruhé ve dvou dnech? No a co. Přál si slávu předat kamarádovi. „Nevěřil jsem, že Froome bude spurtovat. Bohužel začal. Pak už to nešlo nechat. Jeli jsme vepředu, abychom vyhráli etapu,“ vysvětlil Sagan, proč se zvedl a Britovi zatarasil cestu. Bodnar dojel třetí.

Na tiskové konferenci pak mohl Sagan etapu shrnout: „Nudná určitě nebyla, pořád se dělo něco nebezpečného.“ Ano, i to k němu patří. Třetí etapu letošního ročníku, dlouhou a odjetou ve vycházkovém tempu, označil za velkou nudu. „Dlouhé pomalé šlapání do pedálu a na závěr stejné obličeje v cílové rovince v krátkém hromadném dojezdu,“ popisoval. Zdálo se, že se víc než do „balíku“ těší zase na horské kolo, na němž bude řádit v olympijském Riu.

Upozornil na nebezpečí

Ale nebyl by to Sagan, aby nepřekvapil znovu. Zase se do toho zakousl, zase mu patří zelený dres. Kromě role na silnici má už neodmyslitelně i roli nekorunovaného filozofa pelotonu, a to po jeho loňském proslovu po zisku titulu mistra světa, že by lidé měli otevřít oči a vzpamatovat se. Na Tour zase upozornil, že někteří závodníci jezdí nebezpečně, jako bez mozku. „Oni snad nemají strach o život,“ lomil rukama nad nervozitou a pády během prvního týdne.

I proto, čím vším je výjimečný, chtěl mít Sagana lecjaký manažer ve své stáji na další roky. Hlavně poté, co oznámil odchod z cyklistiky miliardář Oleg Tiňkov, se rozjely spekulace naplno. Etixx-Quick Step? Bora-Argon18? Astana? Klíčovou roli mělo sehrát, která ze stájí pojede na kolech Specialized, což je Saganova značka.

Včerejšek ale mohl postavit všechno na hlavu a pomoct k tomu, aby to bylo úplně jinak. Před týdnem totiž Tiňkov zdánlivě furiantsky prohlásil: „Jestli Peter vyhraje ještě dvě etapy, zůstanu.“ Včera pak Saganovi nadšeně tiskl ruku: „Good job.“

Jedno vítězství má Sagan zdárně za sebou.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud