Jiří Punčochář
20. července 2016 • 04:30

Odcházející Tiňkov tvrdí: Plán udržet Sagana byl vtip, už ho má Bora

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE ŠVÝCARSKA | Několik očekávaných skutečností se vyjasnilo během úterního volného dne Tour de France ve Švýcarsku. Mark Cavendish odstoupil ze závodu, aby se mohl připravovat na olympijský závod na dráze, tým Movistar veřejně přizval na pomoc stáj Astana k pokusu rozbořit nadvládu Sky a vedoucího jezdce Chrise Frooma a ruský excentrik Oleg Tiňkov zopakoval svůj úmysl odejít na konci roku z cyklistiky. Navrch potvrdil, že stávající hvězda jeho týmu Tinkoff, slovenský mistr světa Peter Sagan, bude závodit za německou Boru.



Mlžení ohledně budoucnosti dvou výrazných veličin ve světě špičkové cyklistiky je pryč. Podnikatel Oleg Tiňkov označil výrok, že udrží svůj tým Tinkoff, pokud Peter Sagan vyhraje na letošní Tour de France tři etapy, za vtip. Sagan už prý má jiné angažmá jisté.

„Byl to můj vtip. Peter už ostatně podepsal německému týmu za mnohem víc peněz, než mu platím já,“ řekl Tiňkov během volného dne. Odmítl zároveň zvěsti, že během svého působení v cyklistice šrouboval platy nahoru. „Není to pravda. Peter podepsal za mnohem víc peněz, než jsem mu platil já. Dával jsem mu 4,5 milionu eur, Bora mu dá šest milionů,“ řekl.

Zmíněným německým týmem je současný druhodivizní Bora-Argon18, v jehož barvách jede na Tour de France i český závodník Jan Bárta . Dosud tým nepatří mezi špičku, ale od příštího roku má mít silného partnera v podobě výrobce sanitární techniky Hansgrohe a to mu umožní posunout se do elitní kategorie.

Šťastný majitel cyklistické stáje Oleg Tiňkov
Šťastný majitel cyklistické stáje Oleg Tiňkov

Klíčovým pro dohodu se Saganem je souhlas výrobce kol Specialized, že s Borou naváže spolupráci. Specialized je Saganovým partnerem na silnici i na horském kole. Do nového angažmá by s ním měli z Tinkoffu přejít i jeho bratr Juraj, Michael Kolář a Erik Baška. Mluvilo se také o vrchaři Rafalu Majkovi.

Zprávu jako první přinesl belgický list Het Nieuwsblad už na konci června. Manažer německého týmu Ralph Denk ji však omítl s tím, že Sagan je pro něho příliš drahý „Co jsem slyšel, tak stojí obrovské peníze,“ uvedl.

Na druhou stranu jeho angažmá úplně nevyloučil. „Samozřejmě by to byl sen mít takového jezdce. Od začátku srpna můžeme mluvit o složení týmu, ale teď je to pro nás moc,“ prohlásil.

Jeho verzi nahrávaly také první dny na Tour. Sagan ohlásil na tiskové konferenci, že s Tiňkovem mluvil, a dohodli se, že pokud se mecenášově dalším projektu La Datcha (luxusní rekreační objekty) bude dařit, zůstanou spolu.

Pak se objevila Tiňkovova verze, že v případě Saganova etapového hattricku pokračuje. Následně už byl Sagan opatrnější: „Musíte se zeptat Olega, jak to je.“

Až se story vrátila k původní verzi.

„Nám Oleg řekl už v prosinci, že končí, takže to žádná novinka není,“ podotkl český jezdec Roman Kreuziger . Jemu se zatím nový kontrakt jen rýsuje. „Ale i kdyby se něco změnilo, do srpna se nebude řešit nic,“ odkázal na oficiální zahájení přestupního období.

Vše o Tour de France najdete ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud