26. července 2016 • 11:00

OSM vrcholů Tour de France: Suverén Froome, Sagan a Kreuziger i strach

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
  • Top momenty na Tour de FranceTop momenty na Tour de FranceFOTO: Koláž iSport.cz

    Tour de France byla letos nebývale klidná. Nepoznamenaly ji dopingové skandály, těžká zranění nebo velké kontroverze. Vzpomínat se bude na vynikající výkony Chrise Frooma a celého týmu Sky, české fanoušky nadchl svým bojovným projevem v závěru závodu Roman Kreuziger. O tíživé momenty se postarali teroristé, jejichž atentáty v Nice a v Mnichově přinesly na Tour minuty ticha.

  • Froomova suverenita

    Christopher Froome vyhrál Tour de France už potřetíFoto Reuters

    Vítěz závodu (opět) dominoval. Vyhrál o více než čtyři minuty, což je o tři minuty víc, než kolik měl náskok před druhým místem vloni. Brit s keňskými kořeny nenechal nikoho na pochybách, kdo je nejlepším jezdcem v pelotonu, vyhrál dvě etapy, žlutý dres převzal po prvním týdnu a už ho nepustil z rukou. Díky tomu se zařadil k Philippu Thysovi, Louisonu Bobetovi a Gregu LeMondovi s počtem tři vyhraných Tour v životě. Je na pátém místě v počtu dnů ve žlutém dresu, jichž strávil během posledních let už čtyřiačtyřicet.

  • Tým Sky

    Crhistopher Froome projíždí jako celkový vítěz cílem poslední etapy Tour de France spolu s týmovými parťáky ze stáje SkyFoto Reuters

    Britské impérium přišlo se strategií pěti silných vrchařů, což je ojedinělý jev, a s takto silnou sestavou kontroloval Tour od první horské etapy až do konce. Každý z pěti Froomových mužů na špici (Poels, Henao, Thomas, Landa a Nieve) by měl velkou šanci udělat dobrý výsledek v celkovém pořadí sám, hlavně Poels byl vynikající v zachytávání soupeřových nástupů. Hned na konci Tour se rozběhla debata, jestli by kvůli letošní situaci na Tour neměl být snížen počet jezdců z devíti na osm na jeden tým, aby nebylo možné závod takhle suverénně kontrolovat.

  • Cavendishův návrat

    Mark Cavendish ovládl 14. etapu Tour de FranceFoto EPA

    Hned za prvních šest dnů se mu podařilo vyhrát stejně etap (tři) jako na Tour de France za celé předchozí tři roky. Nejen přestup do týmu Dimension Data, ale hlavně trénink na dráze, na které se představí v Riu, Cavendishovi nalil do nohou nové síly. A také do hlavy. „Všichni mluví o tom, že trénink na dráze mi přidal na agresivitě a síle. Ale není to to hlavní. Odpočinula si hlava, získat jsem nové perspektivy. Závodím s větší chutí,“ vyprávěl Cavendish. Nakonec si vítězné etapy připsal čtyři, a to Tour ani nedokončil a odjel se zase připravovat na olympiádu.

  • Saganovy kousky

    Peter Sagan vyhrál na Tour de France zelený trikotFoto EPA

    Pokud hledáte nejzábavnějšího cyklistu světa, musíte na Slovensko. Peter Sagan opět vyhrával spurty, jezdil ve žlutém dresu, naskakoval neúnavně do úniků, pomáhal Rafalu Majkovi do puntíkatého dresu a Romanu Kreuzigrovi do desítky. Po zásluze byl vyhlášen nejaktivnějším jezdcem letošního ročníku. „Doufal jsem, že to bude už vloni. Nevadí, beru i letošek,“ řekl věcně. Zelený dres pro nejlepšího spurtera si z Paříže odvezl popáté za sebou. I on se teď musí přeorientovat na netradiční disciplínu. V Riu pojede na horském kole.

  • Froomova proměna

    Šťastný Chris Froome po konci dvacáté etapy Tour de FranceFoto EPA

    Trojnásobný šampion letos rozdrtil konkurenci jinak než obvykle. V předchozích letech vsadil vždy hlavně na jeden kolosální útok v kopci, ujel, nabral náskok a ten bránil. Proto ho řada fanoušků považovala za nudného. Froome to změnil už v zimní přípravě, kdy se rozhodl být atraktivnějším závodníkem. Předvedl nečekaný a vynikající sjezd, nezvykle na držitele žlutého dresu spurtoval na rovině o etapové vítězství, náskok na prvním místě zvyšoval klidně po drobných vteřinách. Zasloužil si za to nejen obdiv, ale i novou popularitu.

  • Pořadatelské ostudy

    Tvrdý pád lídra Tour de France Chrise FroomaFoto Reuters

    Žádné razie na hotelích, žádné noční kontroly, žádná zabavená kola kvůli podezření na pomoc skrytého motorku. O největší ostudy Tour de France se letos postarali organizátoři. Už v 7. etapě hrozil velký průšvih, když na britského jezdce Adama Yatese spadl ve velké rychlosti nafukovací reklamní most, značící metu jednoho kilometru do cíle. Yates vyvázl jen s ranami na bradě a několika stehy. K opravdovému maléru došlo o pár dní později na Mont Ventoux, kde pořadatelé nezvládli divoký dav, diváci zavinili pád Chrise Frooma a musely se přepisovat výsledky, dosažené na trati.

  • Česká desítka

    Roman Kreuziger projíždí cílem předposlední etapy Tour de France, ve které se vyhoupl na desáté místo celkového pořadíFoto Bettini Photo

    Po dvou letech má česká cyklistika opět zástupce v elitní desítce největšího závodu světa. Roman Kreuziger do desítky skončil až v poslední alpské etapě, a může jen litovat drobných časových ztrát na příčky nad sebou. Na sedmé místo mu chybělo třináct vteřin, na páté místo zhruba dvě minuty. Jeho odstup za vítězem (7:11 minut) by mu v roce 2013 stačil na páté místo! To jen podtrhuje hodnotu výkonu, jakého Kreuziger dosáhl.

  • Strach a ticho

    Tour de France hlídali ozbrojení policistéFoto ČTK

    Všudypřítomná hrozba islámského terorismu se přenesla i na Tour de France. Po masakru v Nice, kde řidič s kamionem zavraždil přes osmdesát lidí v době oslav francouzského státního svátku, se výrazně zpřísnila bezpečnostní opatření na Tour a následující etapy zahajovala a končila minuta ticha. Ta přišla také po vraždění v Mnichově, které přišlo pár dnů před koncem závodu. Už tak pečlivě hlídané prostředí závodu se změnilo ve vojenské manévry, v Paříži hlídalo dojezd na Champs-Elysées 2600 ostřelovačů.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud