23. července 2008 • 20:10

Kreuziger: Nejtěžší etapa v životě

Autor: kml
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Carlos Sastre si ve středeční etapě Tour de France zajistil vedení v závodě. Sedmnáctá etapa však přinesla jiný příběh, z českého pohledu zajímavější.



Český cyklista Roman Kreuziger ukázal, jak vyjet tři těžké kopce prakticky bez podpory týmu. Královskou etapu dokončil na jedenáctém místě a celkově se posunul už na 13. příčku.

Sedmnáctou etapu jsme sledovali online

Dvaadvacetiletý Čech se s více než 210 kilometrů dlouhou tratí popral se ctí. Nebyl v čele závodu, nebyl v záběrech kamer, ale i tak byl jeho výkon obdivuhodný.

Kreuziger chce vyhrát jednu etapu

202266

"Včera to byla těžké a teď zase. Řekl bych, že těžší jsem nikdy nejel," říkal po středeční etapě Kreuziger k poslednímu alpskému úseku v letošní Tour.

V úterý jste se trápil, ale dneska vám to šlo. Čím to?
"Dopadlo to dobře. Potvrdilo se, že den volna mi nesedí."

Při stoupání na Col de la Croix de Fer se vám peleton najednou vzdálil.

"Měl jsem malou krizi, ale naštěstí se mi povedlo je před vrcholem stáhnout."

Jak jste na tom byl v závěru?
"Celkem dobře. Tam jsem si jel vlastní časovku. Jakmile Sastre nastoupil, nikdo mu nestačil. Celý kopec jsem jel prakticky sám, takže tříminutová ztráta v cíli není podle mě tak velká."

Na koho jela vaše stáj?
"Pořád platí, že s Nibalim jsme na stejné úrovni, ostatní se o nás starají stejně. Třeba zítra něco zkusíme, rád bych třeba někomu ze stáje pomohl, abychom vyhráli etapu."

V boji o bílý trikot jste si sice o jedno místo polepšil, ale Andy Schleck na vás zase najel pár vteřin.

"Stáj CSC je neobyčejně silná, takže se bohužel asi budu muset spokojit s druhým místem. Andy je o rok starší, ale byl již druhý na Giru. Štve mě to, ale v současné situaci je lepší."

Jaký máte vlastně teď cíl?
"Naší stáji chybí etapové vítězství a to bychom ve zbylých čtyřech dnech rádi změnili. Ukázali jsme se v dobrém světle, ale ta výhra schází"

Na cyklisty čekaly ve středu tři horské prémie nejvyšší kategorie.

Při prvním stoupání na Col du Galibier, který leží ve výšce 2645 metrů nad mořem, se spolu se stájovými kolegy Nibalim a Pezzotem držel Kreuziger v hlavním peletonu.

Prémii pět tisíc eur za vítězství bral Schumacher z Gerolsteineru. Před třicetikilometrovým stoupáním na Col de la Croix de Fer (2067 m. n. m.) si Schumacher spolu se Slovákem Velitsem vypracovali sedmiminutový náskok.

Tím začala šílená stíhací jízda stáje CSC, která má ve svém středu kromě vítěze středeční etapy, i bratry Schleckovi.

Nastolené tempo nevydržel Nibali z Kreuzigerova týmu. Český jezdec rovněž odpadl a mohl se jenom smutně dívat jak mu vlak vedený CSC odjíždí.

Na druhý vrchol dne se dostal jako první Slovák Velits z Milramu. Peleton jej zakrátko dojel, ale to už v něm byl znovu Kreuziger.

Jel už ale bez Nibaliho a Pozzata. Před ním byla hromada jezdců, ale nikdo s nápisem Liquigas.

Ve stoupání do L'Alpe d'Huez dojel hlavní peleton. Necelých 15 kilometrů před cílem se dostal do trháku Sastre a za ním se vydala početná skupinka jezdců.

Český cyklista nástup nezachytil, ale pokračoval si svým tempem. Směrem k vrcholu předjel několik jezdců a nakonec dokončil etapu se ztrátou 3 minut a 11 vteřin za Sastrem na jedenáctém místě.

Výsledky etap zde

Kreuziger poskočil v celkovém hodnocení, ale bílý trikot pro nejlepšího mladého jezdce pravděpodobně nezíská.

Andy Schleck dojel ve středeční etapě třetí a zvýšil svůj náskok před českým cyklistou na minutu a 58 vteřin

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud