Jiří Punčochář
6. ledna 2015 • 09:15

Kreuziger chce závodit ještě před soudem o dopingu: chystá se do Ománu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklista Roman Kreuziger stále ještě nedohlédne na konec své „dopingové“ kauzy, už příští měsíc však může zahájit novou sezonu závodem Kolem Ománu. I jeho tým Tinkoff-Saxo, přestože ho podporuje, však nad českým jezdcem nyní krčí rameny: těžko s ním plánovat byť jen začátek sezony, když nikdo neví, kdy a hlavně s jakým výsledkem jeho vleklý případ skončí.



Should I Stay Or Should I Go? Otázku ze známé písničky, jestli zůstat na místě, nebo se pustit do akce, má Roman Kreuziger vyřešenou. Čekání na rozhodnutí Sportovního arbitrážního soudu (CAS) v Lausanne s ohledem na podezření z dopingu kvůli nesrovnalostem v jeho biologickém pasu chce překlenout na trati.

Vzhledem k tomu, že závodit legálně může s ohledem na verdikt Rozhodčí komise Českého olympijského výboru, která ve druhé polovině září loňského roku rozhodla o jeho nevině, je momentálně jeho cesta na start otevřená.

Momentálně, protože CAS může teoreticky už do závodu v Ománu rozhodnout zase jinak. Termín verdiktu zatím není známý, v zákulisí se mluví o únoru až březnu. Je možné, že Kreuzigrovo jméno ve startovních listinách podnítí orgány k rychlejšímu jednání. I manažer cyklistovy stáje Stefano Feltrin připouští, že v úmyslu jet v Ománu je z Kreuzigrovy strany i určitý tlak.

„Není překážek, proč by Roman nemohl závodit. A on závodit chce. Touží po tom, protože se chce vrátit a chce vyvinout určitý tlak na UCI (Mezinárodní cyklistická unie). Z našeho pohledu může klidně závodit a podle smlouvy mu to musíme umožnit. Zároveň ale chceme, aby závodil dobře,“ prohlásil Feltrin pro server cyclingnews.com.

Závodník, který se pravidelně ke kauze vyjadřuje na svém webu, zatím oficiální stanovisko nepřinesl. Po oslavách Silvestra se vrátil k tvrdému tréninku, aby byl na sezonu v kondici.

Doufá, že přípravu bude schopen taky zúročit na trati, přestože výsledek kauzy je nadále velmi nečitelný. „UCI potřebuje vyplnit všechny dokumenty a pořád na tom ještě pracují. Nemám tedy v nejmenší tušení, kdy ke slyšení dojde. CAS ho stanoví až poté, co bude mít vše k dispozici,“ připomněl Feltrin.

A potvrdil, že práce s českým cyklistou je v současnosti i pro Tinkoff-Saxo velmi komplikovaná. „Když to půjde, pojede v Ománu. Upřímně řečeno se připravujeme na různé varianty, které mohou nastat, ale vše záleží na tom, jak celý případ dopadne. Čím dříve budeme znát datum slyšení u CAS, tím lépe pro naše plánování,“ dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud