28. května 2015 • 12:15

Naštvaný König: Dám 2,7 milionu tomu, kdo dokáže, že jsem podváděl

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český cyklista Leopold König je mezi šestnácti jezdci na Giro d’Italia, kteří byli potrestáni finanční pokutou a časovou penalizací za nepovolené držení doprovodného vozu nebo motocyklu během úterní horské etapy. Lídr stáje Sky je přesvědčený o tom, že o 50 švýcarských franků a 10 vteřin v celkovém hodnocení přichází neoprávněně. A to tak mocně, že nabízí 100 tisíc eur (2,7 milionu korun) tomu, kdo najde důkaz jeho prohřešku proti pravidlům.



Leopold König je známý nejen svými výbornými výsledky, ale taky ostrými postoji proti nešvarům v cyklistice. Ať už to jsou jeho vyjádření jak proti dopingu, tak proti těm, kdo cyklistiku vidí pouze jako soupeření dopingových laboratoří, nebojí se rodák z Moravské Třebové nahlas ozvat.

Ve středu v noci opět tnul do živého. Rozladěný z časové penalizace, která ho o něco víc vzdálila elitní pětce v celkovém pořadí Gira d’Italia, učinil na sociálních sítích nezvyklou nabídku.

„Pokud mě včera kdokoliv viděl držet auta (včetně jury), zaplatím mu 100 tisíc eur,“ napsal na Twitteru o půl jedenácté večer.

A aby bylo jasno, že nejedná jenom pod vlivem vzteku nad křivdou, zopakoval nabídku ještě o půl hodiny později na facebooku.

„Prominte mi na Twitteru jsem nabidl 2,7mil tomu kdo me vcera videl pri etape se drzet auta tak to plati i tady pro vas samozrejme,“ napsal a doprovodil to usměvavým smajlíkem.

Po úterním stoupání na Mortirolo, nejtěžším výšlapu letošního Gira, byl König nejvýše postaveným ze šestnácti jezdců, které penalizace postihla. Část potrestaných ztratila 50 švýcarských franků a 10 vteřin, někteří závodníci dokonce dvojnásobek peněz i času.

VIDEO: Nejlepší momenty 17. etapy Gira d’Italia, Contador tlačí Kreuzigra v čase 1:40

Italsky psaný magazín Biciciclismo uvedl, že trest je za držení se auta nebo motocyklu, ale mohla padnout taky za delší držení podávané láhve s pitím nebo tlačení jezdce před sebou.

Tak, jak to ostatně předvedl vedoucí muž pořadí Alberto Contador , když před sebou na cestě do kopce jemně rukou posunoval Romana Kreuzigra. Tam ale pokuta nepřišla, přestože na videu z nejlepších momentů etapy je moment zřetelně vidět…

O tom, že jeho údajné provinění proti pravidlům nikdo naopak nenajde, je König přesvědčen.

„Já vůbec nevím, za co mi to dali. Už to radši ani nekomentuju. Nevím, fakt nevím. Říkal jsem Dariovi Cionimu, ať zjistí, za co ten trest je, ale zatím jsem se nic nedozvěděl,“ uvedl zpravodaji serveru idnes.cz na místě závodu.

Königovi fanoušci zareagovali nejen povzbuzujícími vzkazy, ale i humornými kolážemi. Na nich je König s rukou na autě a připojený je požadavek na vypsanou odměnu.

„Pošleš mi to na účet nebo cash?“ vyzval jezdce Tomáš Navrátil, který připravil montáž Königa, jak se opírá o historický automobil kdesi v muzeu.

Za kontakt s doprovodným vozidlem se v minulosti na Giru i vylučovalo ze závodu. V roce 2012 postihla diskvalifikace hned čtyři závodníky.

Vtipné koláže na účet českého cyklisty Leopolda Königa
Vtipné koláže na účet českého cyklisty Leopolda Königa

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud