30. května 2015 • 17:29

Contador vládne Giru i po poslední horské etapě, König je šestý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španělský cyklista Alberto Contador udržel po závěrečné horské etapě průběžné vedení na Giru d'Italia a s dvouminutovým náskokem míří za svým druhým celkovým vítězstvím. Český debutant Leopold König klesl před nedělním dojezdem do Milána o jednu příčku na šestou pozici.



Pro vítězství si dojel druhý den po sobě domácí Fabio Aru, jenž si tím pojistil celkovou druhou pozici. Italský cyklista zvládl nejlépe závěrečná dvě náročná stoupání na Finestre a Sestriere a zvítězil s náskokem 18 sekund před Ryderem Hesjedalem.

Právě Kanaďan Hesjedal díky aktivnímu výkonu v posledních dnech Gira sesadil Königa z páté příčky, kterou by člen týmu Sky vyrovnal nejlepší české umístění na Grand Tour, jehož dvakrát dosáhl Roman Kreuziger.

König tak nicméně dokončí i svůj třetí velký závod v kariéře v elitní desítce - v roce 2013 byl devátý na Vueltě, loni sedmý na Tour de France a nyní v Itálii své maximum ještě vylepší.

"Nyní ještě více lituju pádu, který mě nejspíš stál umístění mezi nejlepšími pěti. Tak to prostě je," připomněl mírně zklamaný König pád ve 13. etapě, kde ztratil zhruba dvě minuty.

"Bude to ale můj nejlepší výsledek na Grand Tour při premiéře na Giru. Jsem rád, že se ukázalo, že Giro může být závod pro mě. Měl jsem trochu strach, že je příliš brzo a že nebudu mít v této fázi sezony takovou formu, ale myslím, že jsem dokázal, že se se mnou na Grand Tour musí počítat," uvedl český cyklista na webu týmu Sky.

Dvaatřicetiletý Contador už v závěrečných kilometrech nedokázal reagovat na nástupy dvojice z týmu Astana Aru, Mikel Landa a z vedoucí skupiny odpadl, nicméně jeho růžový trikot nebyl vzhledem k velkému náskoku ve vážném ohrožení.

Pokud se nestane nic mimořádného, bude se moci Španěl v neděli radovat z druhého triumfu na Giru po ročníku 2008. Vítěznou trofej pozvedl i o tři roky později, nicméně po dopingovém případu o toto prvenství dodatečně přišel.

V sobotu dojel Contador šestý se ztrátou dvou a půl minuty za Aruem, před nímž má v celkovém pořadí náskok 2:02 minuty. Třetí Španěl Landa má odstup 3:14.

"Necítil jsem se moc dobře, ale věděl jsem, že mám v celkovém pořadí velký náskok. I když bylo do cíle hodně kilometrů, raději jsem si držel svůj rytmus," komentoval Contador dnešní ztrátu.

"Ani na moment jsem si nemyslel, že je můj růžový trikot v ohrožení. Byl jsem klidný, protože jsem věděl, že v tempu obou skupin moc velký rozdíl nebude," dodal.

Sedmadvacetiletý König, který začal Giro jako pomocník lídra svého týmu Richieho Portea, dojel v druhé skupině dvě sekundy za Contadorem.

V průběžném pořadí se před něj dostal o minutu Hesjedal, jenž udával tempo čelní skupiny. Königovo postavení ještě virtuálně ohrožoval Steven Kruijswijk, šestou pozici však český cyklista před Nizozemcem uhájil o 12 sekund.

Na Contadora rodák z Moravské Třebové ztratil celkově 10:50 minuty.

"Nakonec šesté místo pro Richieho domestika není tak špatné," uvedl König. "Chtěl jsem být v nejlepší pětce, ale nechám si tenhle cíl na příští Tours. Nyní je důležité podporovat další kluky ze Sky a podporovat Froomeyho (Chrise Froomea), pokud pojedu Tour," řekl.

Vítězství na Giru je pro Contadora pouze částečným splněním jeho letošního cíle - chce totiž zaútočit na triumf také na Tour a napodobit tak vítězný double Marca Pantaniho z roku 1998.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 20. etapa Saint-Vincent - Sestriere (196 km):
1. Aru (It./Astana) 5:12:25, 2. Hesjedal (Kan./Cannondale) -18, 3. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step), 4. Landa (Šp./Astana) oba -24, 5. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -34, 6. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -2:25, 7. Kangert (Est./Astana), 8. Pellizotti (It./Androni Giocattoli), 9. König (ČR/Sky), 10. Rosa (It./Astana) všichni -2:28,... 73. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) -30:02, 147. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -43:34.

Průběžné pořadí: 1. Contador 84:03:30, 2. Aru -2:02, 3. Landa -3:14, 4. Amador (Kost./Movistar) -8:19, 5. Hesjedal -9:52, 6. König -10:50, 7. Kruijswijk -11:02, 8. Caruso (It./BMC) -12:17, 9. Geniez (Fr./FDJ) -16:00, 10. Trofimov (Rus./Kaťuša) -16:23, ...29. Kreuziger -1:47:12, 116. Vakoč -5:01:23.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud