10. července 2015 • 04:55

Příběh Štybarova triumfu: Zuby nechal na asfaltu, Tour málem nejel

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spurt v závěru šesté etapy Tour de France, který odšpuntoval necelý kilometr před cílem pád lídra Tonyho Martina a dalších cyklistů, vyplivl nečekaného vítěze. Cílem prosvištěl pro první etapové vítězství Čecha po 14 letech Zdeněk Štybar. Životní úspěch, bezesporu, kterému předcházely kotrmelce v osobním i sportovním životě.



"Je to úžasné, každý jede na Tour s přáním vyhrát etapu. Byl to můj velký sen," radoval se do televizních kamer v cíli v Le Havru nadšený Štybar. Krátce poté český jezdec stáje Etixx-Quick Step vystoupal po schůdcích na pódium a s širokým úsměvem zamával divákům. A hlavou mu možná letělo, že chybělo málo, a slavného závodu se vůbec neúčastnil.

Důvodem bylo očekávání prvního potomka, který měl přijít na svět v den zahájení slavného závodu.

Start na Tour vs. účast při porodu

Letošní Tour de France odstartovala 4. července, přesně v den, na který měla datum porodu stanovena Štybarova belgická manželka Ine. A český cyklista měl jasno, u mimořádné události nechtěl a nebude chybět.

Krátce před startem Tour se Štybarovi narodil syn LewisFoto Instagram

“Ideální scénář snad bude takový, že se miminko narodí o pár dní dříve. Možná bych zvládl u porodu být i přímo v den startu prologu. Pojede se z Utrechtu a Ine bude rodit v Brasschaatu, hodinku autem, to bych možná stihnul,” přemítal před novináři Štybar, který v té době ještě ani účast na Tour jistou neměl.

Nakonec ale syn Lewis přišel na svět s týdenním předstihem, v pátek 27. června. Ve stejný den pak Štybarova stáj Etixx-Quick Step oznámila konečnou nominaci na Tour, jméno českého jezdce v devítičlenném souboru nechybělo. Světový cyklokrosový šampion z let 2010, 2011 a 2014 tak mohl začít vyhlížet svou premiérovou účast. Konečně, dvakrát byl v širší nominaci, předloni ho vyřadily problémy s kolenem, které skončily operací.

A vloni se chirurgickému zákroku nevyhnul opět.

Krev a Štybarovy zuby na belgickém asfaltu

V srpnu tomu bude přesně rok, kdy si Zdeněk Štybar prožil možná nejhorší pád kariéry. V závěru 4. etapy závodu Eneco Tour, kterou předchozí rok vyhrál, v Belgii spadl z kola a se zkrvaveným obličejem zůstal ležet na asfaltu. Diagnóza? Vyražených pět zubů a nutná okamžitá operace.

Tvář cyklisty Zdeňka Štybara je po pádu pořádně zdevastovaná.Foto Instagram

„Všechno zatím vypadá dobře, ale má potíže s příjmem potravy. A přestože se mu ty rány pěkně hojí, doktoři mají obavy, co by s tím udělal pot, do toho třeba slunce,“ uklidňoval po zákroku fanoušky Štybarův otec Zdeněk senior.

Štybarův obličej po pádu vypadal děsivě, samotný cyklista si ale z újmy dělal legraci a na sociální sítě umísťoval svou zjizvenou tvář s vtipnými komentáři. Na Instagram přidal fotku, kde vtipně pózuje bez zubů, a doprovodil ji komentářem: „Jsem sexy a vím o tom!“

Zdeněk Štybar si z problémů se zuby moc nedělalFoto Instagram.com/stybarzdenek

Náročný chirurgický zákrok se naštěstí povedl a svou roli sehrála i náhoda. "Jeden z nejlepších plastických chirurgů v Belgii měl zrovna dovolenou a do nemocnice si jen pro něco přišel, tak ho přemluvili, aby se o Zdeňka postaral,” přiblížil okolnosti operace Štybarův tatínek.

Štybar díky pádu přišel o srpnovou Vueltu, chuť si ale spravil na jiném závodu Grand Tour, Tourd de France, kde ve čtvrtek senzačně vyhrál šestou etapu.

Různý osud parťáků: Štybar vyhrál, Martin skončil

Pokud měl být Štybar favoritem nějaké etapy, šlo by o čtvrtou. Na oblíbených kostkách ale bývalý cyklokrosař dojel devátý. "Minule mi to nevyšlo a dneska jsem si myslel, že to bude spíš na Cavendishe, ale když jsem viděl, že odpadal, tak jsem to zkusil," prozradil v cíli Štybar, který v závěru hladce přespurtoval Petera Sagana.

“Na týmovém mítinku nám říkali, že když bude šance, tak to máme zkusit," dodal český jezdec, který navázal na etapové triumfy Jána Svorady z let 1994, 1998 a 2001.

Radost z výhry mu kazil jen zármutek z osudu týmového parťáka Tonyho Martina. Lídr závodu si 800 metrů před cílem při pádu zlomil klíční kost a z Tour de France musel odstoupit.

Zdeněk Štybar se raduje z triumfu v šesté etapě Tour de France
Zdeněk Štybar se raduje z triumfu v šesté etapě Tour de France

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud