18. srpna 2015 • 09:49

Ukážu, že jsem čistý! Vítěz Tour Froome slíbil výsledky do konce roku

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pořádně od podlahy vzal britský cyklista Chris Froome svoji snahu o předvedení vlastní čistoty a vyvrácení teorií, že dopuje. Na jedné z londýnských klinik podstupuje tento týden nejen testování, jehož výsledky mu mají čistotu prokázat, ale zároveň už se tam chystá na olympiádu příští rok v Riu.



V sobotu se Chris Froom v jihošpanělské Marbelle vydá v čele týmu Sky za dobytím další výrazné mety, vítězstvím na Vueltě, začátek týdne ale patřil úplně jiným cílům. Britský vítěz Tour de France zveřejnil na Twitteru video, na něm mocně buší do pedálů v laboratoři s názvem GlaxoSmithKline’s Human Performance Lab v západním Londýně, kde testuje svoji výkonnost a sbírá podklady pro očištění svého jména od dopingových nařčení, jimž musel na Tour de France opakovaně čelit.

„Chtěl jsem tohle všechno podstoupit ještě před startem sezony, rozhodně o nějakou dobu dřív, než to všechno na Tour vypuklo,“ citovala Frooma stanice BBC. „Je to fyzický test, který pomůže pochopit, co ze mě dělá sportovce, jakým jsem.“

BBC připomíná, že laboratoř GSK Human Performance Lab není neznámou značkou pro špičkové britské sportovce. Navštěvují ji například přední triatlonisté nebo pilot formule 1 Jenson Button.

Výsledky chce Froome veřejně ukázat ještě do konce roku 2015. Dá se očekávat, že se zaměřuje především na vysvětlení otázek kolem jeho nízké tepové frekvence a jak z ní profituje v náročných okamžicích závodů.

„Spousta dalších testů a analýz je ještě přede mnou. Podělím se o ně do konce roku!“ napsal na Twitter.

Zároveň se Froome začíná připravovat na silniční závod a časovku v olympijském Riu. Jak je známo, tým Sky umožňuje svým závodníkům nastavit si na speciálních strojích téměř identické podmínky, jaké panují na dané trati.

Aktuálně má tedy Froome na trenažéru před sebou na monitoru figurku panáčka na kole, jak jede po silnici, a přístroje mu k tomu vytvoří teplotu 30,1 stupňů Celsia i s požadovanou vlhkostí vzduchu 62%, což je klima, odpovídající olympijskému létu.

Od středy pak už bude mít v hlavě jen jeden cíl. Nasedne do letadla a odletí do Španělska, aby se pokusil stát se teprve třetím cyklistou v jednom roce, který po Tour de France vyhrál i Vueltu.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud