František Prachař
18. srpna 2015 • 15:29

Raboň pořádá závod pro charitu, zlákal Vakoče, Straku či Emmonsovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve světě silniční cyklistiky měl pověst skvělého časovkáře a uznávaného pomocníka. Druhá role Františku Raboňovi zůstala i po ukončení kariéry, tentokrát v pozici organizátora. Už 29. srpna uspořádá v Plzni benefiční bikemaraton na podporu Centra Hájek, které se stará o hendikepované děti. Na start závodu, který je pro širokou veřejnost, přilákal i vycházející hvězdu Petra Vakoče.



Osm sezon strávil František Raboň jako profesionál v nejlepších cyklistických týmech světa. Stihl pět účastí na Giru d´Italia a dva starty na Veultě, vedle toho vyhrál v roce 2010 etapový podnik Kolem Murcie.

Poté, co už v 31 letech ukončil kariéru, začal podnikat. A 29. srpna podpoří závodem na horských kolech dětský stacionář Centrum Hájek. To se zaměřuje na rehabilitaci hendikepovaných dětí a Raboň je jeho patronem již pět let.

Akce se koná ve Šťáhlavicích u Plzně, přičemž start hlavního závodu pro širokou veřejnost na 50 km je ve 12 hodin, vedle toho bude možnost zkusit si i poloviční trať. Startovné činí 400 korun.

„Nepůjde o klasický bikemaraton, kterých je v Česku celá řada, jsem v tom vyloženě velmoc. Akce má hlavně charitativní podtext. Veškerý výtěžek ze závodu půjde na Centrum Hájek,“ říká Raboň. „Centrum se nachází v lesích, kde je spousta nádherných cest. Trať je jednoduchá a povede celá v terénu, což je unikát.“

Nevšední podnik podporuje řada osobností. Účast potvrdil i Petr Vakoč, současný silniční mistr republiky a král nedávné Czech Cycling Tour. Vedle toho se na startu pravděpodobně objeví ikona plzeňského hokeje Martin Straka nebo známý střelecký manželský pár Kateřina a Matt Emmons .

Závod se pojede v chráněné oblasti v lesích, kde režisér a scénárista Václav Chaloupek natáčel večerníčky s medvíďaty, vydrou, rysy a liškami. Účastníci závodu budou mít možnost si všechny zvířecí herce prohlédnout zblízka. Trať je připravena tak, aby na ní nebyly žádné nebezpečné sjezdy ani těžké výjezdy. Vedle toho nebude mít závod jen vítěze, ale všichni účastníci budou zařazeni do slosování o ceny bez ohledu na výsledek.

„Centrum podporujeme jako sportovci z okolí Plzně. Házenkář Filip Jícha už například dříve udělal golfový turnaj a s tím, co mám za sebou, mi přišlo logické podílet se na podpoře touto cestou,“ vysvětluje Raboň, který by na trati velmi rád přivítal i lidi, kteří na kole téměř nejezdí. „Tohle je víc přátelské setkání než závod. Přihlásil se i můj kamarád, který pojede v triku, kraťasech a obyčejných teniskách.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud