Jan Barák
28. srpna 2015 • 18:58

Straka, dresy hvězd, pomoc dětem. Raboňův bikemaraton startuje v sobotu

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozhovor proběhl na druhý pokus. "Teď nemůžu, jsem na kole, značkuju trať," utnul bývalý špičkový časovkář František Raboň domluvený čtvrteční telefonát. Na konci týdne měl pořádný kalup, už v sobotu se ve Šťáhlavicích u Plzně pojede charitativní bikemaraton na podporu Centra Hájek, které pomáhá hendikepovaným dětem. Raboň je hlavním organizátorem, patronem dětského stacionáře je už pátým rokem.



"Ještě dnes jsem projížděl trať, věcí je potřeba udělat spousta. Pořád se něco objevuje, dnes třeba přivezou přenosné záchody a zítra budeme stavět stánky partnerů," popsal s úsměvem náročný program bývalý cyklistický profesionál, který jel pětkrát Giro d´Italia a zapsal i dva starty na Vueltě.

Prozraďte, půjdete do startu závodu vůbec spát?
"Tak to nevím, je to první ročník, takže určité porodní bolesti máme. Pořád se objevují nové věci k řešení. Ale jsem si jistý, že zítra do dvanácti hodin, kdy startuje hlavní závod pro veřejnost, bude vše připravené.“

Měl jste velké plány, co se účasti hvězd týče. Kdo z celebrit se nakonec závodu zúčastní?
"Určitě pojede hokejová legenda Martin Straka a primátor Plzně Martin Zrzavecký. Další sportovci bohužel svou účast odřekli, je přípravné období, probíhají různé kempy, dost lidí je v zahraničí, bylo to velmi složité.“

Z těchto důvodů nepřijede ani talent Petr Vakoč, vítěz nedávné Czech Cycling Tour?
"Je to tak, Petr měl přilétat z Itálie v sobotu dopoledne a pak se chtěl hned přesunout na start. Bohužel mu ale přebukovali letenku na odpoledne, takže závod nestihne. Mám tu ale jeho dres, stejně jako závodní trikoty Marka Cavendishe nebo Jirky Ježka."

Ceny jsou hezké, hlavním motivem akce je ale pomoc hendikepovaným dětem. Jak na ně budou účastnici moci přispět?
"Hlavním pomocí už je zaplacení startovného, které jsme stanovili na 400 korun v předstihu a 500 korun na místě v den závodu. Zatím máme přihlášených 120 závodníků, což by udělalo nějakých 50-60 tisíc korun, což by byl skvělý počin. A v areálu budou také kasičky, kam se bude moci také přispívat."

Jak naložíte s věnovanými dresy, proběhne o ně aukce?
"Cestou aukce jsme jít nechtěli, tento systém často zvýhodňuje jen bohaté a movitější. Takže o dresy a další ceny, které věnovali sponzoři, proběhne slosování."

Těšíte se, až akce zdárně proběhne a budete to mít za sebou?
"Určitě to bude úleva, více se ale těším na závod samotný, hlavní nábojem je pomoc dětem. Malý 350 metrů dlouhý okruh pojedou třeba dva kluci, které jsme v Centru Hájek postavili na nohy, takže to bude skvělý pohled."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud