8. září 2015 • 10:51

Představil si, že spurtuje proti přesile. Tak vyhrál Vakoč další etapu

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklista Petr Vakoč pokračuje ve sbírání výrazných úspěchů. Poté, co se stal mistrem republiky, uspěl na Evropských hrách a ovládl prestižní Czech Cycling Tour, se třiadvacetiletý závodník stal i vítězem etapy na Tour of Britain. Dokázal to po dlouhém úniku, při kterém projevil silné nohy i velkou dávku představivosti.



Jsou někteří cyklisté, třeba Mark Cavendish, kteří etapový závod Kolem Británie považují letos na podzim za lepší akci než slavnou Vueltu. V pondělí se právě na britských silnicích dokázal blýsknout Petr Vakoč.

Mladík ze stáje Etixx-QuickStep se během 2. etapy utrhnul z vedoucí skupiny necelých 20 kilometrů před cílem, v době, kdy skupina měla náskok jen 19 vteřin na peloton, a vydržel až do cílové pásky.

„Zdálo se, že nás peloton spolkne, tak jsem za to vzal a šel jsem dopředu sám,“ vysvětlil Vakoč, kde se zrodil jeho nápad. Podobně si ostatně počínal i vloni v Polsku, kde samostatně zvládl posledních dokonce 25 kilometrů.

V Británii přiznal, že se před cílem musel povzbuzovat nejrůznějšími prostředky. Třeba i představami, že jede někde úplně jinde.

„Věděl jsem z profilu trati, že dojezd bude do kopce, ale nevěděl jsem, jak moc. Finiš byl hodně těžký. Normálně mi takové finiše vyhovují. V tomto případě jsem si na posledních dvou stech metrech představoval, že jedu hromadný spurt, zabral jsem, co to šlo a doufal jsem, že mě nikdo nedostihne,“ popsal vítěz s úsměvem. První pronásledovatelé dorazili do cíle sedm vteřin po něm…

Výsledek Vakoč zařadil k těm největším ve své profesionální kariéře. V trikotu pro vedoucího závodníka průběžného pořadí pojede potřetí v životě, podařilo se mu to vloni v Polsku a letos na Moravě při Czech Cycling Tour.

„Je to velmi motivující. Uděláme všechno pro to, abychom trikot uhájili. Příštích pár etap je víc rovinatých, uvidíme, jestli nastane příležitost pro Cavendishe,“ uvažoval Vakoč. „Pořád je do konce šest etap, to je hodně. Je prakticky nemožné jet celý zbytek závodu defenzivně a jenom bránit první místo, budeme si muset sednout a vymyslet taktiku, jak na to. I s tak silným týmem, jaký máme, je nemožné kontrolovat závod od první do poslední etapy,“ dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud