Jiří Punčochář
22. září 2015 • 09:48

Sáblíková jede o Rio: V časovce na MS potřebuje skončit do desítky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na mistrovství světa v cyklistice jde dnes večer do akce první velká česká naděje. Sportovní obojživelnice Martina Sáblíková si v ženské časovce pokusí zajistit přímý postup na olympiádu do Ria, což by znamenalo skončit v první desítce. Závod v americkém Richmondu začíná o půl osmé českého času, Sáblíková jde na start ve čtvrt na deset jako dvanáctá od konce.



Bezmála dva týdny přípravy vrcholí, na místě jsou i bývalí přední čeští profesionálové. Martina Sáblíková má před sebou dosud nejdůležitější závod své cyklistické kariéry, boj o olympijskou letenku.

„Pro mě je prioritou postup na olympiádu, bylo by to splnění dalšího snu. Trať mi až tak nesedí, ale udělám vše pro to, abych se do Ria kvalifikovala. Budu se rvát, abych si po závodě mohla říct, že jsem tam nechala úplně všechno. A uvidíme, na co to bude stačit. Vím, že jsem pro to udělala maximum,“ je připravena olympijská vítězka a mistryně světa v rychlobruslení.

Na východní pobřeží Ameriky za ní dorazil i bývalý jezdec René Andrle, nyní sportovní ředitel týmu AWT-GreenWay, pomáhá jí i nedávný reprezentant a nyní sekretář svazu Stanislav Kozubek, nad přípravou dohlížel trenér národního týmu a kdysi sám devátý muž z mistrovství světa Tomáš Konečný.

„Když projíždím esíčko sama, jedu ho o pět až deset kilometrů pomaleji, než když mám vysílačku a někdo mě vede,“ popsala Sáblíková, jak pomoc využívá.

Do časovky jde tým kolem ní s optimismem. Poté, co Sáblíková v přípravě „bušila“ do pedálů třeba i po boku hvězdného Zdeňka Štybara, reprezentační štáb v olympijskou nominaci věří.

„Má obrovskou šanci. Podle výsledků a ukazatelů z tréninků vím, že je na tom zase o kousek líp než vloni. Pevně věřím, že úspěch ji nemine a vyjede si místo na olympijské hry,“ říká trenér Konečný. „Pokud ji nepostihne nějaký defekt, tak v cíli časovky určitě v první desítce bude,“ věří.

Závodní okruh si Sáblíková projela třikrát v neděli. Zkusila si jízdu s vysílačkou v uchu, početné zatáčky i čtyřsetmetrové stoupání na posledním kilometru. „V některých místech mohou mít cyklistky problém, zatáčky nejsou bez děr a ostrých hran,“ okomentoval trať Petr Novák, trenér Sáblíkové. Tomu zpočátku v Richmondu pomohli s výběrem vhodných tréninkových tras krajanka Sandra s manželem – stavařem silnic.

„V technice Martina neměla problém,“ pochválil testovací jízdu Kozubek.

Na trasu samotné časovky se vydala s mladými reprezentanty Michalem Schleglem a Josefem Černým. „To abych něco okoukala. Hlavně pár zatáček, kde si nejsem úplně jistá. A když to půjde, pojedu dnes za někým z nich při časovce v doprovodném autě, abych to viděla i při závodě,“ plánovala si.

Trať není z těch, které by jí přímo vyhovovaly. „Před stoupáním je sjezd, kde člověk jede 65 kilometrů v hodině, pak zatáčka doleva a kopec asi 400 metrů. Záleží, jak kdo to pustí. Já jsem každopádně ráda, že to není jen rovina, ale když se do toho stoupání musí takhle najíždět, bude to těžší. Dokázala bych si představit lepší časovku, není to úplně pro mě. Těch zatáček je na můj vkus dost, bude to takový kolotoč ve městě. Ale trať je pro všechny stejná a já doufám, že se s tím poperu,“ očekává.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud