23. září 2015 • 12:44

Obojživelnice Sáblíková! Které Češky byly na zimní i letní olympiádě?

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
  • Martina Sáblíková se kvalifikovala na kole na olympiádu do Ria. Obojživelnicí byla i Kateřina Neumannová či Kateřina Hanušová-NashMartina Sáblíková se kvalifikovala na kole na olympiádu do Ria. Obojživelnicí byla i Kateřina Neumannová či Kateřina Hanušová-NashFOTO: Koláž iSport.cz, Jaroslav Legner (Sport)

    Dostat se na olympijské hry je snem snad každého sportovce, který to chce někam dotáhnout. Z těch zimních má Martina Sáblíková tři zlaté a po jedné stříbrné a bronzové medaili jako rychlobruslařka. Teď už se ale může těšit i na start na letní olympiádě v brazilském Riu, čímž se zařadila po bok dvou dalších „obojživelných“ českých sportovkyň: Kateřiny Neumannové a Kateřiny Nash (Hanušové). Jak se jim v jejich tažení vedlo?

  • Kateřina Neumannová

    Na letní olympiádě v Atlantě (1996) obsadila v závodě horských kol 18. místo, všechny svoje medailové úspěchy vybojovala na zimních hrách. V Albertvillu (2002) a v Lillehammeru (1994) se to ještě nepovedlo, až v Naganu (1998) doběhla druhá na klasické pětce a třetí na volné desítce v běhu na lyžích. V Salt Lake City (2002) přidala dvě stříbra (15 km volně, 2x5 km stíhací) a nakonec o čtyři roky později v Turíně uzavřela svoji olympijskou kariéru stříbrem ze skiatlonu a vytouženým zlatem v závodě na 30 km.

    Kateřina Neumannová jako cyklistka na Šumavě... Svých letních úspěchů ale dosáhla na horském koleFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Kateřina Hanušová-Nash

    Pod dívčím jménem Hanušová se zúčastnila letní olympiády v Atlantě, kde na horském kole obsadila 19. místo, následně reprezentovala na dalších dvou olympiádách v zimě – v Naganu a v Salt Lake City. Tam bylo jejím nejlepším umístěním 20. místo v běhu na 15 km volně a českou štafetu jako finišmanka dovedla na 4. místo. Později se ještě jednou vrátila na letní olympiádu a už jako Kateřina Nash si v Londýně (2012) dojela v závodě cross-country pro 14. místo.

    Kateřina Hanušová jako lyžařka v roce 1998 na závodech v RamsauFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Martina Sáblíková

    Dříve výhradně rychlobruslařka se poprvé představila na zimní olympiádě v Turíně, kde v roce 2006 získala 4. místo na pětce a sedmé na trojce. Od Vancouveru (2010) už brala jen medaile. V kombinaci s hrami 2010 a 2014 (konaly se v Soči) má dvě zlata z pětikilometrové trati, zlato a stříbro z trojky a bronz z patnáctistovky, čímž je jednou z nejúspěšnějších českých žen celkově v historii olympiád. Příští rok se poprvé představí na letní olympiádě v Riu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud