4. února 2016 • 10:02

To je rodinka: sestra měla motorek, bratr dopoval, otec kradl papoušky

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Většinoví fanoušci ve světě slyšeli o víkendu zřejmě poprvé o belgické rodině Van den Driesscheových, jejichž 19letá nadějná cyklokrosařka Femke jela v závodě mistrovství světa v cyklokrosu na kole s motorem. V cyklistických kruzích ale nejde o neznámé jméno, a je to až bizardní příběh: Femčin bratr Niels si aktuálně odpykává trest za doping a společně s otcem Peterem čelí oba hrozbě vězení za krádež drahých papoušků ze zverimexu.



Nitky k neskutečné rodinné sáze svedla dohromady majitelka zverimexu Patricia Inghelbrechtová, které souvislost se zloději ze svého obchodu De Gouldamandine v belgickém městě Varsenare docvakla při čtení o nálezu prvního motoru v závodním kole.

„Znala jsem jména těch zlodějů a už dřív jsem věděla, že jeden z nich, Niels, je cyklistou, potrestaným za doping. S ničím dalším jsem si je nespojovala až do pondělí, kdy jsem četla o Femke v novinách,“ uvedla Patricia Inghelbrechtová pro belgický server hln.be. „Pak mi to všechno došlo.“

Dva muži mohou za svoji nenechavost jít do vězení na jeden až pět roků a zaplatit pokutu 3000 eur. Femke má nad sebou hrozbu nejméně půlročního trestu za užití motoru v kole a pokutu mezi 20 a 200 tisíci švýcarskými franky.

Peter a Niels Van den Driesscheové se měli papoušky pokusit ukrást vloni v únoru. Ještě s jedním společníkem si napřed zverimex pečlivě prohlíželi, bavili se s prodavačkou o ptácích a ke každému z nich měli dotazy. Pak, když měla prodavačka práci s jiným zákazníkem, dvě klece otevřeli, dva ptáky přemístili do připravených pytlů a utekli.

„Deset minut jsem si jejich počínání prohlížela na bezpečnostní kameře,“ podotkla majitelka obchodu. Normálně nejsem podezíravá, ale tihle (muži) tam byli hodně dlouho,“ uvedla.

Papoušci se podle ní nechali unést tak snadno proto, že v jejich kójích bylo zhasnuto a oni si mysleli, že je noc, takže podřimovali.

Mladá belgická závodnice má vážný problém
Mladá belgická závodnice má vážný problém

Z nahraného videozáznamu už pak nebylo těžké pachatele dohledat.

Patricia Inghelbrechtová patří po této zkušenosti k těm, kdo nevěří tvrzení Femke Van den Driesscheové, že kolo s motorem nebylo její, ale patřilo kamarádovi a omylem se dostalo ke kamionu k ostatním kolům pro závod mistrovství světa do 23 let.

„Že by to byla až taková náhoda?“ táže se. „I v době, kdy papoušky nakládali do pytlů, si počínali velice klidně. Z obrázků můžete vidět, jak otec Peter obhlíží prostředí a pak dává synovi a jeho kamarádovi pokyny,“ popsala podnikatelka.

Femke Van den Driesscheová už mezitím stačila veřejnosti představit údajného majitele inkriminovaného kola s motorem. Má jím být Nico Van Muylder, který se ke kolu přihlásil.

„Je moje,“ řekl Van Muylder listu Het Nieuwsblad. „To je všechno, co můžu říct. Je moje.“

Od belgické mistryně republiky v cyklokrosu do 23 let ho prý koupil zhruba před rokem. O víkendu na něm pak přijel na mistrovství světa, náhodou ho opřel o strom nedaleko belgického týmového kamionu a mechanici ho pak měli omylem umýt, naložit a nachystat pro závod spolu s ostatními koly.

„Nico s námi občas trénuje. Přijel společně s mými bratry a mým otcem. Mechanici si museli myslet, že kolo je moje, ale to se spletli. Nevím, jak se to mohlo vůbec přihodit,“ vzlykala 19letá Femke v televizním rozhovoru.

Mnoho fanoušků si nezískala už bezprostředně po odhalení. Natož pak s odstupem pár dnů…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud