29. února 2016 • 14:20

Vakoč je k nezastavení, jako první vyhrál francouzský double

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skvělým způsobem vstoupil do „klasikářské“ části cyklistického roku český dravec Petr Vakoč. Závodník týmu Etixx-Quick Step, jezdící v dresu mistra republiky, ovládl o víkendu obě dvě francouzské klasiky, jednorázové závody, jimž jarní část sezony odstartovala. Je prvním jezdcem, kterému se to povedlo.



Prakticky při každém startu, na který se letos postavil, bojuje Petr Vakoč o vítězství. Uniklo mu v Austrálii, těsně druhý o sedm vteřin zaostal v Provence. Až o víkendu to přišlo.

Ve spurtu 23letý cyklista v sobotu ovládl závod Classic Sud-Ardèche a radoval se o necelých 24 hodin později i v cíli Drôme Classic. Euforii vyvolal i v týmu Etixx-Quick Step, který ho považuje za jednoho ze čtyř mladých závodníků, kteří mohou letos zazářit. „Není tajemstvím, že čekáme od Petra velké věci,“ řekl manažer stáje Patrick Lefevere.

Vakoč sám cítil už několik týdnů, že se vítězství přibližuje. V zimě totálně překopal svoji přípravu, přechodně se přestěhoval do španělské Girony, kde má ideální podmínky na trénink, a na rozdíl od minulých let s pomalejším rozjezdem se do sezony vrhnul okamžitě naplno.

„Speciální moment to byl už v sobotu, kdy jsem poprvé mezi profesionály vyhrál spurt, což je něco, co byl pro mne v kategorii do 23 let přirozené a běžné. Vítězství mi dodalo skvělý pocit,“ zářil Vakoč v sobotu večer.

VIDEO: Petr Vakoč má za sebou fantastický víkend

Parádní výkon i v neděli


Na neděli si věřil, protože trať Drôme Classic měla být podobná té sobotní. „Tvrdá, s úzkými cestami, které závodníky neustále nutí být vepředu, se zvlněným terénem. Takové mi vyhovují,“ popsal svoje oblíbené území český cyklista.

Pohodu proměnil v další triumf. „Jestliže v sobotu jsem byl pod tlakem, v neděli jsem se uvolnil. Všechno nám fungovalo, tým jel fantasticky a já jsem šťastný, že jsem prvním, kdo vyhrál oba závody v jeden víkend,“ pochvaloval si.

Vakočova hvězda nepřetržitě stoupá třetím rokem v řadě. Na kontě má vítěznou etapu ze závodu Okolo Polska z roku 2014 a patřila mu druhá místa v časovce i v silničním závodě na mistrovství republiky. Vloni už startoval na Giro d’Italia, vyhrál etapu a celkové pořadí na Czech Cycling Tour a ovládl etapu v rámci Okolo Británie. Stal se mistrem republiky.

Letos si poprvé vyzkoušel roli lídra stáje Etixx-Quick Step v Austrálii, obsadil páté místo na Haut Var (celkově byl nejlepším mladým jezdcem a sprintoval druhý v Provence jenom sedm vteřin za Thomasem Voecklerem.

Napodobí Štybara?


Další jeho štací bude o víkendu klasika Strade Bianche, kterou vloni vyhrál Zdeněk Štybar. „Právem tam bude naším lídrem. Budeme pracovat pro Štybyho,“ chystá se Vakoč. Ovšem jeho energie je na začátku jara strhující. Finiše obou víkendových klasik urval jako šelma. Šel po kořisti a nenechal si ji vyrvat.

„Sobotní sprint jsem začal brzo, asi 300 metrů před cílem. Nechtěl jsem na nic čekat, ale bylo to brzo, zhruba sto metrů před cílem jsem začal uvadat a měl jsem obavu, že mne jezdci za mnou předstihnou. Strašně jsem ale chtěl vyhrát. Dal jsem do toho všechno a možná jsem na to měl víc než všichni ostatní,“ popsal vítězství na Classic Sud-Ardèche.

Ani v neděli to nebylo hladké, tam Vakoč svedl tuhý souboj s Janem Bakelantsem. V nájezdu do poslední zatáčky se dokonce nechal zaskočit a Belgičan najížděl do finiše z první pozice, další drtivý sprint ale přinesl triumf znovu Vakočovi.

„Možná bych si to naplánoval jinak, ale zase to vyšlo na výbornou. Co víc si přát,“ zářil Vakoč.




Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud