Jiří Punčochář
6. května 2016 • 09:06

PĚT důvodů proč sledovat Giro: Nibali chce útočit, Kittel kralovat sprinterům

Vstoupit do diskuse
0
  • Nibali se chystá zaútočit na GiroNibali se chystá zaútočit na GiroFOTO: EPA

    Po loňské početné účasti českých cyklistů, kteří navíc na Giru d’Italia sehráli výraznou roli, startuje dnes v nizozemském Apeldoornu 99. ročník první z tří Grand Tour bez Čechů. To však neznamená, že by se nevyplatilo sledovat. Tři časovky, z nichž ta první vytvoří vteřinové rozdíly mezi nejlepšími už dnes, a tvrdé kopce mohou svědčit domácímu Vincenzu Nibalimu, jehož cílem je při návratu na Giro druhý celkový triumf. Ohrozí ho při svém debutu Alejandro Valverde, nebo stan vystoupení ze stínu Rigoberto Urán? A jak si v hromadných dojezdech povede hvězdný spurter Marcel Kittel při premiéře na velké akci v novém týmu Etixx-Quick Step? Sledujte Giro d’Italia společně s námi.

  • 1. Nibali žene do boje

    Italský cyklista Vincenzo Nibali na závodě Kolem OmánuFoto EPA

    Dva roky svůj milovaný závod vynechával. Soustředil se na Tour de France, kterou chtěl vyhrát – a taky předloni vyhrál, čímž se stal teprve šestým cyklistou, jemuž se podařilo ovládnout všechny tři Grand Tours. Na Giro ale nezanevřel. V srdci ho má jako svůj nejoblíbenější závod. Doma, před bouřlivými tifosi. Nibali Giro miluje a Giro miluje Nibaliho. Tentokrát se nemusí bát, že se bude o výsadní postavení ve svém týmu Astana dělit jako vloni na Vueltě, kde dostali přednost Fabio Aru a Mikel Landa. Na Giru dá Astana všechno v jeho prospěch. I proto je „Žralok“ ze sicilské Messiny největším favoritem na zisk růžového trikotu.

  • 2. Může vyhrát klasikář?

    Fabian CancellaraFoto Profimedia.cz

    Traduje se to jako takřka vyloučené, aby extrémně kopcovitý závod Grand Tour vyhrál někdo jiný než špičkový vrchař. Minulý podzim ale předpoklady málem postavil na hlavu časovkář Tom Dumoulin, když mu chyběl krok k triumfu na Vueltě, a od té doby je diskuse připuštěna: je možné, aby růžový trikot dovedl až do cíle specialista na časovku nebo klasiky? Sám Dumoulin pasuje Fabiana Cancellaru na jednoho z horkých favoritů Gira. Kopce, ale také tři individuální časovky, z nichž tou první se startuje, dávají jeho slovům smysl. Cancellaru ovšem v týdnu oslabila střevní chřipka a může hned dnes drahocenné vteřiny ztratit.

  • 3. Landa bez komparsu

    Mikel LandaFoto Profimedia.cz

    Bez Leopolda Königa, jedné z možných výrazných postav, bude pod pozorným dohledem českých fanoušků jeho stájový kolega Mikel Landa. Jak si na místě českého pracanta povede? S výhledem na Giro ho tým Sky angažoval, následující tři týdny jsou pro něho výzvou zvednout rukavici a prokázat oprávněnost vkládaných nadějí. Nebude to mít snadné, chybět mu vedle pomocníka Königa bude další obětavý vytrvalec Sergio Henao kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu. Třetí muž loňského Gira, kdy ještě jel za Astanu, je však ve svěží formě, vítězné Trentino to jen prokazuje.

  • 4. Kittel s novým týmem

    Marcel KittelFoto EPA

    Kdo by to byl vloni řekl, že Marcel Kittel bude jedním z největších sprinterských es na prahu letošní Grand Tour? Ovšem změnil barvy, přešel pod stáj EtixxQuick Step, pro niž byl jedním z úhlavních rivalů, a zase jen kvete. Vyhrál etapu na Romandii i další dvě etapy na menších závodech. Oprávněně je Kittel favoritem rovinatých nizozemských etap, v nichž se o víkendu očekává hromadný dojezd. Zvlášť když nestartují tací jako Mark Cavendish, Peter Sagan nebo Alexander Kristoff . Proti němu by měl stát André Greipel, svoje si ale budou chtít říct taky Caleb Ewan nebo Elia Vibiani, který je na Giru jako ryba ve vodě.

  • 5. Valverde poprvé na Giru

    Alejandro ValverdeFoto EPA

    Na sklonku kariéry se 35letý Alejandro Valverde poprvé vydal vyzkoušet ostrou řeholi italského Gira a bude patřit k nejlepším vrchařům v startovním poli. Možná ho to dokonce opravňuje k pomýšlení na celkové umístění na stupních vítězů. Každopádně bude nebezpečný v horských etapách, například v prvním horském dojezdu v etapě číslo šest nebo na brutálních kopcích v etapě číslo čtrnáct. Vítěz Vuelty z roku 2009 bude mít soupeře v Rigobertu Uránovi, dalším černém koni Gira.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud