24. května 2016 • 19:14

Šestnáctou etapu Gira ovládl Valverde, v čele závodu je stále Kruijswijk

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šestnáctou etapu Gira d'Italia vyhrál po dni volna španělský cyklista Alejandro Valverde. Ve spurtu tříčlenné vedoucí skupiny porazil Nizozemce Stevena Kruijswijka, jenž zvýšil náskok v čele průběžného pořadí a míří za celkovým triumfem.



Po odpočinkovém pondělku čekala na cyklisty z Brixenu do Andala pouze 132 km dlouhá etapa, jež však vzhledem ke kopcovitému profilu nabídla možnost ke změnám v celkovém pořadí. Největším poraženým dne byl domácí Ital Vincenzo Nibali, jenž odpadl v předposledním stoupání a přišel o třetí místo, na které se posunul Valverde.

Šestatřicetiletý člen týmu Movistar pro sebe rozhodl spurt tříčlenné skupiny, v níž byl ještě Rus Ilnur Zakarin, a vyhrál při svém prvním startu na Giru etapu. "Skvělý den. Je super, že jsem si polepšil v celkovém pořadí, ale především jsem chtěl etapové vítězství. Je to můj dárek mechanikům, masérům, šéfům týmu, rodině a všem, kteří mi pomáhají," uvedl Valverde.

Nizozemský cyklista Steven Kruijswijk vede i po nedělní časovce slavné Giro.
Nizozemský cyklista Steven Kruijswijk vede i po nedělní časovce slavné Giro.

V růžovém trikotu lídra jedoucí Kruijswijk byl už potřetí za sebou druhý, ale zvýšil díky tomu celkový náskok v čele už na rovné tři minuty. Jeho nejbližší pronásledovatel Esteban Chaves z Kolumbie dojel osmý až v druhé skupině s odstupem 42 sekund.

"Znovu druhý... Chtěl jsem svému týmu přinést výhru, ale jsem alespoň v ideální situaci pro celkové pořadí. Cítil jsem se opravdu dobře, takže jsem se snažil z téhle krátké, ale těžké etapy vytěžit co nejvíc," uvedl Kruijswijk, jenž se může stát prvním nizozemským vítězem Grand Tour.

Valverde se díky dnešnímu výkonu posunul na celkové třetí místo a na Kruijswijka ztrácí 3:23 minuty. Nibali zaostal o minutu a čtvrt a klesl na čtvrtou pozici s mankem 4:43 minuty.

Ve středu čeká vrchaře podle všeho klidný den, neboť 196 km dlouhá 17. etapa nenabízí žádná náročná stoupání a mohla by skončit hromadným spurtem.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 16. etapa (Brixen - Andalo, 133 km):

1. Valverde (Šp./Movistar) 2:58:54, 2. Kruijswijk (Niz./LottoNL) stejný čas, 3. Zakarin (Rus./Kaťuša) -8, 4. Ulissi (It./Lampre), 5. Jungels (Luc./Etixx-Quick-Step) oba -37, 6. López (Šp./Sky), 7. Firsanov (Rus./Gazprom) oba -38, 8. Chaves (Kol./Orica) -42, 9. Majka (Pol./Tinkoff) -50, 10. Pozzovivo (It./AG2R) -1:47.

Průběžné pořadí: 1. Kruijswijk 63:40:10, 2. Chaves -3:00, 3. Valverde -3:23, 4. Nibali (It./Astana) -4:43, 5. Zakarin -4:50, 6. Majka -5:34, 7. Jungels -7:57, 8. Amador (Kost./Movistar) -8:53, 9. Pozzovivo -10:05, 10. Sivcov (Běl./Dimension Data) -11:03.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud