25. května 2016 • 08:46

Protivníci balí krám? Kruijswijk už Giro vyhraje, smiřuje se Valverde

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do konce letošního Gira d'Italia zbývá ještě pět etap, vynikající výkony vedoucího muže Stevena Kruijswijka však už pomalu nutí konkurenci k myšlenkám na skládání zbraní. „Steven je letos nejsilnější. Na základě toho, jak jede, si myslím, že tohle Giro už vyhraje,“ smiřuje se třetí v pořadí Alejandro Valverde, vítěz úterní 16. etapy. Pomohla mu k návratu na pódiové umístění, na jehož udržení se plánuje zaměřit.



Nejspíš ani ti největší nizozemští optimisté to nečekali, ale v rozhodujícím týdnu vysilujícího Gira d'Italia je to pravda: Steven Kruijswijk drží od soboty růžový dres vedoucího závodníka a každým dalším dnem svůj náskok na prvním místě zvýrazňuje. Momentálně činí plné tři minuty před druhým Estebanem Chavesem.

„Pro mě není překvapením, co (Kruijswijk) předvádí. Natož po tom, co se dostal na první místo. Už během minulých let ukazoval, že na Giro se umí připravit, vloni byl pravděpodobně nejlepším jezdcem závěrečného týdne. Letos přijel s velkou touhou,“ sleduje 36letý velikán Alejandro Valverde, pro kterého je letošní Giro prvním v kariéře. „A lituji, že jsem ho nejezdil už dřív. Jsem tady maximálně spokojený,“ přiznává.

Užívá si dřinu, ze které bude brát jako dobrý výsledek i umístění do třetí příčky. Úterní etapa v něm vzbudila dojem, že Kruijswijk letos nebude k poražení.

„Pravdou je, že jediným jeho slabým místem je jeho tým. Bohužel, i když jsme se ho snažili od týmu odříznout, aby přišel o podporu, reagoval fantasticky dobře. Rozjeli jsme vysoké tempo, aby to jeho tým nezvládl, Steven se ale dokázal ubránit, načež začal dokonce spolupracovat s naším týmem a všechno si kontroloval,“ uznale řekl zkušený lídr týmu Movistar.

Nedělní závěrečnou etapu do Turína už počítat nemůže, tam se o konečné pořadí závodit nebude. Přesto je ještě kde nabrat nejen vteřiny, ale i minuty. Páteční a sobotní program je opět plný drsných stoupání.

Jenže… „Kruijswijk je nejsilnějším jezdcem na Giru. Má formu a ví, jak na to. Myslím si, že Giro vyhraje, a já rozhodně chci pódium,“ říká Valverde.

Kruijswijk ve střehu a připraven

Nizozemci, jemuž už v minulých letech na Giru patřila dvě konečná umístění v první desítce, zní jeho slova jako rajská hudba. Zároveň se v růžovém trikotu cítí stále lépe. Jeho výkonnost skutečně s blížícím se koncem rostou.

„Jsem první, takže má Valverde možná pravdu, že vyhraju i celkově. Ale nikdy nesmíte podcenit svoje rivaly. I když to vypadá, že mám všechno pod kontrolou, musím odrážet hodně útoků ze všech stran,“ upozorňuje.

Během závodu není zvyklý studovat příliš nadcházející etapy, seznamuje se s nimi většinou až ráno v týmovém autobusu. Prolétne si nachystanou složku s charakteristikou toho, co ho čeká, a jde na start.

Tento týden ale dělá Kruijswijk výjimku a dopředu už si prohlíží páteční a sobotní profily. Aby ne, právě během těchto dnů může buď definitivně potvrdit, nebo taky ztratit svoje historické prvenství.

„Proto bych to ještě neviděl tak, že jedu svůj životní závod. Tak musím brát každou z etap, být ve střehu a připraven. Pokud si dokážu udržet koncentraci, měl bych být v pohodě, protože i když etapy v pátek a v sobotu vypadají na papíře extrémně náročně, měly by mi sedět. Dlouhé kopce mám rád,“ svěřil se překvapivý lídr Gira.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud