17. srpna 2016 • 18:35

Vueltu pojedou dva Češi. Šanci ve Španělsku dostane i Štybar

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zdeněk Štybar je v nominaci týmu Etixx-Quick-Step pro Vueltu. Na startu etapového závodu, který začne ve Španělsku v sobotu, bude druhým českým cyklistou po Leopoldu Königovi z britské stáje Sky. Oba jezdci se představili i v olympijském silničním závodu s hromadným startem v Riu de Janeiro.



Třicetiletý Štybar před polovinou roku pozměnil plány, z nichž vyškrtl Tour de France, kde přitom loni při vysněném debutu dokázal vyhrát jednu z etap. Jako hlavní cíl pro zbytek sezony měl olympijské hry, ale Vueltu z více pohledů zvažoval. I proto, že kromě Tour nejel ani Giro d'Italia.

Závod z trojkoruny Grand Tours pojede Štybar počtvrté v kariéře. Vueltu už absolvoval v letech 2012 a 2013, kdy si rovněž připsal etapový vavřín.

"Myslím, že alespoň jedna Grand Tour by s ohledem na další rok a nějaký růst měla v té sezoně být. Jsou tam ale zároveň i závody World Tour v Québecu a Montrealu, kde je ve hře hodně bodů. Navíc kombinace OH a Vuelty, to bych byl dohromady šest týdnů z baráku, což by také nebylo ideální. Rozhodnu se podle více okolností," uvedl v červnu Štybar, který s manželkou Ine od loňského léta vychovává syna Lewise.

Lídrem má být Brambilla

V dnes oznámené nominaci týmu, který vlastní český podnikatel Zdeněk Bakala , naopak nefiguruje další účastník OH Petr Vakoč . Štybara doplňují Francouz Maxime Bouet, Ital Gianluca Brambilla, Španěl David De La Cruz, Nizozemec Niki Terpstra, Slovák Martin Velits a trio Belgičanů Yves Lampaert, Gianni Meersman, Pieter Serry.

Lídrem má být podle informací, jež stáj uvedla na svém webu, brzy devětadvacetiletý Brambilla. Ten skončil loni na Vueltě třináctý a letos se mu podařilo vyhrát 8. etapu Gira. Prostor však mají dostat i Meersman, Terpstra a Štybar.

"Máme sestavu tvořenou agresivními typy jezdců, kteří jsou schopni zazářit v jakémkoliv terénu. Půjde o velmi náročnou Vueltu, ale taková je už mnoho let a my dobře víme, co nás tam čeká. Stejně jako při té minulé budeme chtít útočit a snažit se dosáhnout na nějaký pěkný výsledek. Na každou etapu budeme mít jiný plán," uvedl sportovní ředitel týmu Rik van Slycke.

Letošní 71. ročník třítýdenního etapového podniku odstartuje v sobotu týmovou časovkou o délce necelých 30 kilometrů z Balneario Laias do Parque Náutico Castrelo de Mi?o. Jezdce čeká bezmála tři a půl tisíce kilometrů v sedle, než uvidí 11. září cíl v Madridu.

Závod pojede řada hvězd první velikosti, například šampion letošní Tour Chris Froome, jenž byl ve Španělsku v minulosti dvakrát celkově druhý, trojnásobný vítěz Vuelty z let 2008, 2012 a 2014 Alberto Contador či Nairo Quintana a Tejay van Garderen.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud