Jiří Punčochář
25. října 2016 • 09:40

Polibek na Eiffelovce. Tak slavil zlato dráhař, který už mohl být po smrti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká dráhová cyklistika slaví po roce znovu titul mistra Evropy v keirinu. Na zlato Pavla Kelemena z loňského roku navázal na šampionátu v Paříži zkušený Tomáš Bábek, pro kterého jde o největší úspěch kariéry a zároveň korunovaci dlouhé sportovní a životní cesty.



Už v roce 2008 startoval na olympiádě v Pekingu, v roce 2011 byl po těžké autonehodě tři dny v kómatu a do špičkové formy se musel těžce vracet. Poté, co letos na OH v Riu dostal přednost Kelemen, využil Bábek vlastní šance v Paříži a vybojoval tam vedle zlata v keirinu ještě bronz na kilometru.

Před pěti a půl lety nebylo jisté ne to, jestli bude někdejší velký talent a bronzový medailista z ME 2008 Tomáš Bábek ještě sbírat medaile, ale zda bude vůbec žít. Závažná zranění po srážce s automobilem ho připoutala na lůžko, v kómatu bojoval o život.

Tomáš Bábek (uprostřed) po svém životním úspěchuFoto Reuters

„Ztratil jsem tam tehdy hodně, a to doslova. Litr a půl krve, nějaké zuby, měl jsem otevřenou zlomeninu nohy, pneumotorax, další zlomeniny v obličeji. Nic hezkého,“ bilancuje Bábek zpětně, nyní už vyrovnaným hlasem. Dodnes nemá na pravé noze zhruba polovinu jednoho svalu, přesto disponuje ohromnou silou.

Závodění na dráze se Bábek po uzdravení odmítl vzdát a už v roce 2012 získal na mistrovství Evropy 6. místo. „To jsem považoval za impuls, že nemám s dráhou končit, i když výkon nebyl ještě ideální. Někteří nade mnou lámali hůl, že už to se mnou dobré nebude. Výkonnost jsem neměl, strašně jsem trpěl. Ale v tom roce 2012 jsem to urval,“ uvědomuje si 29letý závodník Dukly Brno zpětně.

Vloni byl na ME v keirinu znovu šestý a to už bral ne jako zisk, ale jako zklamání. Kdyby tehdy tušil, že někdy v té době se začalo rozhodovat o letošním roce…

(Ne)šťastné číslo 27?

Napřed přišlo zklamání, kdy se Bábek nedostal do nominace na olympiádu do Ria. Přednost dostal Pavel Kelemen, jehož náhradníkem byl Adam Ptáčník, oficiálně proto, aby Kelemen byl jasnou jedničkou a nemusel se o svoji pozici strachovat. To by s ambiciózním Bábkem tak jednoznačně dané být nemohlo.

Odsunutý závodník se přes to nepřenášel snadno. Vyrazil na dovolenou na Šumavu, pak s kolem do Německa. „Musel rozhodnutí udělat a takhle jsem ho udělal. Tomáš (Bábek) má nevyřízené účty s evropským šampionátem. Pojede do Paříže a tam dostane příležitost si účty srovnat,“ nabídl mu novou motivaci reprezentační trenér Petr Klimeš. Jeho svěřenec vzal šanci pevně do rukou a v Paříži se mu v nich všechno sešlo.

Šlo nejen o jeho formu, ale i o symboliku. Velkou roli sehrálo číslo 27, které Bábek do neděle považoval za nešťastné. „Sedmadvacátého se stala ta nehoda. Přežil jsem ten den svoji smrt. Od té doby jsem se sedmadvacítky bál,“ přiznal cyklista.

Tomáš Bábek s přítelkyní Magdalénou v PařížiFoto Tomáš Bábek

K jeho nemilému překvapení dostal v letadle na cestu na ME sedadlo 27C, což považoval za špatné znamení. „Myslel jsem si, že to letadlo asi spadne,“ vzpomíná dnes už s úsměvem.

Nebylo to však všechno. Pak šel na start a číslo 27 měl na sobě znovu, tentokrát na dresu. „Volala mi to přítelkyně po prozkoumání startovní listiny. A vidíte, s číslem 27 jsem zajel svůj nejúspěšnější závod v životě. To je osud,“ bilancuje.

Přítelkyni za její podporu hned v Paříži odměnil. Pondělek věnovali společným procházkám, výjezdu na slavnou Eiffelovku a plánování příjemné večeře. Víc stihnout kvůli dalšímu závodnímu programu nešlo.

„Teď to beru tak, že nechci, aby zlato z Paříže bylo završením mé cesty. Jenom jejím momentálním vrcholem. Rád bych něco předvedl ještě ve Světovém poháru a na mistrovství světa, takže na oslavy není čas,“ přeje si.




Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud