Martin Hašek
16. července 2015 • 05:00

Nejtvrdší KULTURA! Na Czech Bowl lákají drsňáci s Harapesem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco Spojené státy žijí dalším záchvěvem v aféře kolem podhuštěných míčů, za něž může pykat hvězdný quarterback Tom Brady, v Česku se komunita amerického fotbalu chystá na zápas sezony. V pondělí si to v Czech Bowlu v kulisách Eden Arény rozdají obhájci Prague Black Panthers s Příbram Bobcats v odvetě loňského finále. A chystá se velká show!



PRAHA – Dva američtí quarterbeci proti sobě, energie na hřišti a krásné cheerleaders v hledišti. Pondělní Czech Bowl má být parádním představením amerického fotbalu. Hry, která se z nadšené, ale zatím ohraničené komunity dere v Česku k širšímu publiku. I proto kampaň před velkým zápasem podpořil baletní mistr Vlastimil Harapes.

„Kampaň se nesla v duchu sloganu nejtvrdší kulturní zážitek sezóny, chtěli jsme ukázat na paralely mezi sportem a kulturou. Vždy jde o emoce, drama, je tam paralela i ve sportovně pohybovém výkonu,“ vysvětluje Filip Hobza, předseda České asociace amerického fotbalu. „Bylo třeba vytvořit příběh, protože nemáme problém oslovovat naši komunitu. Ale potřebovali jsme oslovit i celou řadu lidí, kteří sport i kulturu sledují.“

Zápas v Edenu slibuje střet, který mezi dvěma českými týmy dlouho nebyl k vidění. Poslední dva roky lize vládne tým Prague Black Panthers, který vznikl spojení dvou nejsilnějších českých klubů, aby posílil své šance v rakouské lize. Jeho hvězdou je americký quarterback Kyle Newhall-Caballero, který se v tréninkovém kempu Oakland Raiders dostal na hranu startu v NFL.

Příbram Bobcats v loňském finále prohráli drtivě 0:40, jenže od té doby výrazně posílili, jejich tým zdobí pět zahraničních hráčů včetně letos velmi úspěšného quarterbacka Columbuse Givense. V základní sezoně Bobcats dokonce Black Panthers v jednom zápase porazili 51:0, což byl šokující výsledek navzdory tomu, že soupeř nastoupil s béčkem.

Co nosí hráči amerického fotbalu pod trenkami?
Video se připravuje ...

„Pevně věřím, že zápas bude letos vyrovnán,“ říká Hobza. „Oba týmy mají na klíčových hráčských i trenérských pozicích zahraniční importy. Lze očekávat ofenzivní pojetí fotbalu, což se divákům líbí. Myslím, že finále bude událostí pro celou rodinu.“

Finále české ligy lze těžko srovnávat se Super Bowlem, titulovým zápasem americké ligy NFL, který začátkem února paralyzuje Spojené státy a pravidelně překonává rekordy v televizní sledovanosti.

„Do Super Bowlu se dostanou dvě firmy, které vydělávají spoustu peněz, mají třicet trenérů, padesát hráčů na soupisce, kterou můžou doplňovat. Jsou to opravdu bitvy korporátů, zatímco my tady máme malý amatérský sport, v kterém se chodíme potlouct,“ říká Jan Dundáček, quarterback a wide receiver Black Panthers. „Ale o to je naše zábava čistší. My to hrajeme čistě pro zábavu. Potkáme se s kamarády a jdeme si zahrát. Tam jsou to profíci, kteří si vydělají dost peněz.“

I pražský zápas ale bude mít atributy velké zábavy. Pozvaní jsou hokejoví reprezentanti, vodní slalomář Vavřinec Hradilek či snowboardistka Eva Samková.

„Srovnání se Super Bowlem zdánlivě pokulhává, ale snažíme se ze samotného zápasu udělat show v americkém stylu. Tam nějaká paralela bude,“ říká Hobza.

Czech Bowl je vrcholem systému čtyř českých soutěží, jichž se účastní pětadvacet místních klubů i hosté ze Slovenska. V divizi I letos hrála pětice, kromě finalistů ještě Prague Lions, Brno Alligators a Trnava Bulldogs.

„Popularita amerického fotbalu může souviset s přístupností NFL přes kabelové televize. Máme projekt, kterým bychom tuto linku do příštího roku podpořili,“ říká Hobza. „Je to cesta. Řada lidí sleduje NFL, ale neví, jak kvalitní je český americký fotbal. Jeden z úkolů do budoucna je jim to vysvětlit a přilákat lidi, kteří sledují NFL, k české lize.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud