Martin Hašek
20. července 2015 • 05:00

Slavný zápas tvrďáků dnes v Česku. Czech Bowl slibuje velký BOJ!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle už nebude rvačka pantera s kočkou. V dnešním Czech Bowlu (19.00) se obhájcům Prague Black Panthers v pražské Eden Aréně postaví sebevědomý soupeř. Příbram Bobcats se od loňského finále české ligy, v němž drtivě prohráli 0:40, zásadně proměnili a letos mají jediný cíl: Sebrat šampionům titul.



Když přijel německý kouč Sebastian Fandert v lednu poprvé do Příbrami, za nic se neschovával: „Jsme v pozici lovců Panterů. Naším hlavním cílem je vyhrát Czech Bowl.“

Dnes večer má jeho tým možnost vytesat jeho slova do kamene. Před rokem sice Příbram Bobcats ve finále české ligy amerického fotbalu dostali solidní lekci. Jenomže letos v základní části se soupeřem jednou těsně prohráli a podruhé mu dokonce uštědřili šokující porážku 51:0, i když skóre jistě ovlivnilo, že Black Panthers nastoupili s béčkem.

„Finále je první splněný bod. My chceme vyhrát titul, až ho vyhrajeme, budeme spokojení,“ říká Bohuslav Rom, linebacker a zároveň prezident Bobcats.

Bobcats postaví do základní sestavy čtyři zahraniční posily. Quarterbacka Columbuse Givense, který v základní části zazářil 22 touchdowny, doplňují linebacker Reinhold Leicht, safety Melvin Davis a ofensivní lineman Robin Svallin.

„Určitě to bude těsnější než loni. Nasvědčuje tomu ta šílená prohra, kterou nikdo ani z naší strany nečekal, byť jsme do toho nastoupili oslabení. Mají americké i evropského importa, dobrého trenéra na obranu,“ říká Jan Dundáček, quarterback a wide receiver Black Panthers.

Pražský klub vznikl spojením dvou silných týmů Panthers a Black Hawks, které v posledních letech české lize vládly, s cílem vytvořit konkurenceschopný tým pro rakouskou ligu AFL. Ta je pro Black Panthers hlavní ambicí, v české soutěži často dostávají možnost náhradníci.

„Umožnilo nám to mít široký kádr, z něhož můžeme vybírat nejlepší hráče do rakouské ligy. Nováčkům dáváme příležitost vyrůst v české lize,“ říká Daniel Leško sportovní ředitel Black Panthers.

Co nosí hráči amerického fotbalu pod trenkami?
Video se připravuje ...

Panteři vyšlou do boje elitní sestavu

Proti Bobcats však tentokrát Black Panthers nasadí svou první sestavu. Americký kouč Jim Ward bude mít k dispozici i quarterbacka Kylea Newhalla-Caballera, dvojnásobného MVP rakouské ligy, který se dnes s největší pravděpodobností rozloučí s aktivní kariérou.

„Do finále chceme přijít s tím nejlepším, co máme. Věnujeme maximální úsilí, abychom obhájili titul mistra. Zároveň to bude promícháno, aby český tým měl šanci obhájit si pozici na hřišti,“ vysvětluje Leško. „Jednou jsme s nimi vyhráli, jednou od nich obdrželi debakl. Rozhodně jim máme co vracet. Nic nepodceníme. Tým bude postaven na nejlepších hráčích, jaké máme k dispozici.“

Klíčový pro vývoj zápasu bude výkon obou quartebacků, Newhalla-Caballera a Givense. Příbramský tvůrce hry bude potřebovat výraznou pomoc od své ofenzivní lajny, pětice, jejichž úkolem je kolem quarterbacka tvořit ochrannou kapsu a dát mu tak klid, aby po převzetí míče mohl přihrávkou najít volného hráče.

„Oproti loňskému finále se cítíme silnější na ofenzivní lajně, máme tam i importa. Minulý rok nám dělali Panteři problémy, dělali tlak na našeho quarterbacka. Tento je rychlejší, než ten loňský. Pokud na něj někdo zatlačí, on tomu tlaku dokáže utéct,“ věří Zbyšek Lavička, ofenzivní koordinátor Bobcats.

Pokud mu předpoklad vyjde, fanoušky může čekat vyrovnaný boj.

„My tomu určitě věříme, jsme přesvědčeni o tom, že vyhrajeme,“ říká Rom. „Jsme mnohem silnější tým, než jsme byli loni, máme mnohem zkušenější tým. Myslím, že vloni rozhodlo to, že jsme byli nervozní. Měli jsme tam hodně kluků, kteří v životě nehráli velký zápas. Letos jsou vyhraní, zkušenější, ví, co je čeká.“

Pořadatelskou Českou asociaci amerického fotbalu stojí utkání kolem milionu a půl korun. Organizátoři věří, že fanoušci stejně jako loni na stadionu v Edenu zaplní minimálně hlavní tribunu.

„Vloni byla návštěva 3200 diváků, určitě očekáváme vyšší. Bylo by pro mě zklamáním, kdyby diváků dorazilo méně,“ říká Filip Hobza, předseda ČAAF.

Quaterback Dundáček: Házet míčem se stále učím.
Video se připravuje ...

SLOVNÍČEK AMERICKÉHO FOTBALU

ÚTOČNÉ POZICE

QUARTERBACK

Svými přihrávkami řídí ofenzivu

OFFENSIVE LINE

Řada pěti hráčů, kteří chrání quarterbacka v tzv. kapse, aby mohl rozehrát.

RUNNING BACK

Siloví hráči, kteří nejčastěji běhají s míčem.

WIDE RECEIVER

Rychlý hráč, který nejčastěji na křídlech zachytává přihrávky quarterbacka.

TIGHT END

Vyšší a silnější receiveři, kteří blokují obránce a jsou i terčem pro přihrávky.

OBRANA

DEFENSIVE LINE

Přední řada obrany, která vytváří tlak na quarterbacka.

LINEBACKER

Hráči druhé linie obrany, která zastavuje útok.

SECONDARY

Cornerbeci a safety v zadní linii brání v zachytávání soupeřových přihrávek.

SPECIÁLNÍ TÝMY

Jdou na hřiště, když se kope do míče.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud