Martin Hašek
11. ledna 2016 • 17:10

Šílená zima i chyba. Amerika lituje kickera, který vyřadil svůj tým

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Teplota v zápase play off ligy amerického fotbalu NFL mezi Minnesota Vikings a Seattle Seahawks spadla pod minus dvacet stupňů Celsia, ale prochladlé domácí fanoušky skutečně zmrazila až neuvěřitelná situace z poslední minuty. Kicker Blair Walsh mohl svému týmu přinést vítězství díky proměněnému field goalu, z výhodné vzdálenosti 27 yardů ale minul a postupují tak Seahawks.



Hráči Seattlu padali v ohromení. Defenzivní end Michael Bennett klečel na kolenou a díval se k nebi, cornerback Richard Sherman v extázi poklekl obličejem k zemi „Děkuji ti, Ježíši,“ prohlásil o pár minut později.

Pár chvil předtím se zdálo, že opravdu jen zásah z nebes může Seattle Seahawks, šampiony Super Bowlu z roku 2014 a loňské poražené finalisty, zachránit od konce hned na začátku play off.

Jenomže pomoc přišla ze země. Minnesota prohrávala necelou půl minutu před koncem 9:10, ale její kicker Blair Walsh se ze vzdálenosti 27 yardů pokoušel o field goal. Z téhle dálky je to v NFL podobná výhoda, jako kdyby fotbalista kopal penaltu na prázdnou bránu. Jenže Walsh, k šoku nejen stadionu, ale i celé Ameriky, minul. Seahawks jeho hrubka zachránila a v play off žijí dál, Minnesota skončila.

Hezoun Brandon Walsh se v seriálu Beverly Hills 90210 vydal z mrazivé Minnesoty, aby ve slunné Kalifornii naháněl pěkná děvčata. Jeho jmenovce Blaira by po nedělním odpoledni na stadionu TCF Bank Stadium zřejmě většina fanoušků Vikings viděla nejradši tam, než na hřišti.

VIDEO: Podívejte se na neuvěřitelný kiks kickera Minnesoty


Zastání u trenéra nenašel

„Přihrávka byla možná trochu vysoká, ale měl to trefit,“ řekl natvrdo Mike Zimmer, trenér Minnesoty.

Kickeři, neboli kopáči, mají v týmech NFL zvláštní postavení. Většinou to nejsou žádné svalnaté hvězdy, nezískávají si pozornost krásnými přihrávkami, odvážnými průniky nebo drsnými bloky. Na hřiště jdou jen ve chvílích, kdy útočící tým promešká šanci na touchdown, ale má možnost jít si aspoň pro tři body za field goal.

Ale právě v těchto chvílích se často zápasy rozhodují. Vikings během zápasu se Seahawks vedli už 9:0 právě díky Walshovým přesným trefám. Jenže pak náskok ztratili a k vítězství potřebovali ještě jeden dobrý kop, přesně 26 sekund před koncem základní hrací doby.

Všechno, co musel Walsh udělat, bylo trefit se ze vzdálenosti 24,7 metru do pět a půl metru široké branky, jejíž dolní břevno stojí tři metry nad zemí.

„Je to ostuda. Bylo to tak rychlé, nevím, co se stalo…,“ hlásil Walsh, který si po zápase poplakal. „Je to moje chyba, měl jsem to dát. Tvrdě jsem pracoval na tom, abych se dostal, kde jsem teď. Celý rok jsem byl velmi, velmi konsistentní. A ve chvíli, kdy mě tým potřeboval nejvíc, tak jsem nebyl. Budu tvrdě pracovat na tom, abych tohle ze své kariéry smyl. Ale bude to chvíli trvat.“

Hráči Seattlu byli ze zázraku, který je potkal, u vytržení Hráči Seattlu byli ze zázraku, který je potkal, u vytrženíFoto Reuters

Walsh v tom ve skutečnosti nebyl sám, na pokus o field goal spolupracují tři hráči z tzv. speciálního týmu. Kevin McDermott měl za úkol míč rozehrát, Jeff Locke ho měl chytit a připravit ke kopu. A právě Locke udělal chybu, když míč postavil tak, že vystouplé švy na jeho povrchu mířily přímo proti Walshově kopačce. To zvýšilo riziko chyby a kickera to navíc mohlo znejistit.

„Chytil jsem ho tak, že švy byly vzadu. Nevím, jestli jsem se necítil dost jistý na to, abych kluzký míč otočil, ale měl jsem švy aspoň posunout tak, aby je neviděl,“ litoval Locke.

Na zmar akce mělo vliv i mrazivé počasí. Teploty se během zápasu pohybovaly kolem hranice minus dvaceti stupňů Celsia. Hráči se na střídačce zahřívali v teplých bundách a také teplým vzduchem z fukarů. Na hřišti ale mrzli, Locke přebíral klíčovou přihrávku v rukavicích, což mohlo ovlivnit jeho cit v rukách. V mrazivém ovzduší také míč létá hůř než v teplejším počasí.

„Dává vám to malý prostor pro chybu. Míč se při kopu nestlačí, je to jako když kopnete do kamene,“ vysvětluje Locke.

Rozuzlení zápasu tak nechalo publikum na stadionu skutečně zmražené, pro Vikings sezona skončila už v tzv. wild card round, úvodním kole play off. Seahawks mají naopak stále šanci stát se teprve čtvrtým týmem historie NFL, který se potřetí v řadě objeví v Super Bowlu. Zábava však teprve začíná. V dalším kole Seahawks narazí na Carolinu Panthers, nejlepší tým základní části NFL se zřejmě nejlepším quarterbackem sezony Camem Newtonem.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud